Влада

На екологічній комісії депутати Житомирської облради намагалися розібратися з очисними спорудами Бердичева

24 May 2018, 17:20

24 травня у прес-центрі Житомирської обласної ради відбулося засідання комісії з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів, під час заходу депутати обласної ради розглянули 24 питання. Одним із найбільш обговорюваних стало питання щодо екологічного забруднення каналізаційними стоками р. Гнилоп’ять від Бердичева до Житомира.

Перед початком розгляду «наболілого» питання жителі Бердичева наголосили на тому, що ця проблема не може вирішитися вже декілька років.

«Ми неодноразово зверталися до Бердичівської міської ради щодо вирішення питання каналізаційних стоків. Нам відповідали, що перевірка по даному питанні розпочата, що видавалися приписи, що потрібна реконструкція та модернізація очисних комунальних споруд у Бердичеві, проте, будь-яке вирішення проблеми стоїть на тому самому місці», - сказав голова ГО « Правозахисна організація «Джерело довіри» Олег Козловський.

Депутат обласної ради Андрій Озерчук (фракція УКРОП) акцентував увагу на тому, що Бердичівській міськраді потрібна допомога, співфінансування, бо вона одна не потягне будівництво чи реконструкцію очисних споруд.

Перед представниками комісії та громадськими активістами виступив і Бердичівській міський голова Василь Мазур.

«Це питання не сьогоднішнього дня, і навіть не дворічної давності, це питання стоїть на порядку денному ще з радянських часів. Скажу, як відбулося: розпався шкірзавод, дві людини купили акції, і фактично, ці споруди стали приватними. Була заключна угода з підприємством на очистку. Цього року вони звернулися до нас щодо підняття тарифів. Паралельно, ще при Радянському Союзі було започатковано будівництво міських очисних споруд. Згодом все було заморожено. У 2012 році нам вдалося отримати 6,5 млн грн, півтора мільйона ми добавили і відновили будівництво. На жаль, знову були призупинені роботи, так як не було співфінансування. Це не проблема тільки Бердичева, це проблема всієї Житомирської області. Райківська колонія також серйозне джерело забруднення, але є ряд й інших джерел забруднення. За цей період було вжито цілий ряд заходів по вирішенню екологічної ситуації в місті. Ми на сьогодні маємо 2 рішення сесії про передачу очисних споруд шкіроб’єднання, або увійти туди в статутний капітал, щоб мати можливість фінансувати. На жаль, всі перемовини наші нічим не увінчалися. Всі наші звернення по виділенню коштів до обласної ради, до Кабміну – не дали результатів. Проект є, все готово, вартість оціночна будівництва 70 млн грн. Ми знаємо, що це потрібно вирішувати, ми звертаємося до вас, депутатів обласної ради, допомогти нам», - розповів Василь Мазур.

Депутат Житомирської обласної ради, «радикал» Ілля Смичок зазначив, що є ще одна альтернатива вирішення питання з очисними спорудами в Бердичеві.

«Те що ви розповіли, воно звучить класно, але не ефективно. Я маю сумніви, що комерційна структура, ці очисні за «дякую» вам передасть до міста. Друге, основне питання: якщо ви увійдете з якимось співфінансуванням до них - це буде чергова афера, куди ви будете перекачувати гроші міського бюджету. У мене є альтернатива, є третій вихід з цієї ситуації. У 2012 році були виділені гроші, є екологічний фонд, давайте сьогодні звернемося до екологічної інспекції, щоб ті звернулися до міністра екології, аби з екологічного фонду була виділена сума в межах 67 млн грн для будівництва очисних споруд, і я думаю, що це питання буде вирішене. Що стосується міського бюджету: ми можемо зробити співфінансування, і Василь Костянтинович, з великою повагою до того, що ви робите для бердичівлян, давайте припинимо купувати телевізори і будувати театри, а зробимо угоду», - наголосив Ілля Смичок.

Після тривалого обговорення та емоційних висловлювань, депутати все ж таки вирішили звернутися до прокуратури, аби вона детально розібралася у справі приватизації шкіряного підприємства, де перебувають очисні споруди; звернутися до Міністерства екології щодо виділення коштів на будівництво комунальних очисних споруд, а також створити робочу групу в обласній раді і вивчити детально це питання.

Нагадаємо, житомирською місцевою прокуратурою затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом розтрати службовою особою управління Житомирської облдержадміністрації бюджетних коштів при проведенні будівельних робіт, а також за фактом пособництва в розтраті чужого майна директором приватного підприємства та службового підроблення офіційних документів.

Як повідомляв Житомир.info, в серпні 2017 року прес-служба прокуратури області повідомила, що Житомирською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом розтратипосадовими особами одного з управлінь Житомирської обласної державної адміністрації бюджетних коштів при проведенні технічного переоснащення насосної станції. 24 жовтня 2017 року було оголошено про підозру у вчиненні розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення заступнику начальника управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: обласна рада Бердичів комісія екологія очисні споруди Смичок  
Матеріали по темі