Влада

У Житомирі планують змінити меню для школярів: замість бургерів – йогурти і ряжанка

5 September 2018, 16:50

З наступного року у житомирських школах впроваджуватиметься співфінансування харчування дітей: 50% коштів виділятимуть з міського бюджету, решту доплачуватимуть батьки.

Про це Житомирський міський голова Сергій Сухомлин розповів 4 вересня під час брифінгу, відповідаючи на питання журналістів.

Мер зазначив, що приготувати сніданок для дитини за 8 грн тепер неможливо (саме стільки коштує сніданок житомирських школярів. Наприкінці 2017 року було змінене ранкове меню учнів, їм почали готувати, зокрема, бургери).

«За цей час значно зросла ціна на продукти, і фактично на 8 грн зробити сніданок для дитини майже неможливо. Тому ми будемо змінювати цю форму. І також з наступного року будемо вводити співфінансування, як це є в дитячих садочках. Це робиться для того, щоб харчування дітей у школах було якісним. За кілька днів у декількох школах ми будемо вводити і йогурти, й інше, щоб зробити легкий сніданок для дитини, але корисний», - зазначив мер.

Заступник Житомирського міського голови Вікторія Краснопір у коментарі Житомир.info розповіла, що цьогоріч на харчування учнів початкової школи з міського бюджету було виділено 15 млн грн.

«Звичайно, що при сьогоднішніх цінах за 8 грн не можна забезпечити повноцінне харчування для дітей відповідного віку, це просто такий перекус, щоб дитина не була зовсім голодною. Держава взагалі відмінила надання субвенції на харчування 1-4 класів. А з міського бюджету у 2018 році на це було виділено 15 млн грн – саме на харчування дітей початкових класів (без урахування пільгових категорій). Ця сума немаленька, але, враховуючи кількість дітей, за неї не можна забезпечити повноцінне харчування. Тож бюджетний рік ми закінчимо, формуючи меню саме за ці кошти. А з наступного календарного року запроваджуватимемо співфінансування, як це є у садочках. Тобто, частково платить міський бюджет, а частково доплачують батьки, і ми виходимо в середньому орієнтовно десь на 15 грн за сніданок, але при цьому забезпечуємо 80-85% харчової та енергетичної потреби для дітей відповідної вікової категорії. Звичайно, ми будемо спілкуватися з батьківською спільнотою, радитись, презентувати їм меню. Нині, якщо батьки хочуть, вони теж можуть доплатити і мати більш повноцінне меню. Тобто, у школах і зараз є варіанти: або взагалі не харчуватися, або харчуватися на 8 грн, або харчуватися на 15 грн, більш повноцінно», - поінформувала Вікторія Краснопір.

Заступник мера також детальніше розповіла про введення у меню молодших школярів кисломолочної продукції.

«Система бургерів відійшла, ми проаналізували попит, якість харчування і вирішили, що ми від того відмовимось, оскільки багато батьків цю ідею не підтримували. Тема бургерів і народилася у зв’язку з тим, що 8 грн – це досить обмежена сума, тому підшуковували різноманітні варіанти харчування, виходячи саме з цієї суми. Це був вихід із ситуації. Однак зараз опрацьовуємо інші варіанти і хочемо запровадити кисломолочні продукти в індивідуальні упаковці: йогурти, кефіри або ряжанки. Вважаємо, що це все-таки більш корисно для дитини, ніж бургер. Вимоги до кисломолочної продукції жорсткі, адже необхідно, щоб ті продукти були якісними і це була індивідуальна упаковка. Також вони мають бути адаптованими до дитячого харчування, не містити тих добавок, які не використовуються у дитячому харчуванні. Вже найближчими днями будемо це впроваджувати. Окрім того, думаю, що ось-ось ми закінчимо перемовини з постачальниками і перейдемо на каші, котлетки, чаї, компоти з яблук, напої з шипшини, аби забезпечити якнайкраще харчування дітей за ту суму, яку маємо», - розповіла Вікторія Краснопір.

Нагадаємо, наприкінці 2017 року міська влада запропонувала нове меню для школярів. Дітям подавали на сніданок бургер з салатом, а також бутерброди, омлети, шніцелі, лапшевник і творожні запіканки.

Згодом, у лютому 2018 року, батьки учнів школи № 14 нарікали на якість бургерів, якими зранку годують їхніх дітей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: харчування дитина учень школяр меню бургер  
Матеріали по темі