Місто

На Михайлівській у Житомирі Віталій Шабунін з мішком грошей розповідав перехожим, скільки податків вони сплачують державі

18 September 2018, 15:48

У Житомирі 18 вересня презентували результати експертного дослідження, про те, скільки податків платить кожен громадянин. У рамках проекту «Ціна держави» на вулиці Михайлівській встановили тематичну виставку, де за допомогою інфографіки пояснюється наповнення держбюджету та розподіл податків житомирян.

Зокрема, за словами організаторів заходу цього року жителі Житомирської області сплатять 25,2 млрд грн податків, а це приблизно 6 грн за годину з кожного працюючого мешканця області.

Голова правління ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін та експерт ГО «Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна» Микола Малуха пояснили походження цифр у дослідженні.


«У нас в країні є така проблема, що більшість думає, що основні гроші приносить держава, вона їх якимось чином генерує і потім розподіляє справедливо чи не справедливо через всіх мешканців. Насправді 73% державного бюджету наповнюються з податків, які сплачують пересічні українці. Якщо брати середню зарплату, яку житомирянин отримує на руки - приблизно 6 тис грн, сплачується приблизно 55 тисяч гривень податків на рік. Це доволі вражаюча сума. Свого часу я теж не розумів, звідки такі цифри беруться, це формується наступним чином. Є податки з зарплати: ми сплачуємо ПДФО - податок на доходи фізичних осіб, які зараховуються до «брудної зарплати», яка у Житомирі складає 7500 грн. Також працедавець сплачує ЄСВ - це так само податок працівника у розмірі 20%. У сумі вони складають приблизно 40% від зарплати. Коли ми кожного дня йдемо в магазин або в якісь інші установи, оплачуємо комунальні послуги, ми сплачуємо ПДВ - 20%, якщо ми купуємо акцизні товари, це ще додаткові наші витрати, які разом формують цю круглу суму 55 тис грн. Взагалі з Житомирської області збирається 25 мільярдів гривень у вигляді податків», - розповів Микола Малуха.

Окрім загальної інформації про податки ініціатори заходу прагнуть донести інформацію про корупційні справи, які розслідує НАБУ і те, як масштаби вкрадених грошей співвідносяться із податками житомирян.

«Ми, громадяни - ключове джерело наповнення українського бюджету. Щоб зрозуміти обсяг того, що крадеться, я хочу навести в приклад одну справу. Це справа державної зернової корпорації, яка пов’язана з Житомиром, де експертизою встановлені збитки на 1,5 млрд грн на двох операціях по продажу державного зерна. Для розуміння – це бюджет всієї медицини Житомирської області на 8 місяців. Це ті гроші, які ми не отримаємо. 1,5 млрд - одна справа. Це податки 27,5 тисяч житомирян. Як тільки платник податків і громадянин усвідомить, що крадуть його гроші, а не держави, це переверне відношення до корупції. Це ціль нашого приїзду в Житомир і ще в 14 обласних центрів», - пояснив Віталій Шабунін.

Житомир – перше місто з 15-ти у регіональному турі «Ціна держави». Перевірити свою кількість сплачених податків на рік можна, ввівши розмір заробітної плати на сайті http://cost.ua/.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Шабунін податки держава  
Матеріали по темі