Місто

Заступник мера Житомира пояснила, для чого потрібно здати до навчальних закладів довідки про місце реєстрації дитини

31 October 2018, 12:36

Департамент освіти міської ради звернувся до навчальних закладів Житомира стосовно того, аби батьки надали довідку до 15 листопада про місце реєстрації своєї дитини. У соціальній мережі Facebook жителі Житомира почали обурюватися тим, що термін, аби отримати довідку обмежений, черги великі, та чи законно це взагалі.

«Всім батькам Житомира запропонували отримати довідки на дітей в одному кабінеті. Займайте чергу о 4 ранку. Скажіть, у вас РУО теж збирає довідки про реєстрацію місця проживання? Це взагалі законно? П.С. збирають з усіх, в інших школах сказали здати до 01.01.2019», - написала житомирянка Оксана.

Фото батьків з Facebook

Для чого потрібні довідки, та до якого числа їх потрібно принести до навчальних закладів, 31 жовтня у коментарі Житомир.info пояснила заступник мера Житомира Вікторія Краснопір.

«Дійсно, кожна територіальна громада, в тому числі й територіальна громада міста Житомира, мають свій бюджет. Звичайно, що стоїть питання правильного і ефективного використання бюджетних коштів, і саме з метою вивчення цієї ситуації та проведення аналітики по дітям, які відвідують у нас навчальні заклади, і проводиться така робота. Це вивчення з метою з’ясування, а скільки ж дітей, які не є мешканцями міста Житомира, відвідують наші освітні заклади. Дійсно, освітня система Житомира фінансується як за рахунок міського, так і за рахунок державного бюджетів. У порівнянні з цифрами хочу сказати, що фінансування з міського бюджет по різним статтям у 2018 році складає близько 640 млн грн, освітня субвенція – близько 270 млн грн. Таким чином загальне фінансування – практично до мільярда гривень. Тому говорити, що виключно державна субвенція спрямовується на отримання освіти і міський бюджет тут ні до чого – підстав немає. Наголошую, що на даний час – це вивчення, будуть зроблені відповідні розрахунки, обговорення, але я запевняю, що не буде таких випадків, що дітей з 1 січня, або будь-якого іншого числа будуть відраховувати, не допускати до навчання. Звичайно, кожна рада має свій бюджет, і можливо, стоятиме питання про взаєморозрахунки, але це буде на рівні бюджетів тих населених пунктів, які спрямовують дітей до навчальних закладів Житомира», - наголошує Вікторія Краснопір.

«Стосовно довідок: звичайно, що ці довідки потрібно буде отримати і надати їх до департаменту освіти міської ради. Але з департаментом погоджено, і наголошено ще раз, що довідки в короткий термін батьки надати не можуть, тому ці довідки мають бути надані до кінця року. І в абсолютно спокійному режимі кожна родина за 2 місяці може їх отримати. Тому ажіотажу тут створювати не потрібно. До 15 листопада – термін дуже обмежений, тому говорити про нього не потрібно. Сьогодні департамент освіти проводить робочу нараду з керівниками закладів освіти, на якому також буде наголошено, що необхідно вести роз’яснювальну роботу і серед класних керівників, і серед батьків стосовно того, навіщо ці довідки потрібні, і в який термін їх треба здати», - розповіла заступник мера Житомира.

«Довідки для сімей, які мешкають у багатоквартирних будинках беруться у КВЖРЕП, або інших підприємствах, які обслуговують житловий фонд. А щодо приватного сектору, то необхідно звернутися до управління ведення реєстру територіальної громади», - зазначила заступник міського голови Вікторія Краснопір.

Нагадаємо, під час брифінгу 28 серпня 2018 року мер Житомира зазначив, що поки лише одна ОТГ з передмістя готова платити обласному центру за навчання дітей.

Сергій Сухомлин також повідомив, що в середньому один вихованець дитсадка обходиться міському бюджету у 20 тис. грн, школяр – у 14 тисяч на рік. Загалом мова йде про 5-6 млн грн.

Як повідомляє Житомир.info, улітку 2017-го виконком прийняв рішення щодо звернення до облради, районних, селищних рад і ОТГ щодо відшкодування витрат з міського бюджету на навчання дітей, які не є жителями Житомира. Проект рішення виконкому про відшкодування навчання не житомирських дітей з’явився у червні цього року.

На сесії 18 грудня 2017 року депутати Житомирської міської ради проголосували за звернення до інших місцевих рад щодо оплати за дітей у школах та дитсадках.

У січні 2018 року житомирська влада планувала зустрітися з представниками ОТГ, щоб поговорити про гроші за навчання дітей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Краснопір довідка реєстрація бюджет  
Матеріали по темі