Місто

​Влада міста вирішує, куди поселити переселенців після продажу готелю «Житомир»

13 November 2018, 18:01

Готель «Житомир» продадуть на електронному аукціоні, - таке рішення депутатів на черговій сесії міськради ошелешило переселенців, які четвертий рік там мешкають.

Нині у готелі проживає 88 внутрішньо переміщених осіб різного віку, стану здоров’я й, власне, достатку. Люди бідкаються: не знають, як бути далі, де та у кого шукати прихисток, адже на нього немає ані грошей, ані здоров’я.

«Як тільки я приїхала, жила у спортивному готелі, нас заїхало туди 60 людей. Там ми жили до весни, навесні готель виграв грант для облаштування місць для переселенців і нас усіх розселили, кого куди. Когось прихистила церква, когось у Березину відправили. Звідти я не могла їздити на роботу, тому переїхала сюди. Три роки відпрацювала у магазині за вантажника, і за продавця, і за прибиральницю, три грижі отримала. Як зараз мені кудись переїжджати, я просто фізично не уявляю. Якщо вже й їхати, то просити десь політичного притулку за кордоном - Польща, Німеччина. Багато сімей так зробили, тому що своїй країні я не потрібна. Мій дім не звільняють, і тут я нікому не потрібна, так виходить», - каже переселенка Анжела Донцова.

Багатодітна мама пані Ольга ділиться: шукати кращої долі за кордоном та поневірятися деінде з п’ятьма дітьми не готова. Тому каже: буде просити допомоги у мера, в іншому разі проситиме притулку у віруючих.

«Звертатись до віруючих людей, можливо, вони допоможуть, тому що інші навряд чи. Влада нам допоможе, як? Вони сказали нам винаймати житло, а де і як - це вже не їхні справи», - розповідає переселенка Ольга Манько.

Разом із тим, донеччанка Анжела додає: влада Житомира таки пропонувала можливі варіанти вирішення квартирного питання. Втім, такі варіанти знову приводять у глухий кут.

«Нам пропонують два варіанти: знімати квартиру або гуртожиток ПТУ. Нам показували ці гуртожитки кілька років тому, мені дісталось дизайну та мистецтва на Корбутівці. Душ працює дві години на добу, туалет один на поверх, кухня в занедбаному стані. Вони запитали у кожної сім’ї, які варіанти, хто що хоче. Я вже настільки стомилась від цієї безвиході. Кажу: її (ред., дочку) в дитбудинок, мені законні два метри, і можете закопувати заживо. Все, які ще варіанти?», - бідкається Анжела Донцова.

За роз’ясненнями, що буде з переселенцями після продажу готелю, ідемо до заступниці міського голови Вікторії Краснопір.

«Проаналізувавши склад кожної родини і особливості кожної родини, ми запропонували мешканцям, які проживають у готелі «Житомир», самостійно віднайти собі житло і стати членами територіальної громади Житомира. Є такі родини, які можуть це зробити матеріально, абсолютно спроможні це зробити, просто вони вичікують того часу, коли вже остаточно буде прийнято рішення про їх переміщення. Є родини, які неспроможні матеріально винаймати житло, зокрема, представники пільгових категорій. Ми розглядаємо можливість переміщення їх у гуртожитки. Тим, кому за станом здоров’я гуртожиток не підійде, ми будемо розглядати питання, щоб вони винаймали собі житло, а міська рада буде сплачувати їм певний період суму для підтримки та частково компенсувати вартість оренди житла», - роз’яснює заступник Житомирського міського голови Вікторія Краснопір.

До яких гуртожитків пропонуватимуть заселитись переселенцям, заступниця мера поки говорити не готова, вкотре наголошуючи, що питання досі вивчають.

«Ми вивчаємо це питання, я не можу сказати зараз детально адреси. Коли ми визначимось з адресою, ми домовилися, що представників переселених осіб туди повеземо, вони подивляться ці умови, або погодяться, або відмовляться, якщо на те буде їх згода. За попередніми даними, на гуртожиток згодні 9 родин, розглядається 17 ліжкомісць, а на квартири 46 осіб погодилось. В середньому це 21 квартира. Такий середній зріз їхньої попередньої думки», - зазначає Вікторія Краснопір.

У міськраді заспокоюють: переселенці зможуть жити у готелі, допоки триватиме підготовчий процес до електронного аукціону, аж до моменту його продажу. Однак, виселення не уникнути, тому обіцяють якомога швидше напрацювати варіанти вирішення питання, які влаштують обидві сторони.

Нагадаємо, нещодавно міська влада вирішила виставити на аукціон найбільший об’єкт – готель «Житомир».

Рішенням сесії міськради від 1 березня 2018 року готель «Житомир» був включений до про переліку об’єктів комунальної власності міста, що підлягають приватизації у 2018 році шляхом продажу на аукціоні. За словами заступниці мера Світлани Ольшанської, до кінця поточного року на аукціоні продадуть ще три об’єкти (приміщення колишнього витверезника, дитсадка та дитячого інфекційного відділення), очевидно аукціон з продажу готелю відбудеться вже в 2019 році.

Як повідомляв Житомир.info, мер Житомира Сергій Сухомлин на брифінгу 4 вересня 2018 року розповідав, що міська рада готова виставити на аукціон близько 30 об'єктів. Скільки коштує 1 кв. м приміщень, проданих на аукціоні і приватизованих шляхом викупу, читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: переселенець готель "Житомир"  
Матеріали по темі