Місто

​Всесвітній день поширення інформації про аутизм у Житомирі: блакитні стрічки, кульки та цукерки

2 April 2019, 16:10

Житомир долучився до Всесвітнього дня поширення інформації про аутизм. Озброївшись блакитними стрічками, кульками та цукерками, волонтери стали розповідати перехожим про аутизм та як ладнати із людьми з таким діагнозом.

«Дітей-аутиків зараз дуже багато. Вони дуже різні: є більш контактні, є менш контактні, але всі вони діти, і ми маємо їм приділяти увагу. Такі діти мають право бути і в садочках, і у школах, як і інші діти, вони мають право на все», - говорить Ганна.

Втім, так вважають далеко не всі, й доволі часто доводиться стикатися з нерозумінням, - ділиться матуся дитини з аутизмом Жанна Зарічна.


«Часто є нерозуміння, страхи, особливо коли дітки дуже сильно вигукують якийсь звук і єдиний вихід врегулювати свій психоемоційний стан - це кричати, або аутоагресія, вони можуть себе ударяти, таким чином, болем перекриваючи свій душевний біль, образу або фізичний біль. Тому хочеться більше розуміння. Не потрібно їх змінювати, потрібно їх сприймати - це найкращі ліки для них», - розповідає голова ГО «Аутизм-Житомир» Жанна Зарічна.

Наостанок, додаючи кілька базових порад щодо того, як варто себе поводити поруч із людиною-аутистом.

«Якщо говорити дуже предметно, то ці люди мають надчутливий слух. Тому потрібно враховувати, щоб у приміщенні, де вони знаходяться, не було гучних звуків, які можуть їх дратувати. Вони реагують на тактильні речі», - каже голова ГО «Аутизм-Житомир».

За словами співорганізаторки акції, директриси місцевої спецшколи-інтернату пані Світлани, подібними флешмобами прагнуть роз’яснити суспільству, що не потрібно боятися людей-аутистів, а потрібно вчитися разом із ними жити.

«Для того, щоб батьки також могли привчати своїх діток співіснувати із дітьми з аутизмом. Адже ми знаємо, що багато дітей зараз іде в інклюзивний простір, щоб вони знали що це таке», - зауважує директор КНЗ «Житомирська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» Світлана Лесик.

Також, окрім інформативної складової та символічних подарунків, у рамках акції провели соцопитування, аби дізнатися, наскільки люди стали обізнанішими у темі аутизму. У порівнянні з іншими роками, каже пані Світлана, вже є позитивні результати.

«Дивлячись на соціальний зріз, наше суспільство стає обізнанішим, лояльнішим - це надзвичайно приємно. Робили таку акцію, шукали команди, які готові долучитися до створення мапи міста «Житомир у блакитному», щоб враховувати особливості дітей, щоб персонал був готовий взаємодіяти з родинами. Дуже багато молоді, колективів готові співпрацювати, і це надзвичайно приємно. Це говорить про те, що ми рухаємось у правильному напрямку», - каже директор КНЗ «Житомирська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат».

Щоб допомогти у створенні мапи міста, де людям із розладом нервової системи буде комфортно не лише перебувати, а й відпочивати, організатори акції просять звертатись до громадської організації «Аутизм-Житомир».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аутизм хвороба спецшкола  
Матеріали по темі