Місто

Житомиряни хочуть, аби у місті був створений інтерактивний музей науки та техніки, у міськраді не заперечують

5 January 2019, 12:18

Житомиряни хочуть, аби в обласному центрі був створений інтерактивний музей науки та техніки, а управління капітального будівництва готове виступити замовником робіт з розробки проектно-кошторисної документації та будівництва музею.

Про це йдеться у відповіді заступника мера Житомира Вікторії Краснопір на петицію «Створення інтерактивного музею науки і техніки».

На сайті електронних петицій Житомирської мерії є звернення, яке було стовідсотково підтримано і набрало більше 250 голосів.

Петиція Катерини Листван 30 жовтня 2018 року була опублікована на сайті Житомирської мерії та вже 9 грудня набрала необхідну кількість голосів.

«Доторкнись до науки! В нашому місті вже не перший рік проводяться різноманітні дотичні до науки заходи – Дні науки в ЖДУ, в політехнічному університеті, різні заходи під відкритим небом – і всі вони збирають багато цікавого народу – і дітей, і дорослих. Тому на мою думку такі ініціативи варто розвивати і ставити на постійну основу. Інтерактивні музеї науки і техніки дуже популярні у всьому цивілізованому світі, найближчий приклад – київський Експериментаніум. Це місця, в яких поєднуються три основні складові:

- Інтерактивні експонати, котрі наочно демонструють основні явища механіки, оптики, електрики, акустики, хімічні реакції та багато іншого. Всі вони доступні для взаємодії і дозволяють «відчути на дотик» всі ті закономірності, котрі зазвичай знайомі нам лише в теорії. Тут можна буде побачити, як заломлюється і з яких кольорів складається світло, як діють сили тертя, з якою швидкістю пересуваються звукові хвилі, навіть побачити рукотворну блискавку.

- Постійні та тимчасові експозиції, котрі розповідають про історію і сучасність наукових відкриттів та технічних розробок

- Майданчик для проведення різноманітних науково-популярних заходів - цікавих лекцій, наукових шоу, квестів і т.д. – для дітей різного віку та дорослих.

Думаю, Житомиру дуже потрібне таке місце! Пропоноване розташування – будівля старого трамвайного депо, що на Новому бульварі, біля наукової бібліотеки. Частину експонатів можна розмістити і на самому Бульварі», - йдеться в тексті петиції.

«Департамент освіти підтримує петицію щодо створення в м. Житомир інтерактивного музею науки і техніки. Музей стане базою для проведення інтегрованих уроків з різних предметів для учнів загальноосвітніх навчальних закладів, лабораторних робіт відповідно до навчальних програм, розширить мережу гуртків природничо-математичного циклу, зацікавить сучасне покоління до наукової діяльності. Умови роботи музею будуть сприяти сімейному відпочинку на базі навчально-розважального центру, що дасть змогу батькам відслідковувати практичні навики і вміння своїх дітей та визначатися з подальшою освітою. Управління культури міської ради не заперечує щодо створення вищезазначеного музею і долучиться до реалізації проекту в рамках своєї компетенції. Управління капітального будівництва Житомирської міської ради готове виступити замовником робіт з розробки ПКД та будівництва музею, однак для цього УКБ необхідно володіти такою інформацією:

- щодо земельної ділянки, на якій доцільно та можливо збудувати музей;

- основний склад приміщень та кількість відвідувачів, на яку розрахований музей;

- в чому полягає концепція музею та інша інформація.

При наявності достатнього обсягу бюджету розвитку міста Вашу пропозицію буде обов’язково враховано та винесено на розгляд постійних комісій міської ради», – зазначається у відповіді на петицію.

Як повідомляв Житомир.info, 12 жовтня 2018 року в Житомирському академічному обласному театрі ляльок запрацював «Арсенал ідей».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей наука техніка Краснопір петиція  
Матеріали по темі