Місто

Умови перебування в обласному центрі соціально-психологічної допомоги в Житомирі: прихисток, харчування, юридична консультація

15 February 2019, 17:54

Майже 15 років у Житомирі працює обласний центр соціально-психологічної допомоги. Працівники центру роз’яснюють: тут перебувають жінки, які опинилися у складних життєвих обставинах. Двоє клієнток центру, хоч і приховуючи обличчя, втім згодилися розповісти нам свої історії.

«Так склалось, що на даний час батько (дитини), чоловік за кордоном. Немає житла, точніше є, але там інша сім’я живе, сестра, і я не змогла там лишитися і змушена була звернутися сюди. Мені тут легше набагато морально. Щодо харчування я не скаржусь. Мене тут все влаштовує, доволі непогані умови, тепло, чисто. Я у спокійній атмосфері, моя дитина у спокійній атмосфері», –розповідає клієнтка Житомирського обласного центру соціально-психологічної допомоги Анна.

«Я з двома дітками сама залишилась і сестрі меншій допомагаю, у нас нікого немає з родичів. Старша дівчинка у спецшколі для нечуючих діток, і я її кожного тижня возила, через це я не могла влаштуватись на роботу. А тут я можу і возити її щотижня, і працювати цілий тиждень, і меншого влаштували вже в садочок. Бо ж 4 роки, і потрібно готуватись до школи. Уже шукаємо гуртожиток, є недорогий. Збираємо гроші і знімемо кімнату в гуртожитку», – ділиться підопічна центру Марина.


У центрі є і кухня, і ванна кімната, кімната матері і дитини, де можуть знаходитись жінки з новонародженими. Облаштовані й інші кімнати, де мешкають клієнти центру. Одночасно у закладі може перебувати 16 людей, яких, кажуть у центрі, гарантовано забезпечують життєво необхідними речами, засобами гігієни, гарячими комплексними обідами та дитячим харчуванням.

«На добу видається гарячий комплексний обід. Він включає: перше, друге, третє. Наприклад, на перше - борщ, на друге - котлета з картоплею, якийсь салатик і на третє компот або чай з булочкою, бубликом. Також є дитяче харчування, збагачене більше вітамінами, молочними продуктами, фруктами, випічкою. Для дітей, які перебувають на змішаному годуванні, видається дитяча суміш за призначенням лікаря», – каже соціальний педагог Житомирського обласного центру соціально-психологічної допомоги Світлана Білоусова.

Соцпрацівники зауважують: жінки дійсно знаходять у центрі не тільки прихисток, а й психологічну та юридичну допомоги.

«До нас часто потрапляють особи, у яких відсутні документи, у яких проблеми в сім’ї, конфлікт, психологічна проблема. З ними працює наш психолог, соціальний педагог, надають їм рекомендації, як вчинити. Я, як юрисконсульт, відновлюю втрачені документи, допомагаю подати документи в управління праці для оформлення державних допомог: одинока мати, малозабезпеченість, одноразову державну допомогу при народженні дитини», – роз’яснює юрисконсульт Житомирського обласного центру соціально-психологічної допомоги Ольга Мазяр.

«Ми намагаємось зробити так, щоб, перебувши у нас 90 діб, людина, яка вийде від нас, мала вже куди піти, щоб вона мала роботу. Якщо це догляд за дитинкою, то щоб вона мала де проживати», – додає керівник Житомирського обласного центру соціально-психологічної допомоги Раїса Черемісіна.

Утримується та фінансується заклад за рахунок обласного бюджету. Втім, адресну допомогу підопічним центру надають і соціальні партнери з небайдужими підприємцями. Тому, каже керівниця закладу, клієнти центру забезпечені усім потрібним, за що дякує і владі, і благодійникам. Нині ж, ділиться Раїса Черемісіна, розмірковує над можливістю розширення центру, аби допомогти якомога більшій кількості людей, які потрапляють у скрутне становище, з якого самостійно вибратися не під силу.

«Нам необхідно сьогодні, щоб була ігрова кімнатка для дітей. Нам необхідний ізолятор. Ми будемо над цими питаннями працювати і будемо думати щодо розширення нашого центру», – говорить керівниця центру.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: центр соціально-психологічної допомоги домашнє насильство Черемісіна  
Матеріали по темі