Суспільство

Троє віруючих УПЦ МП з Житомирської області через суд домоглися дозволу на отримання паспорта у вигляді книжечки

20 September 2018, 10:25

Велика Палата Верховного Суду 19 вересня розглянула апеляційну скаргу трьох громадян до Коростенського райвідділу управління Державної міграційної служби в Житомирській області про визнання протиправною відмову у видачі паспорта громадянина України у вигляді книжечки та про зобов'язання видати його.

Про це інформує сайт «Судово-юридична газета».

Звернення до суду позивачка мотивувала своїми релігійними переконаннями. Вона як парафіянка Української православної церкви Московського патріархату вважає принизливим присвоєння людині ідентифікаційного номера, який, на її думку, є аналогом імені, а також нанесення штрих-коду на документ, що посвідчує особу. Крім того, вона переконана, що зобов'язуючи громадян отримувати біометричні паспорти, держава обмежує в правах певну категорію осіб, зокрема віруючих.

«Номери присвоюють невпізнаним трупам, в'язням концтаборів і злочинцям. І нас фактично прирівнюють до цих категорій осіб», - заявив один з представників.

«Тільки фашисти присвоювали людям номери. Дії Державної міграційної служби схожі на ті, які були засуджені Нюрнберзьким трибуналом», - додав ще один представник апелянта.

Позивач також вважає, що обробка персональних даних під час оформлення паспорта у вигляді ID-карти є «неправомірним втручанням в її особисте життя з боку державних органів».

Представники ДМС натомість акцентували увагу на тому, що для оформлення паспорта громадянина України у формі книжечки зразка 1994 року після 1 листопада 2016 року більше немає підстав, з огляду на прийняття спеціального Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Тож можливість видачі паспорта без унікального номера запису в реєстрі (або як називають її представники позивача – «печатки антихриста») більше не передбачена.

26 березня 2018 року Колегія суддів Касаційного адміністративного суду в задоволенні заявлених вимог відмовила. Однак далі рішення колегії було оскаржено у Великій палаті Верховного Суду, і вона прийшла до висновку, що апеляційну скаргу слід задовольнити.

«У підсумку ВП ВС постановила скасувати рішення КАС ВС від 26 березня 2018 року, визнати протиправною бездіяльність ДМС у вигляді відмови від видачі паспорта громадянина України у вигляді книжечки і зобов'язати міграційну службу все-таки зробити це», - йдеться в повідомленні.

Розгляд позову відбувався досить емоційно і тривав майже весь день - з 10:00 до 20:00. Біля будівлі Кловського палацу весь цей час перебувала група парафіян УПЦ МП, які вимагали задовольнити скаргу їх парафіянки.

Як повідомляв Житомир.info, 26 березня 2018 року Верховний суд України виніс рішення у справі за позовом жительки Житомирської області до Коростенського РВ управління Державної міграційної служби, яка хотіла отримати паспорт старого зразка. Суд вважає, що релігійні переконання жительки Житомирської області не є підставою для відмови від ID-картки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МП віруючі суд міграційна служба  
Матеріали по темі