Влада

Віце-прем’єр назвав зони ризику виникнення пожеж: ліси, торфовища, сміттєзвалища та військові полігони

4 May 2018, 17:28

Оперативний план заходів щодо протидії та запобігання надзвичайним ситуаціям упожежонебезпечний період є обов’язковою маршрутною картою для всіх служб, які повинні діяти злагоджено і скоординовано. Пожежонебезпечний період настав ще у квітні, але сьогодні цей ризик значно підвищився.

Про це 4 травня на засіданні штабу ДСНС повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко – інформує прес-служба віце-прем’єра.

«Ще 30 березня ми розробили конкретний план заходів, яким передбачено створення 8 регіональних центрів оперативного реагування, які будуть працювати по всій Україні. До них залученні 11 тисяч одиниць техніки та 22 тисячі особового складу. Також визначили найбільші зони ризику виникнення пожеж під час літнього періоду — це Чернігівська, Закарпатська, Харківська і Одеська області», — зазначив Геннадій Зубко.

Серед зон ризику виникнення пожеж: природні екосистеми — ліси, торфовища, сільгоспугіддя. Також, це стосується полігонів твердих побутових відходів, стихійних сміттєзвалищ та військових полігонів.

«Нічого надзвичайного, неможливого або надскладного, немає. Є відповідні служби, які щоденного надають інформацію щодо температурних режимів і кліматичних умов. Відповідно до цього, регіональними комісіями ТЕБ та НС, безпосередньо на територіях, приймаються рішення щодо високого рівня класу пожежонебезпечної ситуації та плани заходів оперативного реагування. В першу чергу, це обмеження доступу людей до лісів і обмеження в’їзду автотранспорту, призупинення полювання, постійний моніторинг пожежної ситуації та правил пожежної безпеки. Перелік заходів є досить вичерпним, який необхідно, наголошую, виконувати!», — наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, людський фактор і кліматичні умови – це два головних фактори ризику виникнення пожеж.

«Оперативний план введений в дію. Тому, ще раз наголошую на відповідальності керівників на місцях і особливо тих державних підприємствах, які повинні в умовах підвищеного стану пожежонебезпеки, посилити превентивні заходи», — підкреслив урядовець.

Окреме питання на засіданні штабу ДСНС - стан підготовки місць масового відпочинку на водних об’єктах України у літній сезон. За словами Геннадія Зубка, це виключно зона відповідальності місцевих органів влади. Адже, недостатність облаштованих місць призводить до відпочинку людей у невстановлених місцях і заборонених зонах.

Минулого року ДСНС були проведені перевірки у регіонах щодо стану готовності місць масового відпочинку населення на водних об’єктах. За результатами були зафіксовані і неналежний облік місць масового відпочинку, неналежне обстеження дна акваторії водних об’єктів та функціонування сезонних рятувальних постів, неналежна робота з рятувальними службами.

Як повідомляв Житомир.info, 10 квітня мер Житомира своїм розпорядженням утворив робочу групу з перевірки місць масового відпочинку населення на водних об’єктах міста та проведення місячника з дотримання правил безпеки на водних об’єктах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Зубко пожежна безпека місця відпочинку літо спека  
Матеріали по темі