Суспільство

Літописним шляхом древлян: у Коростені на річку Уж спустили човни-довбанки, які вирушили до Києва

14 April 2019, 15:44

Незвична експедиція вирушила у річкову мандрівку. Науковці та краєзнавці хочуть відтворити шлях від давнього Іскоростеня до Києва, яким плавали ще древляни. 300-кілометрову відстань планують здолати за тиждень.

Про це йдеться у сюжеті ТСН від 13 квітня 2019 року.


З дерев’яного човна-довбанки Олександр Самчук невтомно вичерпує воду.

«Вона засохла, десь на годинку-дві раніше поставив її на воду, щоб вона трошки розбухла. І у подальшому, я думаю, усіх цих щілин, дірочок не буде», – каже учасник експедиції Олександр Самчук. Чоловік розповідає: на байдарці пройшов усі ріки України, а от в історичній експедиції бере участь уперше.

На дерев’яних човнах експедиція за 7 днів пропливе по річках Уж, Прип’ять і випливе до Дніпра. Це шлях, яким князь Мал плив з Іскоростеня у столицю до княгині Ольги.

Древляни плавали до Ольги не раз: після того, як вбили князя Ігоря, хотіли, щоб князь Мал оженився на овдовілій княгині.

«Від князя Мала послали сватів: одних вона спалила в лазні, інших засипала в ямі, третіх втопила. Ми сподіваємося, що нас приймуть гостинніше», – каже учасник експедиції Юрій Халіманчук.

Ця лодія – копія човна ХVI століття, який знайшли під час розкопок на Волині.

«Ми видовбали основу із тополі, розшили борти, встановили фальшборт, це осика вже, а обробка – це теж автентичні речі, це наш мох, сфагновий з дьогтем», – розповідає Юрій Халіманчук.

Човен вже випробували торік на невеликій відстані, цього разу хочуть перевірити, чи й досі є прохідний шлях, описаний у літописах Х століття.

«Ми бачимо, які тут великі камені, який був рівень води тоді, ми не знаємо, чи він був прохідний для такого типу човнів. От ми прослідкуємо тут, на відстані близько 30 км, близько 30 порогів, невеличких водоспадиків, чи це реально, чи ні», – зазначає старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Андрій Петраускас.

Настанови членам експедиції дає сам командувач військово-морських сил ЗСУ Сергій Гайдук.

На історичному човні – прапор військово-морських сил України. Так експедиція хоче привернути увагу до визволення полонених українських моряків.

Експедицію проводжають оплесками. 300 км шляху до Києва екіпаж планує здолати за 7 днів.

У прес-службі Коростенської міської ради інформують, що в експедицію відправились два човни.

«"Добриня" і "Фрам" – човни-репліки, виготовлені силами Житомирської археологічної експедиції під керівництвом Андрія Петраускаса в місті Olevsk Житомирська Область за технологіями і лекалами тисячолітньої давнини», – йдеться у повідомленні на офіційному сайті Коростеня.

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2015 року під час розкопок городища поблизу Коростеня житомирські студенти разом із науковцями знайшли давньоруські прикраси, кераміку і наконечники стріл.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Коростень човен експедиція річка Уж плавання  
Матеріали по темі