Здоров'я

В Житомирі є загроза спалаху кору: за два тижні захворіли більше 10 дітей

15 January 2019, 15:28

За два тижні до інфекційного відділення у Житомирі звернулись більше 10 дітей хворих на кір.

Заступник головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги міста Житомира Людмила Зайцева 15 січня у коментарі Житомир.info розповіла, чому в обласному центрі існує загроза спалаху на кір.

«Розповсюдження даної інфекції відбувається повітряно-крапельним шляхом при контакті з хворим, тому першою засторогою є – контакт з хворим. Другою засторогою – невчасна вакцинація. Є вакцинальний календар, який передбачає, що перша вакцинація робиться в 1 рік, і ревакцинація – в 6 років. На сьогоднішній день ситуація по вакцинації дитячого населення від кору досить непогана. Вакцинація дітей в один рік у нас по місту становить більше 97%, ревакцинація дітей у шість років – 81%. Проте, у нас є прошарок дітей, які протягом багаторічної вакцинальної кампанії залишилися не вакциновані. Це діти старше року та старше 6 років. Тому, на сьогоднішній день, загроза спалаху кору в Житомирі існує. Чому існує? Тому що, наприклад, за два минулих тижні в інфекційне відділення міста Житомира було більше 10 звернень дітей, хворих на кір. Але це були діти села Тетерівка, які заключили декларації з лікарями міста Житомира, і які не вакциновані», - розповідає Людмила Зайцева.

«Вакцинуватися потрібно навіть зараз, під час спалаху. В чому стоїть проблема? Кір починається як звичайна вірусна інфекція – це підвищення температури до 39, 40 градусів, нежить, кашель, тому запідозрити кір – тяжко, але коли є спалах і відомий контакт - то всі ці симптоми мають насторожувати. Люба вакцинація не має 100% гарантії захисту. Якщо дитина, людина перехворіла кором, вона повторної вакцинації не потребує, і повторного випадку кору не повинно бути», - запевняє медик.

Від моменту зараження до захворювання проходить від 7 до 21 дня – це прихований період хвороби, коли в організмі розмножуються мікроби.

«Найбільш заразним є хворий на кір на 4-5-й день захворювання, і в період перших висипань. Специфічного лікування від кору немає. Варто також зазначити, що висип не дає зуду, і його нічим не потрібно мазати. Лікування може бути симптоматичним – є висока температура – даємо жарознижуючі, потрібно багато пити, домашній режим, вологе прибирання, провітрювання. Проте, кір небезпечний своїми ускладненнями та високою температурою», - розповіла Людмила Зайцева.

«Вакцина КПК в аптечній мережі відсутня, вона постачається за державні кошти! Вакцини в нашому Центрі - достатньо! Дорослих, згідно календаря, вакцинуємо до 30 років. Медичних працівників та доросле населення групи ризику (освіта, силові структури, студенти), які не хворіли на кір та не знають свого вакцинного статусу, вакцинуємо за епідемічними показами без обмеження віку», - резюмувала Людмила Зайцева.

У ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ» 15 січня повідомили, в області з початку року (станом на 15.01.2019р.) на кір захворіло 204 людини, в тому числі 126 дітей та 78 дорослих. В Україні кількість захворілих більше 5 000.

«Випадки реєструвались в Андрушівському, Новоград-Волинському, Коростенському, Баранівському, Ружинському, Малинському, Радомишльському, Хорошівському, Коростишівському, Житомирському, Пулинському, Овруцькому, Бердичівському, Попільнянському районах та місті Житомирі. Зафіксовано з початку року вже 4 спалахи інфекції. Спалахи кору реєструються як серед організованих колективів дитячого населення так і серед дорослих, працівників підприємства», - інформує лабораторний центр.

Як повідомляв Житомир.info, 1 січня 2019 року в Житомирській обласній дитячі лікарні від кору помер маленький хлопчик.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Зайцева кір хвороба  
Матеріали по темі