Події

У Житомирській області збираються відстрілювати лисиць через збільшення випадків сказу

4 October 2018, 10:19

З початку року у Житомирській області на сказ захворіли 35 тварин, половина з них – дикі. У зв’язку з цим планується організувати вакцинацію м’ясоїдних тварин проти сказу та провести відстріл лисиць.

Про це повідомив сайт головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

3 жовтня 2018 року відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Житомирській області, на якому розглядалося питання епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней та сказу на території Житомирської області.

Як зазначив заступник голови комісії Олександр Шпита, впродовж 2018 року в Україні зареєстровано 120 випадків африканської чуми свиней, найбільше - на території Одеської, Полтавської, Миколаївської та Чернігівської областей. Житомирська область входить до числа областей із найменшою кількістю спалахів АЧС: у 2018 році такий випадок стався у виправному закладі Бердичівського району.

Поряд із тим на території області спостерігається напружена епізоотична ситуація щодо сказу тварин. Так, з початку року захворіло на сказ 35 тварин, в цілому це на 4 спалахи більше до відповідного періоду минулого року. 48 % від всіх виявлених хворих тварин складають дикі тварини. В 33 населених пунктах неблагополучних по сказу вводилися карантинні обмеження та проводяться оздоровчі заходи.

За результатами засідання комісія прийняла наступні рішення:

- В зв´язку із наближенням сезону полювання на дикого кабана, провести просвітницьку роботу серед мисливців стосовно порядку проведення депопуляції кабанів, в тому числі щодо відбору проб для лабораторних досліджень, використання туш впольованих тварин, дотримання заходів із біологічної безпеки на полюванні та ін.

- Забезпечити відбір проб для проведення лабораторних досліджень у випадках загибелі домашніх свиней в спеціалізованих господарствах (технологічний відхід) та особистих підсобних господарствах громадян, а також у разі підозри на захворювання.

- Забезпечити відбір проб для проведення лабораторних досліджень від усіх виявлених загиблих (враховуючи тварин, що загинули в дорожньо-транспортних пригодах) і відстріляних диких кабанів в ході полювання або при проведенні будь-яких інших заходів.

- Забезпечити діяльність мобільних груп у складі представників органів місцевого самоврядування, Нацполіції та Держпродспоживслужби щодо контролю запереміщенням свиней та продукції з них, припинення діяльності стихійних ринків та інших несанкціонованих місць торгівлі живими тваринами та продуктами тваринного походження на території області з метою реалізації заходів спрямованих на недопущення поширення епізоотій.

- Визначити площі угідь та забезпечити проведення кампанії по пероральній імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території Житомирської області.

- Після проведення кампанії із пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, з метою визначення ефективності вакцинації, провести відстріл лисиць із розрахунку 2-4 лисиці на 100 км2 вакцинованої території із відбиранням нижніх щелеп та зразків крові для лабораторних досліджень.

- Забезпечити у повному обсязі проведення щеплень собак, котів проти сказу у всіх населених пунктах області незалежно від форм господарювання, а в зонах постійного неблагополуччя також великої рогатої худоби та інших сприятливих тварин.

- Вжити заходів щодо зниження чисельності лисиць, вовків, єнотовидних собак, з приведенням їхньої кількості до норми.

- Визначити місця утилізації трупів тварин, які загинули.

Як повідомляв Житомир.info, восени 2018 року в Житомирській області в лісах та на полях збираються розкидати їстивні брикети з вакциною від сказу для диких тварин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сказ вакцина АЧС 
Матеріали по темі