Влада

У Житомирі в апеляційному суді оскаржується виправдувальний вирок підозрюваному у вбивстві Жадька

5 June 2018, 16:33

У апеляційному суді Житомирської області 5 червня родичі підприємця Олександра Жадька, вбитого влітку 2014-го в Зарічанах, оскаржують виправдувальний вирок Володимиру Довгалюку, якого, власне, і обвинувачували у жорстокому вбивстві житомирянина.

На другому засіданні апеляційного суду допитувалися свідки – подружжя Зіневич, які бачили ймовірного вбивцю Олександра Жадька, та експерт, який проводив експертизу файлів з камер відеоспостереження, які зафіксували чоловіка, що переслідував потерпілого в день його смерті.


На думку прокурора, свідчення експерта та свідків судом першої інстанції викладені не у відповідності, що могло призвести до рішення виправдати обвинуваченого Довгалюка. Тому прокурор та потерпілі разом зі своїм захисником наполягають заслухати аудіозапис засідання Житомирського районного суду в частині допиту свідків для порівняння з текстом, викладеним судом. Першим до слова у судовій залі запросили фахівця, який проводив комісійно-психологічну експертизу відео з камер спостереження. Зокрема, останнього запитали, як був оформлений запит на проведення експертизи та які питання були в його основі.

«Питання №2, яке нам задав суд першої інстанції, воно має таку упереджену стверджувальну позицію. Воно звучить наступним чином: чи належать особливості невербальної поведінки осіб на відеозаписах одній і тій самій особі? Тобто, це питання взагалі слідства і суду, це не експертне питання. Але на це питання може відповісти експертним шляхом через проведення цілої серії експертиз: портретної, судово-медичної, антропологічної, комп’ютерно-технічної. Зокрема і психологічної. Тому на це питання ми відповіли ймовірним шляхом. Тобто, надати категоричну відмову про те, що надати відповідь на це запитання не представляється можливим, ми не мали підстав. У зв’язку з тим, що дослідження ми провели, певні результати були отримані і, виходячи з відповіді на перше запитання, ми відповіли, що так, з максимальним ступенем вірогідності зображення може належати одній і тій самій особі. Якщо нам задати запитання, приміром: чи є підстави стверджувати, що це одна і та сама особа, якимось таким чином, тоді ми звичайно відповімо у категоричній формі», - розповідає судовий експерт Юрій Іркін.

«По яким ознакам співпадає невербальна поведінка на переглянутих відеофайлах?», - запитує адвокат потерпілих Володимир Васильчук.

«Хода, цикл вимірюється, частота кроку, емоційний стан, цикл ходи», - відповідає судовий експерт.

За словами свідків - подружжя Зіневич, людина, яка вибігала з домівки вбитого Жадька того трагічного дня, і зображення людини з відео – це одна і та сама особа. Допитували свідків близько трьох годин. Опісля суд оголосив перерву до 12 червня. Наступного разу планують розглянути відеозаписи з камер, звукозаписи та інші письмові докази. Рідні вбитого Жадька діляться: сподіваються на справедливе та виважене рішення апеляційного суду.

«Надії у мене бойові - боротися за справедливість. Тому я надіюсь, що порушення або недостатній аналіз, які зробила перша судова інстанція і дала виправдувальний вирок обвинуваченому Довгалюку, все ж таки апеляційний суд розгляне, більш детальніше проаналізує і прийме справедливе рішення. Дасть справедливий термін, візьме під варту у залі суду. Тому що це небезпечна людина, такі люди не можуть знаходитись у суспільстві. Адже сьогодні це мій брат, а завтра це будь-яка людина. Тому вона має знаходитись за ґратами», - каже брат убитого Сергій Жадько.

Як повідомляв Житомир.info, перше засідання апеляційного суду у справі Жадька відбулося 12 квітня 2018 року.

Нагадаємо, брат вбитого в 2014 році житомирянина Олександра Жадька Юрій 20 грудня 2017 виступив перед журналістами у Верховній Раді, вимагаючи справедливого суду над підозрюваним у вбивстві Володимиром Довгалюком, якому винесли виправдувальний вирок.

У 2014 році Олександра Жадька було жорстоко вбито в селі Зарічани Житомирського району: тіло 43-річного Олександра знайшли з десятком ножових поранень. Довгий час обвинувачений Довгалюк В. знаходився на волі: суддя Корольовського районного суду Олена Рожкова відпустила його під заставу у 200 тис. грн. У вересні 2015 року відеодокази по справі вбивства Жадька суд відправив на експертизу в державну установу. Наприкінці 2015 року на черговому розгляді справи допитали експертів, які досліджували записи з камер відеоспостереження, на яких зафіксовано вбивцю. У лютому 2016 року Житомирський районний суд призначив третю експертизу відеодоказів у справі вбивства Олександра Жадька. 20 січня 2017 року судовий експерт підтвердив, що на відеоматеріалах справи зображений обвинувачений.

У листопаді 2017 року прокурор просив 15 років тюрми і відшкодування моральної шкоди. 15 листопада 2017 року суд виправдав Володимира Довгалюка, однак прокуратура не погодилася з таким вироком. Після цього суддя Грубіян вперше в історії Житомирського райсуду зібрав прес-конференцію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Жадько суд вирок убивство вбивця  
Матеріали по темі