Суспільство

Екологи озвучили результати аналізу води в річці Гуйва Житомирської області, проте причину мору риби назвати не можуть

3 July 2018, 13:47

Рівень розчиненого кисню в річці Гуйва поблизу очисних Коростишівського спирткомбінату Житомирської області, де тиждень тому зафіксували мор риби, є достатнім для нормального функціонування живих водних організмів.

Такими є результати аналізу відібраних зразків води, - повідомила 3 липня прес-служба Державної екологічної інспекції у Житомирській області.

«26 червня поточного року працівники відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Житомирській області спільно з представниками Житомирського рибоохоронного патруля встановили факт загибелі суттєвої кількості риби в річці Гуйва поблизу ДП «Коростишівський спиртовий комбінат», дільниця № 2 міста Андрушівка. Державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області відібрав 3 проби поверхневих вод: в місці найбільшого скупчення мертвої риби, 150 м вище місця ймовірного забруднення та 250 м нижче місця ймовірного забруднення», - інформує прес-служба.

За даними екологів, результатами вимірювань показників складу та властивостей вод у відібраних пробах зафіксовано значний рівень ХСК (хімічне споживання кисню) 180 мгО/дм3 в місці забруднення, 136 мгО/дм3 та 146 мгО/дм3 відповідно вище та нижче місця забруднення; БСК5 (біохімічне споживання кисню) 27 мгО2/дм3 в місці забруднення та суттєво нижчі показники вище та нижче місця забруднення.

«Складність аналізу результатів досліджень в тому, що на сьогодні в Україні відсутні нормативи ГДК (гранично-допустимої концентрації) забруднюючих речовин для водних об'єктів господарсько-побутового призначення в межах населених пунктів. Зокрема, на місці був заміряний рівень розчиненого кисню, концентрація якого становила 7,51-8,81 мг/дм3, що є достатнім для нормального функціонування живих водних організмів», - йдеться у повідомленні.

Через що загинула риба, екологи не зазначають, та сподіваються на результати лабораторного аналізу.

«Можливо, результати дослідження мертвої риби, яка була передана працівниками рибоохоронного патруля до відповідної лабораторії, вкажуть на причину її загибелі», - резюмує екоінспекція.

Нагадаємо, 26 червня 2018 року екологи виявлили два факти загибелі риби на річці Бастова в межах села Бастова Рудня Ємільчинського району та на річці Гуйва в межах міста Андрушівка Житомирської області. На березі річки Бастова нарахували 8,5 тисяч екземплярів мертвої риби.

Як повідомляв Житомир.info, 26 червня екологи виїжджали до Андрушівки, де встановлено факт загибелі суттєвої кількості риби в річці Гуйва поблизу очисних споруд ДП «Коростишівський спиртовий комбінат» дільниця № 2 м. Андрушівка».

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: риба загибель забруднення річка  
Матеріали по темі