Місто

Авіазліт ім. Корольова у Житомирі: виставка малої авіації, показові польоти та учасники з-за кордону

11 August 2018, 18:07

У Житомирі проходить 12-й авіазліт ім. С. П. Корольова. Цього року на авіазльоті представлено близько сотні літаків з різних міст України та з-за кордону.

«Це 12-й авіаційний зліт ім. С.П. Корольова, який традиційно проходить в Житомирі. Тому, що тут і музей, і батьківщина, аеропорт Корольова. Ми поки не отримали статус міжнародного аеропорту, тому бортів менше, ніж очікували. Однак, незважаючи на це, прилетіли з Латвїї, Литви, Польщі, Росії, Казахстану. Сьогодні на аеродромі більше 80 літаків, але іще ідуть борти», - розповідає засновник Всеукраїнського авіазльоту ім. С.П. Корольова Леонід Крігер.


Самі ж учасники авіазльоту залюбки розповідають про своїх залізних птахів.

«Прилетіли з Білої Церкви, представляємо групу літаків RV, одну з найпопулярніших моделей. Цей, наприклад, чотиримісний RV-10», - каже Володимир Кривошеєв.

«Я з Києва, але базуюсь тут. У нас тує є ангар, і свою техніку я тримаю тут. Тому, я з Києва і Житомира одночасно. У нас літаки є і за 40 тисяч і більше. Цей до прикладу коштує близько 330 тисяч, але це інший клас: герметичний літак, який літає над погодою, де літають боїнги і літає зі швидкістю майже 500 км/год», - ділиться Володимир Васильєв.

Віктор Миколайович – найстарший пілот на авіазльоті. Йому 78, за штурвалом з 1969 року. На виставці представлений його «Мото-Бублик», на якому дідусь літає вже понад 20 років.

«Це серійний планер, на якому я інструктором відпрацював 13 років у київському аероклубі. Потім я літав у аерофлоті і надумав його зробити мотопланером. Двигун тут від Фольксвагена Транспортера, Т2», - розповідає Віктор Бублик.

Окрім виставки малої авіації, для відвідувачів підготували ще й показові польоти.

«Сьогодні будемо визначати й давати призи у номінаціях: найстаріша та нова машина, найменший пілот, дорослий пілот, найбільша відстань, яку долав літальний апарат. Буде 10 номінацій. Будуть показові виступи клубу «Авіатік». Першими виступатимуть латвійці, у них дивовижна пілотажна група. Наступними наші - українські пілоти зі складним пілотажем. Наприкінці дня буде повітряний бій - це збивання повітряних кульок, наповнених гелієм, за ними буде полювання. Потім буде політ на повітряній кулі, традиційні польоти на літаках. Багато всього, тому запрошуємо», - говорить Леонід Крігер.

Глядачі не приховують свого захоплення від побачених віражів у небі та кількості літаків, на які можна не просто дивитися та фотографувати, а і посидіти у кабіні, відчувши себе справжнім пілотом.

«В цьому році відклали усі справи, відкинули і вирішили сюди приїхати заради дітей і самим цікаво. Залізти в кабіну - це мрія будь-якого хлопчика з дитинства», - зізнається Сергій Бондар.

«Мені усі літаки подобаються. Як виросту. буду великим суперменом і буду летіти», - додає Іван Бондар.

Авіазліт триватиме впродовж двох днів. Офіційне закриття відбудеться по обіді 12 серпня.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: авіазліт авіатик літаки аеропорт  
Матеріали по темі