Економіка

Житомирська облрада хоче, щоб власники газорозподільних систем за свої кошти встановлювали додаткове обладнання

20 July 2018, 13:20

Житомирська облрада хоче направити звернення до НКРЕКП з пропозицією покласти витрати за встановлення необхідного додаткового обладнання на операторів газорозподільної системи.

Відповідний проект рішення сесії 19 липня опублікували на сайті облради.

«Ми, депутати Житомирської обласної ради, вкрай стурбовані ситуацією, яка склалася зі збільшенням фінансового навантаження на представників малого та середнього бізнесу у зв’язку з необхідністю придбання та встановлення на комерційних вузлах обліку газу засобів дистанційної передачі даних за власні кошти. Постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року № 2494 «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем», яким зобов’язано приватні підприємства малого та середнього бізнесу до 01 червня 2018 року забезпечити облаштування засобами дистанційної передачі даних власні комерційні вузли», - зазначається у зверненні.

Облрада нагадує, що постановою НКРЕКП від 12 липня 2018 року передбачено перенесення лише терміну встановлення засобів дистанційної передачі даних до 01.05.2019, проте залишається невирішеним питання щодо встановлення обладнання за рахунок коштів оператора газорозподільних мереж.

«У даний час всі підприємства забезпечені засобами обліку газу. Вартість встановлення необхідного додаткового обладнання складає від 23 тис.грн до 100 тис.грн (в залежності від кількості вводів), що для підприємств є значним фінансовим навантаженням. Враховуючи зазначене, просимо розглянути можливість щодо внесення змін у постанову НКРЕКП від 12 липня 2018 року № 691 «Про затвердження Змін до постанови НКРЕКП від 30 вересня 2015 року № 2494 та внесення змін до Типового договору розподілу природного газу», а саме - встановлення необхідного обладнання за рахунок коштів операторів газорозподільної системи», - йдеться у зверненні, яке планують ухвалити на сесії 26 липня.

Як повідомляв Житомир.info, 6 червня 2018 року Корольовський районний суд м.Житомира визнав незаконним встановлення будинкових лічильників газу. 8 червня на брифінгу в прокуратурі області пояснили, що у 2016 році ПАТ «Житомиргаз» здійснило встановлення прибудинкових лічильників на 116 будівлях міста без згоди співмешканців, які проживали у цих будинках, та без згоди контролюючих органів Житомирської міської ради. Суд визнав неправомірними дії ПАТ «Житомиргаз» та ТОВ «Житомиргаз Збут» і зобов’язав провести перерахунок за споживання газу з 1 січня 2017 року та демонтувати будинкові лічильники. Газопостачальна компанія заявила, що буде оскаржувати це рішення суду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада газ лічильник НКРЕКП 
Матеріали по темі