Влада

Житомир підписав угоду зі словенською компанією щодо будівництва сонячної електростанції, роботи розпочнуться у серпні

30 July 2018, 12:30

Міський голова Житомира підписав угоду зі словенською компанією щодо старту будівництва сонячної електростанції.

Про це 30 липня на своїй сторінці у Facebook написав мер Житомира Сергій Сухомлин.

«У серпні словенська компанія Riko розпочне під Житомиром будівництво сонячної електростанції, потужністю 10,6 мВт. Сьогодні підписав контрактну угоду з директором компанії Янезом Шкрабцем. СЕС будуватимуть в районі села Глибочиця на ділянці у 18 га. Завершити роботи планують до серпня 2019. Це вже другий проект, який Riko буде реалізовувати в нашому місті. Раніше словенці виграли тендер на реконструкцію насосної станції питної води КП Житомирводоканал. Дякую за постійну підтримку Надзвичайному та Повноважному Послу Республіки Словенія в Україні Nataša Prah, віце-прем’єру Геннадій Зубко та заступнику Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Едуарду Кругляку. Особлива подяка урядовцям Республіки Словенія за виділення 3 млн євро грантових коштів для цього проекту», - написав Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 26 липня 2018 року на позачерговій сесії міської ради депутати надали дозвіл комунальному підприємству «Центр інвестицій» на отримання кредиту в 7 млн євро в «Укргазбанку» для будівництва сонячної електростанції.

Під час звіту в лютому 2018 року мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що у поточному році планують реалізувати два масштабних проекти – побудувати сонячну електростанцію та відновити роботу аеропорту. В травні мер повідомив, що на закупівлю обладнання для сонячної електростанції оголосили новий тендер, крім того у цьому проекті – складний механізм фінансування. 16 травня на черговому засіданні міськвиконкому затвердили висновок щодо доцільності залучення кредиту від ПАТ АБ «Укргазбанк» для реалізації інвестиційного проекту «Будівництво наземної сонячної електростанції на території Глибочицької сільської ради Житомирського району».

Як повідомляв Житомир.info, 19 квітня 2017 року Житомирська міська рада оприлюднила меморандум про партнерствоКП «Центр інвестицій» зі словенською компанією «RIKO d.o.o» й Центром міжнародного співробітництва та розвитку CMSR, а на сесії 20 квітня депутати міської ради одноголосно підтримали будівництво сонячної електростанції.23 лютого 2018 року були оголошені два тендери, які стосувалися об’єкту: «Будівництво наземної сонячної електростанції потужністю 10,79/9,35 МВт (DC/AC) на території Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області»: на суму 108 млн 47 тис. 85,80 грн щодо розробки проектно-кошторисної документації та будівельно-монтажних і пусконалагоджувальних робіт; та закупівля обладнання на 326 млн 57 тис. 159,65 грн. 5 квітня відмінили перший тендер, вказана причина: «Відхилення всіх тендерних пропозицій згідно з Законом про публічні закупівлі». До речі, в технічній документації до цього тендеру зазначалося, що завершити всі роботи та перейти до оформлення договору купівлі-продажу електроенергії з Держпідприємством «Енергоринок» мають на початку червня 2018 року. Другий тендер скасували 26 квітня через «допущення до оцінки менше двох тендерних пропозицій».

20 квітня був оголошений новий тендер на визначення розробників проектно-кошторисної документації, який завершився 11 травня і зараз триває кваліфікація переможця – «Представництво «Ріко Д.О.О.». 27 квітня був оголошений новий тендер на закупівлю за 326 млн грн обладнання для сонячної електростанції: до 29 травня триває прийом пропозицій, початок аукціону запланований на 4 липня. 18 травня управління північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області повідомило, що державні аудитори під час аналізу інформації та документів на закупівлю, розміщених КП «Центр інвестицій» Житомирської міської ради, попередили порушень у сфері закупівель на понад 325 млн грн: встановлено, що тендерна документація на придбання обладнання для будівництва наземної сонячної електростанції не відповідала вимогам законодавства.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин сонячна електростанція угода  
Матеріали по темі