Місто

Батьки та дружини полеглих воїнів у Житомирі долучилися до створення «Ікон пам'яті загиблим за незалежність України»

25 March 2019, 11:15

23 березня у «Домі ветерана» на Чуднівській, 1 у Житомирі відкрили майстерню з виготовлення Ікон пам'яті загиблим за незалежність України.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці громадської спілки «Дім ветерана».

«Сьогодні був дуже насичений день в «Домі Ветерана». Приїхала Саша Стакан зі своєю командою і презентувала майстер клас по виготовленню ікони пам'яті, а дитячий колектив Коднянської школи привіз цілу концертну програму для наших бійців і волонтерів. А ще сьогодні дуже відповідальний день - це відкриття майстерні «Ікона пам'яті» в Житомирі!», - йдеться в дописі від 23 березня.

24 березня команда презентувала процес створення Ікони пам'яті:


Координатор проекту в Житомирі, волонерка Марія Уланова розповіла Житомир.info, що Олександра Артющенко (Стакан) – це керівник проекту в Україні і координатор майстерні у Василькові Київської області. Ікона пам'яті – це досить великий гіпсовий барельєф вагою 7-9 кг. На ній Україна-мати обіймає воїна, якого вже немає на Землі. Автор проекту Олена Карамушка - скульптор, українка, яка з 1992 року живе в Італії.

«В Україні було дві майстерні – у Василькові та в Харкові, в Житомирі відкрилась третя. Одна майстерня може виготовити близько 100 ікон за рік. За більш ніж три роки в Україні зроблено близько 300 барельєфів «Ікона пам'яті загиблим за незалежність України» та безкоштовно вручено батькам загиблих воїнів. На даний час вручають родинам тих бійців, з моменту загибелі яких пройшло не менше року. Працюємо на спонсорські кошти та з виручки за янголятка та інші гіпсові барельєфи. Вони коштують від 200 до 800 грн», - розповіла Марія Уланова.

У Житомирі 23 березня пройшла презентація і майстер-клас із виготовлення «Ікони пам'яті загиблим за незалежність України», а 24 березня запрацювала майстерня. Майстер-клас провели керівник проекту та команда з Василькова. До виготовлення долучилися батьки і дружини загиблих, учасники бойових дій на Сході, волонтери і небайдужі громадяни. Зробили три заготовки, від яких до готової ікони мине ще не один тиждень. Процес виготовлення ікони дуже тривалий, - додає Марія Уланова: залиття у форму, підсихання, шпаклювання, знову підсихання, покривання емаллю, висихання, обробка задньої частини і боковин, обробка усієї ікони спеціальною речовиною і аж укінці – розфарбування. Виріб запатентовано, авторські права належать Олені Карамушці.

Нагадаємо, житомирський «Дім ветерана» на базі комунальної установи «Обласний медичний центр вертебрології і реабілітації» Житомирської обласної ради відкрили напередодні Нового 2019 року. Це відкритий простір для АТОвців, ветеранів війни та їхніх сімей, що є майданчиком для спілкування та освітніх проектів.

Фоторепортаж про те, який вигляд має новостворений житомирський «Дім ветерана», дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Дім ветерана Ікона пам'яті АТО боєць  
Матеріали по темі