Місто

​Виконком підтримав соціальний проект #ЦяТорба, який обмежить використання пластикових пакетів у Житомирі

22 May 2019, 14:29

На черговому виконкомі 22 травня в Житомирі говорили про підтримку соціально-екологічного проекту #ЦЯТОРБА, який обмежує використання пластикових пакетів.

Рішення сесії щодо впровадження проекту в місті вже є, тому лишаються організаційні питання й, власне, саме втілення проекту в життя. Щоб запустити програму в дію, її мають підтримати члени виконкому. Роз’яснювати важливість проекту, ідею для його реалізації та фінансову частину береться директор департаменту економрозвитку Микола Костриця.


«Минулого року на Майстерні міста ми працювали, і діти власними руками створювали еко-торби як альтернативу пластиковим пакетам. У Концепції інтегрованого розвитку ми маємо пріоритет - зелене місто як один з важливих елементів комфортного проживання у Житомирі. Дійсно, почали з бізнесом місцевим розробляти і думати, як в умовах відсутності національного законодавства, що може зробити місто, щоб поміняти ситуацію. Житомирська міська рада, виконавчий комітет - ініціатори даного проекту, спільно із соціально-відповідальним бізнесом. Виконавцем проекту буде Агенція розвитку міста. Вона зможе виступати отримувачем благодійних коштів від бізнесу на формування благодійного фонду під даний проект. На закумульовані кошти буде здійснюватись виробництво еко-торб, які частково будуть поширюватись через місцеві торговельні мережі. Ми передбачаємо, що частина накладу буде поширюватись через школи», - розповідає директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця.

За словами Миколи Коситриці, близько 10 підприємств міста вже згодились підтримати проект #ЦЯТОРБА і не лише організаційно, а й фінансово. Долучитись до еко-справи можуть й інші небайдужі.

«Сьогодні вже є підтримка десятка компаній, але проект відкритий для інших учасників. Для житомирян буде створено спеціальний сайт, де будь-який бажаючий зможе перерахувати благодійні кошти на даний проект і придбати еко-торбу. Простий крок, який вже кожен з нас може зробити - це коли ви розраховуєтесь на касі у супермаркеті, сказати: «Дякую, пакет не потрібен» і придбати еко-торбу», - говорить Микола Костриця.

«Ми думали, що буде деякий опір з боку торговельних мереж, але мережі виявили бажання брати участь у цьому проекті. Ми ще думаємо, як зайти у школи до дітей. Фактично, нам потрібно 28 тисяч виготовити таких сумок для того, щоб стимулювати дорослих через дітей», - додає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Наостанок директор департаменту показує, якою може бути торба, з якими гаслами та скільки може коштувати.

«Є три фактори: вартість тканини, пошиття, вартість друку. Якщо все вдасться розрахувати на великі партії, то вартість без ПДВ складатиме 35-40 грн. Також це залежить від того, чи ми зробимо декілька варіантів, і людина на касі буде собі обирати варіанти: «#ЦЯТОРБА рятує планету», «…завжди під рукою», «… любить тварин», але більше варіантів друку може бути трішки дорожче», - зауважив директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця.

Члени виконкому взялися й собі радитися, як можна здешевити процес виготовлення еко-торб та як краще їх реалізовувати. Врешті вони більшістю голосів підтримали реалізацію еко-проекту.

Нагадаємо, проектом рішення сесії «Про обмеження використання пластикових пакетів на території Житомирської міської об’єднаної територіальної громади» передбачалося обмеження використання пластикових пакетів та рекомендація магазинам змінити стандарти обслуговування.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирі планують запустити соціально-екологічний проект: зібрати гроші на екосумки, які будуть продавати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЦяТорба пакет виконком  
Матеріали по темі