Місто

Три лютих дні 2014 року в Житомирі. Хронологія подій

20 February 2019, 10:23

П’ять років тому 18 лютого вранці у Києві учасники Євромайдану планували пройти багатотисячною ходою від Майдану Незалежності до Верховної ради. Цей марш тоді охрестили «Мирним наступом». Мітингувальники хотіли донести до парламентарів вимоги щодо повернення до Конституції зразка 2004 року та покарання винних у знущаннях з активістів Євромайдану.

Ходу спробували зупинити бійці Внутрішніх військ та спецпідрозділу «Беркут». В результаті розпочались сутички, які розпочали завершальний етап Революції гідності. 18-20 лютого вважаються найстрашнішими днями за весь час масових протестів в центрі Києва. У ці дні у центрі мирної столиці загинули 77 демонстрантів.

Якими були 18-20 лютого 2014 року в Житомирі, як житомиряни реагували на події в Києві та наскільки гострим став конфлікт під час розстрілів на Майдані.

18 лютого

Ближче до 11 години ранку стрічки новин загальнонаціональних інформаційних ресурсів переповнені інформацією про сутички на вулиці Грушевського, Шовковичній та Інститутській.

Після обіду, ближче до 14 години редакція Житомир.info виходить на зв’язок з житомирськими активістами, які беруть участь у протестах. Зі слів Дмитра Ткачука, у сутичках на вулиці Інститутській постраждали двоє житомирян - їх поранило осколками світлошумових гранат.

Близько 16 години, у соцмережах з’являються пости про те, що в’їзд до Києва з боку Житомира перекрито, а МВС та СБУ публікують заяви, у яких йдеться: «Якщо в 18:00 безчинства не припиняться, ми будемо зобов'язані навести порядок». Приблизно в той же час - близько 16 години - вперше за 53 роки свого існування припиняє роботу Київський метрополітен.

Того вечора на майдан Корольова у Житомирі на мітинг виходить близько 300 житомирян.

18 лютого за добу у Києві під час сутичок зі співробітниками МВС загинули 23 протестувальники, які згодом увійшли до Небесної сотні.

19 лютого

Вранці наступного дня мер Житомира Володимир Дебой з самісінького ранку робить заяву, у якій закликає житомирян не піддаватись на провокації і звинувачує Верховну раду у бездіяльності. Саме ця бездіяльність, за його словами, і призвела до загострення конфлікту між міліцією та протестувальниками. Житомирських правоохоронців він закликає бути стриманими та не допускати насилля.

Схожу заяву роблять і представники влади Новограда-Волинського. 19 лютого вони закликають правоохоронців та військових не виконувати злочинних наказів.

Журналісти Житомир.info ніч з 18 на 19 лютого провели у центрі Києва і відзняли матеріал про пожежу у Будинку профспілок. Напередодні кілька наших земляків постраждали у сутичках із «беркутівцями» та бійцями Внутрішніх військ.

Після повідомлень про перекриття дороги у напрямку столиці, наші журналісти вирушають на автотрасу, щоб перевірити цю інформацію. Поблизу Макарова смуга в бік Києва перегороджена чотирма машинами ЗІЛ. Разом з працівниками ДАІ тут стоять озброєні автоматами люди у формі та «тітушки».


Опівдні близько 12 години на майдан Корольова почали сходитись люди, серед яких були очевидці сутичок в столиці. До мітингувальників виходить мер Володимир Дебой. Його зустрічають вигуками «ганьба» і вимагають написати заяву про вихід з Партії регіонів. Трохи згодом до людей виходить і тодішній заступник голови ОДА Олександр Нікітюк, який вже за кілька хвилин повертається до будівлі адміністрації, де знаходиться дуже багато міліціонерів. Журналістів у приміщення не пускають.

Тим часом активісти рушають ходою вулицями міста. Вони хочуть виступити на місцевому телебаченні, але в телецентрі їм відмовляють. Люди закликають містян підтримати мирний протест ввечері на майдані Корольова..

В Житомирський штаб національного спротиву масово приходять житомиряни: передають матеріальну допомогу, пропонують транспорт та цікавляться, як дістатись до Києва. Також звертається і медик, яка готова надавати допомогу пораненим. Однак, відразу після публікації цього матеріалу жінці на мобільний починають надходити дзвінки з погрозами.

Пообіді надходить тривожне повідомлення із Хмельницького: там під будівлею СБУ в активістів почали стріляти. Одну жінку поранили в голову, її одразу забирають в реанімацію в дуже важкому стані.

Тим часом у Міністерстві охорони здоров’я офіційно підтверджують загибель 26 людей під час акцій протесту в Києві.

Близько 17-ї години надходить повідомлення: фракція Партії регіонів у Житомирській міськраді, в яку входили 15 депутатів, саморозпустилася.

Попри тривожні повідомлення про вбивства майданівців зі столиці та регіонів, близько 18-ї години на житомирському майдані Корольова розпочинається Віче. Цього дня воно стає наймасовішим - збирається щонайменше 3 тисячі людей, майдан заповнений вщент.

Демонстранти вимагають від голови ОДА Сергія Рижука вийти до людей. Деякі депутати намагаються стримати найбільш радикально налаштованих людей, які готові штурмувати будівлю.

В час, коли на майдані Корольова відбувається мітинг, у прямому ефірі обласного телебачення мер Дебой робить заяву про складання з себе повноважень голови міської організації Партії регіонів.

За годину після початку мітингу люди розпочинають штурм будівлі Житомирської ОДА. Міліція спочатку намагається відтіснити протестувальників, але згодом відступає. Люди заходять до приміщень. Тим часом силовики відходять від будівлі боковою вулицею Мала Бердичівська.

Втім, мітингарі того вечора не обмежуються штурмом і взяттям будівлі Житомирської ОДА: частина протестувальників рушає на Старий бульвар, де розташоване обласне управління МВС. В бік центрального входу приміщення одразу летять пляшки із запальною сумішшю. За лічені секунди в холі будівлі спалахує пожежа. Люди жбурляють каміння та «коктейлі Молотова» у бік приміщення та у вікна.

Через деякий час протестувальники вдаються до спроб відкрити бокові ворота, які ведуть до внутрішнього двору обласного управління міліції. За кілька хвилин металеві ворота піддаються і люди заходять у двір. Там протестувальників зустрічають кілька сотень силовиків, вишикуваних у бойовий порядок зі щитами в руках. Між міліцією і людьми зав’язується сутичка, під час якої майданівців відтісняють із двору управління МВС. Поблизу кафе «Райдуга» мітингарі починають розбирати бруківку. Те саме відбувається на центральній алеї Старого бульвару.

З обох боків починає летіти каміння. Силовики використовують кілька десятків світлошумових гранат і балончики зі сльозогінним газом. В запалі сутички протестувальники не помічають, як з боку вулиці Великої Бердичівської вибігає півсотні міліціонерів, озброєних кийками та залізними щитами. За ворітьми внутрішнього двору починає палати автівка. За кілька хвилин невеликій групі силовиків вдається розігнати натовп перед будівлею УМВС. Протестувальники відступають до перехрестя Старого Бульвару та Пушкінської. Міліціянти тим часом намагаються зайняти позицію перед палаючим центральним входом в будівлю, але їх закидають бруківкою та пляшками із запальною сумішшю. Шматок бруківки влучає в голову одному із протестувальників і його вивозять на «швидкій» для надання медичної допомоги.

В цей час на майдані Корольова справа ледве не доходить до самосуду над двома побитими міліціонерами. Через журналістів протестувальникам передають інформацію, що силовики готові до переговорів.

Близько 22:00 група активістів, серед яких депутати Сергій Онищук, Дмитро Кропачов, Сергій Сухомлин, Руслан Годований, представник Автомайдану Олександр Романчук, представник Правого Сектору Олег Піонтківський, житомирський бізнесмен Борислав Розенблат, розпочали переговори із начальником управління МВС Анатолієм Лазаревим.

В результаті перемовин протестувальники лишають за собою будівлю Житомирської ОДА, силовики обіцяють припинити переслідування автомайданівців, натомість протестувальники залишають спроби штурму будівлі та території УМВС на Старому Бульварі. Після цього з двору обласного управління міліції під вигуки «Молодці» та схвальні оплески виходять співробітники міліції.

У цей день 19 лютого за добу у Києві під час сутичок зі співробітниками МВС загинуло 8 протестувальників, які згодом увійшли до Небесної сотні.

20 лютого

Вранці 20 лютого протестувальники починають будівництво барикад перед захопленим приміщенням ОДА та облаштовують в ньому побут.

Цього ж ранку мер Житомир Володимир Дебой скликає журналістів на брифінг. На ньому він розповідає про постраждалих силовиків і заявляє, що ще не вийшов з Партії регіонів, але готовий зробити це, «щоб не допустити кровопролиття і насильства».

Ближче до опівдня автомайданівці вирушають до місця дислокації 95-ї окремої аеромобільної бригади. За їх інформацією, військові можуть бути приведені в бойову готовність і отримати наказ вирушити до Києва для придушення протестів в центрі столиці. Втім, комбриг Михайло Забродський запевнив, що подібних наказів десантники не отримували, і дав слово офіцера, що військові не будуть брати участі в протистоянні з мітингувальниками.

Та попри слова командира бригади, вже за кілька годин люди починають блокувати виїзд із військової частини, оскільки вони отримали інформацію, що десантники самі просять їх заблокувати. Щоб загородити дорогу, протестувальники використовують тролейбуси, які «знімають» з маршруту.

Ввечері того ж дня житомиряни блокують тролейбусом виїзд з іншої військової частини на Корбутівці.

Впродовж дня ряд місцевих посадовців та політиків робить заяви про вихід із Партії регіонів. Спочатку про це заявляє голова обласної ради Йосип Запаловський. Згодом стає відомо, що голова Житомирської ОДА Сергій Рижук теж написав заяву про вихід з цієї політсили.

Мер Житомира Володимир Дебой вже ввечері заявляє, що він ще після брифінгу вранці написав свою заяву про вихід із ПР.

Тим часом протистояння у Києві сягає свого максимального рівня: станом на 17 годину від куль снайперів гинуть 49 майданівців.

В цей час житомирський активіст Дмитро Ткачук, який брав участь у протестах, на майдані Корольова оголошує, що готовий вчинити акт самоспалення, якщо працівники міліції, військові чи інші силовики вирушать на Київ для придушення Майдану. Житомирським майданівцям таки вдається заспокоїти Дмитра.

Ввечері о 18:00 на майдані Корольова відбувається жалобний мітинг.


Пізнього вечора житомирські майданівці вирушають від приміщення ОДА на Соборний майдан, щоб знести пам’ятник Володимиру Леніну.

Спроби повалити монумент, виготовлений із цільної гранітної брили, затягуються, сил десятків активістів, які за допомогою автомобільних тросів намагаються руками звалити «вождя», не вистачає. Розуміючи, що власноруч повалити пам’ятник не вдасться, активісти звертаються за допомогою до автовласників. Втім, потужності одразу кількох легкових автівок так само недостатньо.

Близько півночі майданівці зупиняють вантажівку «Укрпошти», яка проїжджає через Соборний майдан. Водій категорично відмовляється віддати свої вантажівку в руки протестувальників, оскільки вона завантажена і опломбована. Але після тривалих вмовлянь все-таки погоджується, щоб його МАЗ використали для повалення пам’ятника Леніну.

В 00:55 21 лютого пам’ятник Володимиру Леніну в Житомирі впав.


Наступного ранку голова «вождя» з’являється перед барикадою біля приміщення обласної адміністрації, але згодом вона була втрачена. Про її місцезнаходження наразі нічого невідомо.

20 лютого за добу у Києві від куль снайперів загинули 49 протестувальників, які згодом увійшли до Небесної сотні.

Як повідомляв Житомир.info, 20 лютого 2019 року на майдані імені С.П. Корольова в Житомирі відбудеться Віче пам’яті до Дня героїв Небесної сотні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Майдан Небесна сотня  
Матеріали по темі