Місто

​Працівники комунального підприємства створили ТОВ «Фармація-Житомир», щоб зберегти мережу аптек

18 May 2018, 17:19

Цілісний майновий комплекс комунального підприємства «Фармація» Житомирської міської ради можуть віддати в оренду товариству «Фармація-Житомир», заснованого працівниками КП «Фармація».

Про це йдеться в проекті рішення сесії Житомирської міськради, опублікованому на сайті міської ради 16 травня.

Ініціатором передачі в оренду є ТОВ «Фармація-Житомир», засноване трудовим колективом КП «Фармація».

Так, депутатам міста запропонують надати дозвіл на передачу в оренду цілісного майнового комплексу КП «Фармація» строком на 10 років з орендною платою, яку встановлять відповідно до рішення міської ради № 429. Директора КП «Фармація» Вадима Поліщука хочуть зобов’язати створити інвентаризаційну комісію, провести аудиторську перевірку підприємства та конкурс з проведення незалежної оцінки основних засобів та активів, подати акт оцінки на затвердження міському голові та забезпечити реалізацію процедури припинення діяльності підприємства шляхом його реорганізації через приєднання до орендаря. Після цього міському голові доручать укласти договір оренди цілісного майнового комплексу КП «Фармація» та договір купівлі-продажу оборотних матеріальних засобів цілісного майнового комплексу в разі їх наявності.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ТОВ «Фармація-Житомир» засноване 14 березня 2018 року 16-ма громадянами. Перший у списку – нинішній начальник КП «Фармація» міськради Вадим Поліщук. Керівником фірми вказана Наталія Шелухіна, яка на 18 травня є заступником начальника КП «Фармація».

На порталі clarity-project йдеться, що Вадиму Поліщуку належить найбільша частка в статутному капіталі товариства – 24,9%, або 100 тисяч гривень в грошовому еквіваленті. Частка керівника Наталії Шелухіної та ще трьох співвласників становить 17,4% (70 тис. грн), у решти співвласників частки менші.

За даними сайту міськради, на сьогодні мережа комунального підприємства «Фармація» нараховує 8 аптек і ще 7 аптечних пунктів у Житомирі.

Навіщо працівникам фармацевтичного підприємства було створювати ТОВ, Житомир.info поцікавився у начальника КП «Фармація» Житомирської міськради Вадима Поліщука.

«Як один з учасників товариства з обмеженою відповідальністю «Фармація-Житомир» можу сказати наступне. ТОВ «Фармація-Житомир» створювалося з метою взяття в оренду цілісного майнового комплексу комунального підприємства «Фармація» Житомирської міської ради. Цілісний майновий комплекс – це мережа наших аптек і аптечних пунктів, всього 15 торгових точок, разом з нашими соціальними зобов’язаннями. В статуті нашого ТОВ одним з основних пунктів, крім, звичайно ж, отримання прибутку, є забезпечення ліками пільгових категорій громадян і робота з пільговими програмами. Мова йде про збереження абсолютно всіх соціальних функцій, які на сьогодні є в КП «Фармація», - сказав Вадим Поліщук.

На запитання, якщо ТОВ візьме в оренду комунальні аптеки, то чи зросте ціна на ліки, керівник КП відповів:

«Головне те, що майно, яке є власністю громади Житомира, а конкретно – приміщення, будуть збережені за громадою. Вони будуть передані в оренду, і громада міста Житомира від оренди цих приміщень буде отримувати прибуток. Орендодавцем є міська рада, тому гроші йтимуть напряму до бюджету. Не на рахунок комунального підприємства «Регулювання орендних відносин» чи інспекції з благоустрою, а напряму до бюджету міста Житомира. Орієнтовна сума цих надходжень становитиме близько 1 мільйона гривень на рік. Ці приміщення не будуть поділені, приватизовані кимось чи віддані у суборенду. Вони збережуться в тій самій кількості».

Щодо цінової політики, то створене ТОВ працюватиме в межах регульованих державною цін для соціальних програм, як це зараз робить комунальне підприємство.

«Ціни по соціальним програмам встановлені і регулюються державою. На сьогодні КП «Фармація» працює в межах державних цін. Так само орендне підприємство, товариство, діятиме в межах цих цін. Якщо говорити про роздрібні ціни, то, на жаль, ми знаємо, що мережа «Фармація» не є мережею, де продають дешеві ліки. Це зумовлено, зокрема, тим, що на ринок Житомира зайшло багато національних мереж, які мають порядка ста, 200 чи 300 аптек по Україні. Ми розуміємо, що це величезний фінансовий ресурс, який дає змогу купувати ліки набагато дешевше. Іноді ця ціна у продажу може бути такою, як у КП «Фармація» на закупці», - розповів Вадим Поліщук.

Він пояснює: саме тому трудовий колектив вирішив узяти ситуацію в свої руки, зробити внески в межах своїх можливостей і «оживити» підприємство за рахунок обороту і низьких цін.

«Ми працюємо над бізнес-планом в тому розрізі, щоб здешевити наші ціни. Аби дешевше продавати, треба мати більшу реалізацію. Щоб мати більшу реалізацію і більший прибуток, треба мати якісних фахівців. А для цього потрібно мати конкурентну заробітну плату. Це певне замкнуте коло, але я не вважаю його замкнутим. Для того, щоб давати більшу зарплату, треба більше торгувати», - резюмував посадовець.

Нагадаємо, нещодавно комунальне підприємство «Фармація» вже забезпечило свої аптечні пункти у міських лікарнях Житомира вакциною проти сказу вартістю 440 гривень за одиницю.

У 2016 році зазначалося, що з приходом нового керівника Вадима Поліщука комунальні аптеки Житомира почали заробляти на ремонти та ребрендинг.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аптека КП "Фармація" Вадим Поліщук  
Матеріали по темі