Суспільство

Житомирські екологи «виловили» в зоні відчуження більше 10 км сіток, які браконьєри розставили під час нересту

11 May 2018, 11:42

Незважаючи на підвищений радіаційний фон, в зоні відчуження виявляються факти браконьєрства.

Про це 11 травня у фейсбук повідомила Держекоінспекція в Житомирській області.

«Керівництвом Державної екологічної інспекції України було прийняте рішення щодо проведення перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства на території зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, зокрема, під час нересту риби. В склад робочої групи входять державні інспектори з трьох областей: Київської, Чернігівської та Житомирської. Спільними зусиллями під час перебування робочої групи на території заповідника на порушників правил природоохоронного законодавства вже складено більше 20 протоколів та вилучено понад 10 км заборонених знарядь лову – сіток», - інформують екологи.

За даними Держекоінспекції, за 32 роки з моменту катастрофи на ЧАЕС на 226 тисячах гектарах створеного у 2016 році радіаційно-екологічного біосферного заповідника нараховується 1200 видів вищих рослин та більше 400 видів тварин.

«Біосферний заповідник розташований в Іванківському та Поліському районах, в межах зони відчуження та зони безумовного відселення. Нині на цій території налічується 1200 видів вищих рослин, 200 видів мохів та 120 видів лишайників, 19 видів рослин, що належать до Червоної книги України. Також з’ясовано, що на території зони може проживати 409 видів хребетних тварин. При цьому 299 видів (73%) тварин вже виявили, а відсутність інформації про решту 27% пов’язана із браком спеціалізованих досліджень. На цій території довели існування 17 видів тварин, які входять до Червоної книги України. Це річкова видра, борсук, рись. Серед ссавців, річкова мінога серед риб та чорний лелека, гоголь, скопа, рудий шуліка, орлан-білохвіст, великий та малий підорлик, змієїд, сірий журавель, лежень, кулик-сорока, пугач та сірий сорокопуд», - інформують екологи і зауважують: спільні заходи із запобігання та виявлення порушень вимог природоохоронного законодавста на цій території триватимуть і надалі.

Нагадаємо, за половину травня Житомирський рибоохоронний патруль вилучив понад сотню заборонених знарядь лову та 44 кг риби.

Як повідомляв Житомир.info, після вибуху на ЧАЕС 60% лісів Житомирської області були вражені радіацією. Зараз активно проводиться реабілітація лісових площ, де позначка забруднення є мінімально допустимою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сітка браконьєр нерест Чорнобиль  
Матеріали по темі