Події

СБУ розслідує розтрату коштів на Житомирському бронетанковому заводі: купували вживані запчастина за ціною нових

8 May 2019, 10:35

Слідчим відділом управління Служби безпеки України в Житомирській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, яке стосується розтрати коштів службовими особами Житомирського бронетанкового заводу.

Про це зазначається в ухвалі Корольовського районного суду м.Житомира від 4 лютого 2019 року, якою слідчим УСБУ наданий доступ до речей і документів ДП «Житомирський бронетанковий завод», що знаходиться в смт Новогуйвинське Житомирського району.

«Службові особи Державного підприємства «Житомирський бронетанковий завод» протягом 2017 року шляхом здійснення придбання в ТОВ «Донбасінвест Груп» комплектуючих та запчастин до БМП-1 та БМП2, якість яких не відповідає встановленим нормам, здійснили розтрату коштів зазначеного державного підприємства. Зокрема встановлено, що такі запчастини, які являються деталями військового призначення та подвійного використання, а саме: прилад ТКН-3б, компресор з помпою 765-78сб-281, електродвигун ДВН-3, регулятор напруги РСТ27-27-3А, прилад ТНПО-170, коробка релейна КР-40-1с, сигнал С314, комплект ТЕМ15, вольтамперметр ВА-440, термометр 2ТУЕ-111, стартер С5-С2, генератор ВГ-500, приціл 1ПЗ-3, насос ТДА 765-38-сб181, насос водяний 765-78-сб184, балон 765-78-1714, та інші, виробляються виключно підприємствами Російської Федерації», - йдеться у матеріалах розслідування.

Представники ТОВ «Донбасінвест Груп» організували придбання таких комплектуючих, які вже були у використанні, зі складів та військових частин України, після чого, здійснивши їх косметичний ремонт, реалізували їх ДП «ЖБТЗ» як нові.

В квітні цього року по справі щодо розтрати коштів службовими особами бронетанкового заводу Корольовський райсуд дозволив слідчім СБУ доступ до речей та документів, які належать кільком банкам та мобільним операторам.

Також ухвалою від 23 квітня 2019 року було надано право тимчасового доступу до оригіналів та копій документів, які знаходяться в Державному казначействі України. Зазначається, що для продажу Житомирському бронетанковому заводу «нових» запчастин ТОВ «Донбасінвест Груп» використовує ряд підконтрольних підприємств з ознаками фіктивності, таких як: ТОВ «Техносервіс-СВ», ТОВ «Укрспецприлад», ТОВ «Прайм Полімер Україна» та ТОВ «Інтерпрайс Груп», шляхом проведення з ними безтоварних операцій.

Скріншот з ухвали Корольовського райсуду від 23.04.2019

Нагадаємо, журналісти програми «Наші гроші» в лютому 2019 року оприлюднили корупційну схему 2016-2017 років за участю «Укроборонпрому», в якій, зокрема, фігурували закупівлі ДП «Житомирський бронетанковий завод»: неякісні запчастини і техніку з Росії контрабандою продавали державному концерну через фірми-прокладки, «відмиваючи» шалені суми, фіктивна компанія «Оптимумспецдеталь» за декілька років отримала від державних бронетанкових заводів близько 100 мільйонів гривень.

Як повідомляв Житомир.info, в 2017 році керував ДП «Житомирський бронетанковий завод» Михайло Мосін: спочатку він був першим заступником, а з 12 квітня 2017 року став директором підприємства. У 2018 році контракт з Мосіним розірвали, і 16 липня 2018 року на ЖБТЗ був новий керівник.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: розслідування бронетанковий завод суд СБУ  
Матеріали по темі