Місто

Утеплення житомирських шкіл та дитсадків почали за іноземні кошти, а завершити хочуть за рахунок міського бюджету

14 November 2018, 15:21

У бюджеті наступного року можуть передбачити кошти на завершення робіт по утепленню освітніх закладів Житомира, які почали ще в 2015 році за кошти міжнародного фонду НЕФКО та в рамках реалізації програми SEСО.

Інформацію про хід виконання робіт слухали та обговорювали 13 листопада на засіданні депутатської комісії з питань бюджету, економічного розвитку, комунальної власності, підприємництва, торгівлі та залучення інвестицій.

«Всі підрядники, фактично, приступили до усунення недоліків на всіх навчальних закладах. Наполовину те, що з їхньої вини, усувається, або вже частково усунено. Ті недоліки, які написали директори і завідуючі навчальних закладів, і які не були враховані в кошторисній документації, підрядник виділив окремою графою і була рекомендація, щоб їх винести на додаткову оплату на наступний рік, щоб завершити. На даний час практично всі об’єкти в роботі, сьогодні був об’їзд з Вікторією Валентинівною (Краснопір, заступник мера – ред.), є дані по всім об’єктам, конкретно по кожному садочку – що усунено, що в роботі. Об’єкти йдуть під «консервацію» і навіть школа №14, де роботи не виконувалися, там теж підрядники працюють. Стосовно об’єктів СЕКО – п’ять дитсадків: роботи призупинені, там зараз теж іде консервація об’єктів і роботи не проводяться», - повідомив начальник управління капітального будівництва В’ячеслав Глазунов.

Свої претензії до підрядників висловила заступниця директора департаменту освіти Світлана Ковтуненко.

«У нас пройшло три тижні чи більше після того, як ми з вами збиралися. І сьогодні «Комунальник», наприклад, не надав звіт про свої роботи, зовсім не надав, це школа №14 й інші заклади, де вони робили по НЕФКО – садочки №69, №26. Ні керівник закладу, ні управління освіти, і, я думаю, ні управління капітального будівництва не знає, що вони збираються там робити. Ми вже три роки будуємо. Сьогодні я бачила пояснення «Поліської логістичної компанії»: коли ми говоримо, що відлітає штукатурка, то вони пишуть – керівник неправильно використовує будівлю, несвоєчасно скидає сніг. І так по багатьох інших позиціях. Я розумію, що ми залишилася з тими проблемами, які у нас є, і я прошу єдине: якщо підрядник не виконує свої зобов’язання – це проблема управління капітального будівництва, хай вони з ними розбираються. Надайте нам, будь ласка, скільки коштів потрібно просити спільно з вами для того, щоб завершити відповідні об’єкти на четвертий рік їх роботи, бо на п’ятий рік ми вже не побачимо, хто правильно використовував об’єкти, а хто не правильно. Я знаю, що по школі №17 він (підрядник) пообіцяв зробити до 31 грудня і роботи ведуться. Що стосується школи №14 – дуже повільно йде у нас консервація даного об’єкту. У нас немає впливу на них, давайте підрахуємо і виставимо суму коштів, що треба зробити за рахунок міського бюджету, тому що сьогодні це питання лежить на плечах керівників (закладів). Бо приходять перевірки, а там висять дроти і припис керівнику, і штраф керівнику. Має бути якась претензійна робота, бо вони будують роками – з 2012 року, з 2015 року: два роки робили проекти, в 2015 році розпочали роботи і сьогодні вже 2018 рік, буде 2019-й, ми консервуємо об’єкт. Сьогодні на об’єктах по 2-3 чоловіки знаходяться, що вони можуть зробити?», - емоційно пояснювала Світлана Ковтуненко.

Не стримував емоцій і голова бюджетної комісії Юрій Мойсеєв, зауважуючи, що гарне починання щодо утеплення соціальних об’єктів за кошти міжнародних фондів зіпсували місцеві підрядники.

«З одного боку держава продумала все правильно: є проектант, є авторський нагляд, є технагляд. Єдине, що вона не продумала, що сьогодні дуже часто це одні й ті самі люди. Коли проектант здійснює авторських нагляд і він же й підрядник, і є технагляд, який працює не на боці замовника, а на боці підрядника, то ми й маємо отаке... Якщо трохи вернутися в історію, то коли у нас в Україні з’явилися НЕФКО, СЕКО і сказали, що ми готові за кредитні і грантові кошти вам допомагати, утеплювати ваші бюджетні приміщення – що може бути краще? І сказали, що самі будуть проводити тендери, міська влада до цього відношення не має. І тут почалося саме цікаве – прізвища (виконавців робіт) одній й ті самі. І крім негатива від гарної справи ми нічого не отримуємо, ми по п’ять років робимо об’єкти, які давним-давно мали вже закрити, зробити і отримати той ефект і той результат, до якого ми прагнемо. Бо ми ж говоримо, що робимо комплексне утеплення і за рахунок цього будемо економити і газ, і світло, а цього нічого немає, ми ніде не можемо економити, а тільки витрачаємо. І сьогодні кажуть: дайте ще нам знову з міського бюджету на якісь заходи, бо їх не було в проекті. В мене зараз таке враження, що коли пройшов тендер, ми подивилися переможців і зразу треба писати листа і казати: дякуємо вам, що ви провели тендер, але, напевне, ми відмовляємося від цих робіт і від цих ваших підрядників, ми вам дякуємо, але не треба нам нічого робити, нам хватить уже, наробили. Наче добрі наміри, але коли дивишся, як це все робиться, то взагалі не хочеться цього. І правильне запитання – як ми сьогодні можемо вплинути? Керівників закладів, батьків, дітей наша претензійна робота не цікавить, їм треба зробити умови. І коли будуть з’являтися подібні ідею, то треба розуміти – це сир безплатний, чи дуже платний, з купою негативу», - наголосив Юрій Мойсеєв.

Втім, з’ясувалося, що тендери проводили не міжнародні фонди, а управління капітального будівництва Житомирської міської ради і позовно-претензійна робота не ведеться: все зводиться до листування з підрядниками.

«Як УКБ могло проводити претензійну роботу, якщо виграла фірма колишнього начальника УКБ. Треба називати речі своїми іменами: (Дмитро) Болейко очолював УКБ, виграв, і проектант від Болейка був», - зауважив член комісії, депутат Василь Шевченко.

Після цього голова комісії Юрій Мойсеєв порекомендував начальнику управління капітального будівництва В’ячеславу Глазунову та заступниці директора департаменту освіти Світлані Ковтуненко підготувати інформацію на одну з наступних комісій щодо включення в бюджет на 2019 рік необхідних коштів. Цю пропозицію під час засідання озвучувала член комісії Любов Цимбалюк.

«Я вважаю, що по кожному об’єкту треба надати інформацію і при формуванні бюджету на 2019 рік врахувати всі ці кошти і нарешті закінчити. Тому що те, що робилося п’ять років тому, там вже сьогодні потрібно робити капітальний ремонт, навіть не поточний. Давайте від когось побачимо і почуємо які це кошти, в які кошти все це має вкластися, які суми на те, щоб закінчити. Тоді будемо в бюджет на 2019 рік вносити пропозицію в розрізі кожного об’єкту, щоб було зрозуміло, що це буде кінцевий результат, а не знову якийсь «ремонтік». Це моя пропозиція», - сказала Любов Цимбалюк.

Юрій Мойсеєв поставив цю рекомендацію на голосування і її підтримали всі 8 присутніх на засіданні членів комісії.

Також була пропозиція члена комісії Тетяни Онопрієнко щодо рекомендації юридичному департаменту та УКБ розпочати претензійну роботу стосовно підрядників, які зривають виконання робіт. Голова комісії нагадав, що рекомендація щодо початку претензійно-позовної роботи вже була проголосована на засіданні комісії 30 жовтня 2018 року. Натомість Любов Цимбалюк запропонувала ознайомитися на наступному засіданні з листуванням управління капітального будівництва і виконавців робіт. Цю рекомендацію також підтримали одноголосно.

Нагадаємо, на засіданні бюджетної комісії 9 жовтня цього року радник мера Олександр Черняхович розповідав, що керівництву компанії НЕФКО озвучили проблеми шкіл № 6 та 14 і НЕФКО не буде працювати з приватною ремонтно-будівельною фірмою «Комунальник». У вересні цього року начальник УКБ В’ячеслав Глазунов в інтерв’ю говорив, що на три об'єкти – школи №14, №17 та №6 – був проведений один тендер за кредитні гроші НЕФКО, близько 1 млн 100 тис. євро, лоти виграли «Поліська логістична компанія», «Комунальник» і «Гарант С». В 2016 році гроші в сумі близько 400 тис. євро зайшли на рахунок банку «Хрещатик», але банк рішення НБУ був ліквідований. Корпорація НЕФКО заявила, що свої зобов'язання перед Житомиром вона виконала, гроші були направлені. Підрядник, який робив школу №17, виграв ще лот на утеплення трьох шкіл – №23, №15 та №12 і зараз потроху проводить роботи в школі №17.

Як повідомляв Житомир.info, Дмитро Болейко був призначений на посаду начальника управління капітального будівництва Житомирської міської ради у вересні 2014 року з 31 березня 2016 року він був переведений на посаду заступника начальника управління капітального будівництва по виконанню міжнародних проектів. 29 жовтня цього ж року мер підписав розпорядження про звільнення Болейка з цієї посади з 5 жовтня 2016 року «за власним бажанням».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада комісія утеплення Мойсеєв НЕФКО Глазунов бюджет  
Матеріали по темі