Здоров'я

За рік медичну допомогу отримав кожен шостий АТОвець із Житомирської області, психологічну – всього 3%

24 January 2019, 13:34

У 2018 році 1831 учасник антитеритористичної операції та операції об’єднаних сил пройшов медичну та психологічну реабілітацію, а також отримав санаторно-курортне лікування.

Про це 21 січня повідомив сайт управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

«У минулому 2018 році 1831 учасник АТО/ООС, члени їх сімей або сімей загиблих пройшли медичну та психологічну реабілітацію, а також отримали санаторно-курортне лікування. Медичну реабілітацію (виділено редакцією) у 2018 році пройшли 1386 учасників АТО/ООС та члени їх сімей або сімей загиблих на загальну суму 4 млн 569 тис. грн. Санаторно-курортним лікуванням забезпечили 364 учасника АТО/ООС Житомирщини. На це з державного бюджету спрямували 2,9 млн грн. 141 учасник АТО/ООС отримав психологічну допомогу на суму 893 тис. грн», - йдеться в публікації.

У відповіді управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації на інформаційний запит Житомир.info йдеться, що всього в Житомирській області зареєстровані 8405 бійців АТО/ООС.

«На Ваш запит від 21.01.2019 на отримання публічної інформації повідомляємо, що, за даними департаменту праці, соціальної та сімейної політики Житомирської облдержадміністрації, в області нараховується 8405 учасників антитеритористичної операції та операції об’єднаних сил. В області діє Програма соціальної підтримки учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції, внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території, районів проведення антитерористичної операції на територію Житомирської області у 2018 році (аналогічна Програма прийнята і на 2019 рік). Лікування та реабілітація учасників АТО/ООС в обласних закладах охорони здоров’я проводиться за рахунок коштів обласного бюджету», - інформує УОЗ.

За даними управління, у 2018 році за кошти Програми проліковано та реабілітовано 1386 учасників АТО/ООС – на 87 більше, ніж у 2017-му. Виключно психологічну реабілітацію в 2018 році пройшли 293 учасника АТО. В інших випадках учасники АТО та ООС отримували медико-психологічну реабілітацію. Виходячи з цього, медико-психологічну допомогу отримав кожен шостий АТОвець (8405/1386), суто психологічну – 3,4% (8405/293).

Випадків доплати за власний рахунок учасників АТО/ООС за лікування або перебування в санаторії не було.

Щодо психологічної допомоги, то її бійцям надають психологи КНП «Госпіталь ветеранів війни» та Житомирської обласної психіатричної лікарні № 1. Цю допомогу військові отримують за направленнями медичних працівників, а також за власним бажанням (при зверненні).

Також Житомир.info відповіли, що з дня відкриття комунальної установи «Обласний медичний центр вертебрології і реабілітації» 16 листопада 2018 року лікування за кошти бюджету отримали 48 учасників АТО/ООС.

«Пацієнти проходять ЛФК (лікувальну фізичну культуру), фізіотерапію, бальнеологічні процедури у ваннах, різні види масажів», - інформує УОЗ.

Нагадаємо, на реабілітацію та лікування учасників АТО з Житомирської області у 2018 році було передбачено майже 7 млн грн. У квітні 2018 року військовий прокурор Анатолій Матіос наголошував на необхідності заходів з психологічної реабілітації бійців та оприлюднив статистику самогубств учасників АТО: за час проведення АТО щонайменше 554 особи покінчили з життям.

Як повідомляв Житомир.info, в листопаді 2018-го під Житомиром відкрили Центр реабілітації учасників АТО, в реконструкцію якого вклали 55 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: учасник АТО боєць реабілітація  
Матеріали по темі