Здоров'я

Житомирські лікарі розповіли, як варто годувати школяра: на сніданок – гаряче, перед сном – склянка кефіру

18 August 2018, 10:12

Незабаром діти підуть до школи. Тож у родинах школярів розпочнеться життя за новим графіком. Дорослі стежитимуть не лише за успішністю дітей, але й щодня думатимуть про те, чим вони будуть харчуватися впродовж дня.

Поради батькам школярів від лікаря-дієтолога КУ «Обласна дитяча клінічна лікарня» Житомирської обласної ради Галини Василівни Хохулі 17 серпня опублікували на сайті управління охорони здоров’я Житомирської ОДА.

«Батькам, з перших днів навчання школяра, необхідно правильно організувати харчування і цим допомогти йому легше адаптуватися до шкільного процесу та закласти основи міцного здоров’я на подальші роки. Як цього досягти? Завжди прагніть виробити в школяра звичку їсти в один і той самий час (завдяки цьому органи травлення готуватимуться до прийому їжі й організм буде краще її засвоювати). Для дітей 7-10 років оптимальним є 4-5-разове харчування.

На сніданок обов’язково давайте гарячу страву – яйця (омлет, відварене яйце), м’ясну (відварене або тушковане м’ясо, парові котлети), круп’яні каші (вівсяну, гречану, рисову, кукурудзяну). Хороше доповнення – свіжі овочі та фрукти. Важливо, щоб дитина після другого уроку в школі отримувала ще один сніданок (шкільний). Якщо вас з яких-небудь причин не влаштовує шкільне харчування, давайте перекус дитині з собою. Це можуть бути яблука, сухофрукти і горіхи, вівсяне або галетне печиво, бутерброд з цільнозернового або житнього хліба з нежирною шинкою або сиром, листям салату. Можна дати яйце, зварене круто. З фруктів – банан, яблуко.

Обід школяра повинен складатися з кількох страв: обов’язково - рідка гаряча страва (суп або борщ), м’ясо, птиця або риба (відварена або тушкована), гарнір (каші, макарони з твердих сортів пшениці, відварена картопля, тушковані овочі), салат зі свіжих овочів. Після обіду можна запропонувати дитині компот або кисіль.

На полуденок можна запропонувати асорті з фруктів або сухофруктів, печене яблуко, сирну запіканку, склянку молока з печивом.

Вечеря дитини – останній прийом їжі, він не повинен бути занадто пізнім (за 2-3 години до сну) і калорійним. На вечерю можна приготувати овочеві страви, рибу. Перед сном запропонуйте випити склянку кефіру.

Важливо дитині достатньо пити свіжої води впродовж дня (із розрахунку 30 мл на кг ваги, враховуючи перші страви).

У меню школяра обов’язково повинні входити продукти, що містять білки, жири, вуглеводи, незамінні амінокислоти, вітаміни, мінерали й мікроелементи. Співвідношення між білками, жирами і вуглеводами має бути 1:1:4. Перерви між прийомами їжі повинні бути близько 3-4 годин. У віці від 7 до 10 років дитині потрібно на добу: 75-90 г білків, у тому числі тваринних – 40-55 г (молоко і молочні продукти, риба, м’ясо, яйця); 80-90 г жирів, у тому числі тваринних – 15-25 г (масло, сметана, м’ясо, риба, молоко); 300-400 г вуглеводів (рис, гречка, картопля, хліб, капуста, виноград, кавун, цукор і т. д). Енергетична цінність раціону школярів повинна бути такою: на перший сніданок дитина повинна отримувати 20% від загальної кількості, на другий сніданок – 20%, на обід – 35%, на вечерю – 25%.

Так як зоровий апарат школяра зазнає величезних перевантажень, для збереження зору давайте дитині моркву, яблука, абрикоси, щавель, помідори і риб’ячий жир. Щоб допомогти гарній роботі мозку дитини, необхідно вживати печінку, рибу, вівсяну крупу, рис, яйця, нежирний домашній сир. Для нормальної роботи нервової системи корисні: м’ясо птиці, нежирна яловичина, тверді сири. Морепродукти – містять багато йоду. Кількість необхідних дитині продуктів на добу (у віці 7-10 років): молоко – 300 г, сир – 30-40 г, м’ясо, риба – 100-150 г, яйце – 1 шт., масло – 35 г, овочі зеленого і помаранчевого кольору – 200 г, помідори, ягоди, капуста – 100 г, фрукти – 250 г, картопля – 250 г, бобові – 10 г, хлібобулочні вироби – 200 г, крупи – 60 г, цукор і солодощі – 50 г.

Не забуваємо про «розумні» вітаміни для школяра:

Вітамін В1. Надходить до організму з хлібом, особливо з борошна грубого помолу, крупами (необроблений рис, овес), бобовими, м’ясом;

Вітамін B2. Міститься головним чином у молочних продуктах;

Вітамін В6. Зустрічається у неочищених зернах злакових, зелених листових овочах, дріжджах, гречаних і пшеничних крупах, рисі, бобових;

Вітамін В12. Міститься у таких продуктах, як печінка, нирки, яловичина, свійська птиця, риба, яйця, молоко, сир;

Вітамін С. Міститься у продуктах рослинного походження – цитрусові, червоний болгарський перець, листові зелені овочі, диня, броколі, брюсельська капуста, чорна і червона смородина, помідори, яблука, абрикоси, персики, хурма, обліпиха, шипшина, горобина, печена картопля у «мундирі»;

Вітамін А – печінка, морква, шпинат, гарбуз, яйця, риба, сир, молоко, зелений салат, фрукти (особливо абрикоси), помідори, зелень петрушки;

Вітамін Е – молоко, паростки пшениці, оливкова та соняшникова олія.

Зразок меню школяра на день:

Сніданок: вівсяна каша з сухофруктами, чай з сиром.

Перекус у школі: бутерброд з відвареним м’ясом, банан, сік.

Обід: борщ, курячі котлети, рис, тушкований з овочами, салат зі свіжої капусти та огірком, компот.

Вечеря: омлет з овочами, солодкий сирок, чай.

Складаючи меню для школяра, враховуйте смаки вашої дитини, але не дозволяйте зовсім відмовлятися від корисних продуктів. Слідкуйте, щоб раціон харчування дитини був різноманітним. Шукайте нові рецепти приготування тих продуктів, які дитина не дуже любить. Не годуйте дитину насильно! Дитячий організм здатний самостійно визначити оптимальні потреби в харчових речовинах і калоріях», - розповіла Галина Хохуля.

Координатор управління охорони здоров’я облдержадміністрації за напрямом «Дитяча гастроентерологія» Нінель Петрівна Передрій закликає батьків одразу звертатися до лікаря, якщо почали помічати, що дитина раптом втратила апетит, скаржиться на болі у животі (до та після вживання їжі), з’явилася нудота, дитина має поганий запах з рота, порушився стул – з’явилися проноси або закрепи.

«Особливу увагу звертаю батьків, які самі мають патологію шлунково-кишкового тракту. Адже 80% - 90% їхніх дітей підпадають до відповідної групи ризику. Протягом останніх років хвороби саме цього профілю у дітей значно помолодшали. Якщо раніше дуже рідко траплялися у дітей виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, то зараз ці захворювання зустрічаються навіть у дітей 3-4 річного віку. Це результат неправильного, поганого харчування та неякісних продуктів харчування, зокрема, кисломолочних. Збільшилась кількість дітей з ацитонемічним синдромом, помолодшав цукровий діабет (на 15% збільшилась кількість хворих дітей), з невиразковою диспепсією, з розладами підшлункової залози (функціональні панкреатичні розлади тощо)», - зазначає Нінель Петрівна.

У педіатричному відділенні №2 КУ «Обласна дитяча клінічна лікарня» Житомирської обласної ради розгорнуто 40 ліжок, де лікуються діти, які мають гастроентерологічну, нефрологічну, ендокринологічну та кардіологічну патології. У 2017 році тут проліковано 1493 дитини, із них 411 - гастроентерологічного профілю. Впродовж 6 місяців поточного року у відділенні проліковано 593 дитини.

За словами фахівця, пацієнтами відділення доволі часто стають діти з неблагополучних сімей, які просто не отримують достатньої кількості збалансованої їжі згідно з віком та через голодування у них є порушення функцій шлунка, печінки тощо. Натомість трапляються й такі випадки, що пацієнтами стають діти, які страждають через надмірну батьківську опіку. Так, наприклад, тут лікувалася дитина, яка через наполягання батьків вживала надмірну кількість калорійної їжі та фруктів. У дитини почалися кишкові розлади, які супроводжувалися болями. Та мати вирішила, що у дитини глисти, тож самостійно, без погодження з лікарем, «пролікувала» дитину протигельмінтними препаратами, які є токсичними для дитячого організму, що призвело до ерозії шлунка та токсичного гепатиту. Лише після курсу лікування та повторного проведення фіброгастроскопії ерозії у дитини загоїлися, нормалізувалися біохімічні показники крові та дитину виписали додому у задовільному стані.

Фахівці обласної дитячої клінічної лікарні закликають батьків бути уважними до дітей, у жодному разі не нехтувати відхиленнями у їх здоров’ї, не вдаватися до самолікування, а своєчасно звертатися до фахівців.

Як повідомляв Житомир.info, за попередньою інформацією, загальна кількість учнів, які у новому навчальному році сядуть за парти, – 29 572.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитина школяр здоров'я  
Матеріали по темі