Місто

​Учасники вишиваної ходи в Житомирі розповіли історії своїх сорочок: дісталась від бабусі, вишила мама

17 May 2018, 20:56

Традиційно у третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки. Цьогоріч – це четвер 17-го, і Житомир вкотре долучається до святкувань.

Кілька сотень житомирян, одягнувшись у вишиванки, йдуть святковою ходою центром міста, співаючи пісень та розповідаючи оточуючим, що вишиванка – це генетичний код українського народу. Білі, жовті, блакитні, з квітами, графічними візерунками, - усе це про вишиванки, в яких одягнуті учасники ходи. Кожен ладен розповідати про свою вишиванку годинами, особливо якщо вона дісталася від матері, дочки або ж просто пов’язана з незабутніми подіями.


«Я з дитинства дуже любила вишиванки. Цю вишиванку мені вишила моя донька, і вона для мене дуже дорога. Це код нашої нації, це символ України, українського народу», - каже Людмила Войналович.

«Я років 40-50 танцюю, і весь час в українських вишиванках. У мене іще є вишиванка, яку мама вишила мені у 1955 році, я її одягав, і до цього часу вона у мене є. А цю я завжди одягав, коли танцював українські танці: гопаки, козачки, плескач, поліську польку. Цій вишиванці років 40. Вишиванка - це гордість за нашу неньку Україну. Українська нація має мати своє коріння, а вишиванка для нас є, як скарб, як багатство. Вишиванка - це щастя», - розповідає Микола Дідківський.

«У мене мама і шиє, і вишиває і мені, і чоловікові. Донечці купували, бо мама іще не дійшла, якраз працює над цим», - говорить Катерина Прус.

«Цій вишиванці вже багато років, напевно, іще моя бабуся носила», - ділиться Крістіна Пушкар.

«Почала носити вишиванку до того, як це стало дуже популярним явищем і її одягнули всі. Напевно, років шість чи сім у мене вже є така вишиванка, яку я просто вимолювала у батьків купити мені її, бо я її дуже хотіла. У мене є вишиванка давня, якій уже більше 60 років, вишиванка моєї бабусі. Вишиванка - це дійсно щось неймовірне, колоритне і підкреслює особистість», - зауважує Тетяна Сиропятова.

На усіх, хто доєднався до святкувань або ж просто опинився на пішохідній Михайлівській, чекав концерт, показ мод та розважальна програма.

Фоторепортаж «Маршу у вишиванках» дивіться тут.

Якими були депутати у вишитий сорочках на позачерговій сесії Житомирської міськради 17 травня, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вишиванка День вишиванки  
Матеріали по темі