Місто

Заступник мера розповів про прибутки, витрати та рухомий склад комунальних автобусів у Житомирі

31 July 2018, 14:19

Відтоді, як Житомиром почали курсувати 14 комунальних автобусів за маршрутами «53» та «53-А» минуло більш як півтора місяці. За інформацією заступника міського голови Дмитра Ткачука: за червень дохід від комунальних автобусів склав близько 800 тис. грн.

Проте цих коштів, каже Дмитро Ткачук, ледь вистачає. Адже близько 600 тис. грн іде на паливо. Однак зауважує: варто говорити не лише про прибутки та витрати, а і про соціальну функцію.


«Вигода громадського транспорту виражається не доходами, які він приносить, якщо говорити про комунальний транспорт, а соціальним ефектом. Тому, що є сполучення людей з місцями проживання, робочими місцями і т.п. Що стосується дохідної та видаткової частини, сьогодні більше ніж дві треті – це витрати на паливо, заправка, і не в повній мірі покривається заробітна плата працівників. В цілому, якщо говорити за повний місяць, то дохід комунальних автобусів трохи більше 800 тис. грн. Разом із тим тільки на паливо трішки менше ніж 600 тис. грн пішло. Плюс, близько 300 тисяч на сьогоднішній момент заробітна плата водіїв. Що стосується ремонту, то таких затрат особливо поки немає, тому що рухомий склад новий. Більше того, левова частка тих речей, по яким є зауваження, вони усуваються по гарантійному обслуговуванню», – розповідає заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Разом із тим Дмитро Ткачук розповідає: наразі автобуси працюють на лінії не у повному складі, тому що у літній період зменшується пасажиропотік. Але, зазначає: вже від вересня комунальні автобуси будуть курсувати містом у повному складі. Тим паче, що другу партію автобусів планують зустрічати вже за місяць.

«Говорити про пасажиропотік в липні річ не найоб’єктивніша, бо літній період характеризується зниженням пасажиропотоку. Однак розраховуємо, що друга половина серпня, вересень пасажиропотоки значно виростуть. Саме у зв’язку з цим на сьогоднішній момент всі 14 автобусів кожного дня не виїжджають на лінію. Випуск скорочений, тому що обґрунтований зниженням пасажиропотоку. По-друге, потрібно розуміти, що на кожному маршруті має бути хоч один автобус у резерві. На випадок поломки або іще чогось. Але на початок навчального періоду розраховуємо на повне навантаження і повну експлуатацію. У зв’язку з чим є актуальне питання, пропозиції по працевлаштуванню водіїв автобусів. Рівень заробітної плати 10 тис. грн. Більше того ми розраховуємо на другу партію автобусів, тому анонсуємо, що водії автобусів будуть потрібні. Друга партія, основне питання, залежить від сесії. Тобто, як тільки буде схвалень підписання договору, розраховуємо, що впродовж місяця автобуси будуть поставлені вже в Житомир. Кількістю в 23 одиниці.

Як повідомляв Житомир.info, чотирнадцять нових комунальних автобусів вийшли на маршрути 7 червня 2018 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ткачук автобуси маршрут  
Матеріали по темі