Суспільство

Фахівці лабораторного центру виміряли рівень шуму в 640 точках Житомирської області: в кожній шостій – перевищення

23 August 2018, 09:31

За результатами моніторингу об’єктів довкілля за 6 місяців 2018 року фахівці Житомирського обласного лабораторного центру провели 639 вимірів інтенсивності шумового забруднення та встановили перевищення гранично допустимих рівнів шуму в 93 точках області (або кожній шостій, ред.).

Про це написав сайт Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

«Зокрема, на території житлової забудови: в Коростенському районі – 4, Новоград-Волинському районі – 19, Пулинському районі – 4, в Малинському районі – 1, м. Житомир – 5; на виробництві – 60 відхилень по області. Найбільш значні перевищення рівнів шуму спостерігаються на транспортних магістралях та виробництві», - інформує ДУ.

Інтенсивність шумового забрудення (тиску) вимірюється в децибелах (дБ). Нетривала дія шуму інтенсивністю до 80дБ не зашкодить людині. Відповідно до санітарних вимог гранично допустимі рівні шуму на прилеглих до житлових будинків територіях вдень – від 55 до 70 дБ, а вночі – від 45 до 65 дБ; на автомагістралях – до 80дБ; на виробництві в залежності від виконуваної роботи, - зазначають фахівці.

«За останні десятиліття проблема боротьби з шумом в багатьох країнах стала однією з найважливіших. Широке впровадження в промисловість нових інтенсивних технологій, зростання потужності і швидкохідності обладнання, використання численних засобів наземного, повітряного і водного транспорту, повсюдне застосування різноманітного електрифікованого побутового обладнання призвело до того, що людина на роботі, в побуті, на відпочинку, при пересуванні піддається багатократному впливу шкідливого шуму. Ступінь шкідливого впливу шуму залежить від його інтенсивності, спектрального складу, часу впливу, місцезнаходження людини, характеру виконуваної ним роботи та індивідуальних особливостей людини», - йдеться в інформації.

Як повідомляв Житомир.info, за 7 місяців 2018 року у 195 дитячих оздоровчих таборах Житомирської області фахівці відібрали 715 проб питної води, 172 (24%, або кожна четверта) з них не відповідали санітарним вимогам за рахунок перевищення вмісту нітратів, заліза та бактеріологічними показниками

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторний центр шум  
Матеріали по темі