Місто

Чому влада міста рекомендує відмовитись від пластикових пакетів та чи готові до цього житомиряни

13 March 2019, 19:35

Житомир може стати містом, де обмежать використання пластикових пакетів, а закладам торгівлі рекомендуватимуть пропонувати клієнтам альтернативну упаковку - паперові чи біорозкладні пакети, багаторазові торбинки з тканини. Такий проект рішення Житомирської міської ради був опублікований 21 лютого 2019 року на сайті мерії.

Детальніше про таку ініціативу депутатів та готовність бізнесу до ймовірних впроваджень розповів директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця.

«В середньому, за підрахунками, щороку кожен українець генерує, викидає близько п'ятисот пакетиків. Якщо ми порівнюємо з країнами Європейського Союзу, вони ставлять собі за планку 90 пакетиків на людину в рік максимального використання. Тому це ті орієнтири, про які ми сьогодні можемо говорити. Проект рішення носить, звичайно, рекомендаційний характер і має більш політичний, який демонструє волю міста почати діалог з бізнесом, суспільством, споживачами про те, як у своїй щоденній поведінці зменшувати використання пластикових пакетів. Проект рішення про рекомендації використовувати альтернативу – це багаторазові торбинки, які пошиті з тканини, пакети біорозкладні, які мають натуральні біодобавки, завдяки пакети протягом двох-трьох років розкладаються або паперові пакети і упаковки», – розповідає Микола Костриця.

Він також додає, що перемовини з бізнесом вже почались, і деякі представники готові йти на зустріч такій ініціативі.

«Ми вже розпочали такі переговорні процеси, діалоги з бізнесом, це, в першу чергу, і торгівельні мережі: національні і локальні. Також і з іншим бізнесом, який працює в Житомирі і яких ця проблема теж в принципі хвилює. Вони вже демонструють свою готовність в той чи іншій спосіб долучатись до цієї соціально-важливої проблеми», – каже директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради.

Також зауважує, що у Житомирі вже є сегмент бізнесу, який кілька років пропагує використання альтернатив пластиковим пакетам.

«Є житомирські виробники, які вже використовують протягом п’яти-шести років в своїй діяльності біорозкладні пакети, є бізнес який активно пропагує використання еко-торбинок. Я думаю, що ми сьогодні говоримо про спільну таку інформаційно-просвітницьку кампанію за участі бізнесу про популяризацію, про те, щоб зробити модним і популярним використання альтернативних пластиковим пакетам еко-торбинок», – додає Микола Костриця.

Окрім бізнесу, до таких змін повинні бути готові і житомиряни. Тож запитуємо у них, чи підтримують таку ініціативу та чи готові використовувати екологічні торбинки, паперові пакети замість пластикових.

«Я можу сказати, що обмеження потрібне, тому що, мені здається, воно трохи шкідливо. Однак мені здається, що все одно колись буде альтернатива, але я б користувалася нею», – відповідає Галина.

«Треба їх не використовувати, тому що вони дуже шкідливі і дуже довго розчиняються у ґрунті», – говорить Марія.

«Вони забруднюють наше середовище. Я готовий відмовитися, так», – зазначає Тит.

«Я тільки за, бо це екологія. Вибачте, скільки океану вже забруднено поліетиленом, пластиком. І навіть в організмі людини вже багато пластику, тому що він не переробляється», – каже Євгенія.

«Хотілося б обмежити, так, але як, якщо для сміття пакети теж поліетиленові. Звісно, я підтримую обмеження, але поки вони продаються в магазині, ми їх будемо купувати», – розповідає Інна.

«Можливо, вони і потрібні, однак вони не є екологічними. Альтернатива поліетиленовим пакетам, ну навіть не знаю, мабуть, паперові пакети, які використовують у кафе. Вони більш екологічні. Використовувати їх хіба що тільки заради здоров'я оточуючих та себе, щоб не було цих викидів. Адже їх потім будуть чи викидати, чи палити, а це все негативно впливає на екологію», – ділиться Максим.

«У нас альтернативи в Житомирі немає. Ніхто не пропонує замість пластикового пакету купити паперовий. Якщо б пропонували, взяв би», – стверджує Юрій.

Наразі проект рішення щодо обмеження використання пластикових пакетів у Житомирі розглядається на депутатських комісіях, а на найближчій сесії його винесуть на голосування.

Як повідомляв Житомир.info, 6 березня 2018 року в ефірі програми «Тема дня» заступник мера Житомира Сергій Кондратюк розповів про те, що у 2015 році був заключений договір з фірмою, яка поставила сортувальну лінію, і вона працювала десь з півроку. На жаль, але зараз вона не працює. Сортувальну лінію забивали пластикові пакети.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пакет пластик поліетилен Костриця  
Матеріали по темі