Суспільство

Через забруднення річок та загибель риби активісти перекриють трасу в Житомирській області

18 April 2019, 10:04

Громадські активісти у четвер, 25 квітня 2019 року, збираються планують перекрити трасу «Київ-Чоп» в Житомирській області, щоб звернути увагу контролюючих органів на проблему забруднення річок Хомора та Случ.

Про це йдеться у публікації на сайті Новоград-Волинської міськради від 17 квітня «Міський голова обговорив екологічний стан басейну річки Случ з керівником Державної екологічної інспекції Поліського округу».

Також зазначається, що під час зустрічі з начальником Державної екологічної інспекції Поліського округу Максимом Железняком 17 квітня мер Новограда-Волинського запропонував виявити кінцевих споживачів продукції ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика», яку підозрюють у згубних промислових скидах, та з допомогою Міністерства економрозвитку і торгівлі заблокувати їх роботу.

«Очільник Новограда-Волинського запропонував виявити кінцевих споживачів продукції ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» та з допомогою Міністерства економічного розвитку і торгівлі України заблокувати їх роботу. Тим часом, щоб звернути увагу контролюючих органів на проблему громадські активісти планують перекрити 25 квітня 2019 року трасу «Київ-Чоп», - інформує сайт.

За діними міськради, 17 квітня 2019 року міський голова Новограда-Волинського Віктор Весельський провів зустріч з начальником Державної екологічної інспекції Поліського округу Максимом Железняком з приводу екологічного стану басейну річки Случ.

«Справа в тому, що 10 квітня зафіксовано черговий скид неочищених стоків ТОВ «Понінківська картонно-паперової фабрики» у річку Хомора, що впадає у річку Случ, котрий повторився і наступними днями. Факти порушення фабрикою законодавства у частині забруднення річки Хомора упродовж останніх років встановлювалися неодноразово. Це може призвести до екологічної катастрофи у Житомирській та Хмельницькій областях», - інформує відділ інформації та зв'язків з громадськістю Новоград-Волинської міськради.

За даними Максима Железняка, 12 квітня фахівці відібрали проби води з річки Случ, де цього дня було виявлено масову загибель риби біля пропускної греблі в м. Баранівка. Зразки загиблої риби доставили до Житомирської лабораторії Держпродспоживслужби, а проби води - до відділу інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції.

«Міністерство екології та природних ресурсів України намагалося через суд позбавити ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» дозволів на спеціальне водокористування, проте Волинський окружний адміністративний суд відмовив Міністерству, не вбачаючи необхідності позбавляти підприємство дозволів на скиди», - інформує сайт мерії з посиланням на головного житомирсько-рівненського еколога.

За даними Максима Железняка, за фактом загибелі риби та її потомства на нанесених збитків у сумі близько 14 млн. грн. готується звернення до Національної поліції для порушення кримінальної справи, а також матеріали для чергового позову до суду.

Також повідомляється, що 16 квітня мер Новограда-Волинського передав керівництву Міністерства екології та природних ресурсів України вимоги щодо вирішення проблеми екологічних небезпек для басейну річки Случ.

«Під час прийому у заступника Міністра екології та природних ресурсів України Василя Полуйка було передано ряд звернень та листів міністрові екології та природних ресурсів Остапові Семераку, що стосуються КП "Понінківська картонно-паперова фабрика", яке зливає відходи виробництва до річок Хомора та Случ, в результаті чого було виявлено масову загибель риби», - інформує відділ інформації та зв'язків з громадськістю.

Нагадаємо, вранці 12 квітня 2019 року в місті Баранівка з річки Случ виловили десятки мертвих сомів, коропів та лящів. Рибоохорона нарахувала понад 25 тис. екземплярів загиблої риби та звернулася до поліції.

Як повідомляв Житомир.info, 19 березня 2019 року у Верховній Раді зареєстрували проект постанови про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей, в якому пропонується визнати басейни річок Хомора та Случ зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі