Суспільство

Суди по справі Даринки Макарчук: Житомирський апеляційний суд ухвалював рішення, коли дівчинки вже не було в живих

30 May 2019, 13:34

Біологічний батько зізнався у вбивстві 5-річної Даринки Макарчук і зараз разом з матір’ю дівчинки він затриманий. Батькам за вбивство дитини, яку вони через суд з житомирського дитячого будинку сімейного типу повернули в сім’ю, загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув’язнення.

Суди щодо повернення Даринки біологічним батькам тривали з 2017 року, справи розглядали в трьох інстанціях. Під час всього часу процес інформаційно супроводжували «активісти» з Житомира, які звинувачували прийомних батьків та домагалися повернення дівчинки в родину.

Після того, як стало відомо про вбивство дівчинки, виконком Житомирської міської ради вирішив направити звернення до правоохоронних органів щодо покарання «активістів» та суддів, дії яких призвели до смерті 5-річної Даринки. Втім, самі «активісти», які захищали біологічних батьків, свою провину не визнають: звинувачують у бездіяльності органи влади та перекладають відповідальність на суддів і правоохоронців.


Нижче – хронологія судових рішень щодо Даринки Макарчук.

21 червня 2017 року Овруцький районний суд почав розгляд справи за позовом біологічних батьків до органу опіки та піклування Овруцької райдержадміністрації про повернення дитини. Але 14.07.2017 року позивачами до суду була подана заява про відвід судді, мотиви – у них є сумніви у об’єктивному розгляді справи суддею Невмержицьким С.С., оскільки суддя Невмержицький 22.06.2016 року виніс рішення, яким відмовив їм у задоволенні аналогічного позову. 18 липня суд клопотання про відвід судді задовольнив і з 26 липня 2017 року справу вже розглядала суддя Кулініч Я.В.

Батьки-вихователі будинку сімейного типу долучилися до справи в якості третьої сторони і хотіли подати зустрічний позов, але суд їм відмовив. Тоді за їх клопотанням суд зобов'язав сектор опіки, піклування, усиновлення та соціального захисту дітей служби у справах дітей Житомирської міської ради надати письмовий висновок про доцільність повернення Даринки, хоча представник позивачів була проти задоволення цього клопотання.

Водночас Овруцький райсуд відкрив провадження за позовом опікунів щодо біологічних батьків про позбавлення їх батьківських прав, і просили призупинити розгляд справи про повернення дівчинки в родину, але суд відмовив, бо вважав обидва позови не взаємопов’язаними та взяв до уваги, що «позов про повернення дитини подано значно раніше, а тому підстав неможливості розгляду цієї справи не вбачає».

Врешті 21 грудня 2017 року Овруцький районний суд вирішив відмовити біологічним батькам у поверненні дитини.

«У судовому засіданні позивачі та їх представник, вимоги підтримали, пояснивши, що вони виправилися, зрозуміли свою поведінку, будуть старатися лікувати дитину. Представник відповідача в судових дебатах не заперечувала щодо повернення дитини, оскільки позивачі проживають в належних умовах, надіється що останні зможуть виконувати свої батьківські обов’язки», - йдеться у рішенні суду.

Органи опіки та піклування Овруцької райдержадміністрації та сільський голова запевняли суд, що біологічні батьки «виправилися» і їм можна повернути дитину.

«У висновку органу опіки і піклування Овруцької РДА від 27.11.2017 року № 02-25/2346 вказано, що як стверджують позивачі, вони усвідомили свою негативну поведінку та готові турбуватися про життя та здоров’я доньки після повернення додому. ОСОБА_1 запевнив, що прикладе всіх необхідних сил та можливостей для проведення реабілітаційного лікування малолітньої доньки... Свідок ОСОБА_11, як сільський голова, показав, що проводив обстеження сім’ї позивачів, вважає за доцільне повернути їм доньку, оскільки стосунки в сім’ї нормальні, в житлі охайно, позивачі не вживають спиртного», - зазначається у матеріалах суду.

Але суд звернув увагу на неврівноваженість позивачів під час судових засідань та вирішив діяти в інтересах дитини.

«Враховуючи те, що позивачами лише оспорюється перебування дитини в дитячому будинку сімейного типу, нерозуміння наслідків негайного повернення їм дитини, відсутність раціональних дій щодо вирішення питання повернення дитини, її лікування та реабілітації, неврівноваженість під час судових засідань, паплюження батьків вихователів, які дали шанс їхній дитині для повноцінного існування в суспільстві, суд на даний час не вбачає підстав для повернення дитини, оскільки це може призвести до психологічного травмування дитини», - так мотивував суддя своє рішення.

17 січня 2018 року Апеляційний суд Житомирської області отримав скаргу на рішення райсуду, але повернув її апелянтам. 1 лютого суд ухвалив залишити апеляційну скаргу без руху «у зв’язку із пропуском строку на апеляційне оскарження», але біологічні батьки були наполегливими і вже 14 лютого 2018 року суд задовольнив клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження і призначив справу до розгляду.

Водночас місцеві «активісти» відверто піарилися на ситуації з дівчинкою, зокрема, Олександр Коцюбко розміщував свою рекламу з думками на цю тему.

Скріншот з сайту "Журнал Житомира", біля назви підпис "Реклама"

11 квітня 2018 року Апеляційний суд Житомирської області у складі: головуючого судді Трояновської Г.С., суддів: Павицької Т.М., Миніч Т.І. ухвалив рішення апеляційну скаргу задовольнити і повернути Даринку біологічним батькам.

«Рішення Овруцького районного суду Житомирської області від 21 грудня 2017 року скасувати, ухвалити нове рішення. Позов задовольнити. Повернути малолітню ОСОБА_5 її батькам», - вирішив апеляційний суд.

І вже 12 квітня з будинку сімейного типу у Житомирі забрали 4-річну Даринку, яка прожила там три роки, й віддали біологічній матері, хоча житомирські «активісти» хотіли негайного виконання рішення суду і навіть звинувачували батьків-вихователів у «викраденні» дитини.

Прийомна мати обіцяла судитися за Даринку, а місцеві «активісти» влаштовували у Житомирі пікети та паплюжили батьків-вихователів.

25 червня 2018 року Касаційний цивільний суд Верховного суду України відкрив провадження за касаційною скаргою на рішення апеляційного суду, яку подала вихователька будинку сімейного типу, де проживала Дарина Макарчук, Наталія Коберник. А житомирські «активісти», які наполягали на поверненні дівчинки біологічним батькам, продовжували поливати брудом батьків-вихователів будинку сімейного типу не лише у соцмережах, але й перед телекамерами, приклад – у сюжеті з засідання робочої групи 6 серпня 2018 року.

20 серпня 2018 року справу призначили до касаційного розгляду і врешті ухвалили рішення на користь батьків-вихователів.

«Касаційну скаргу ОСОБА_7 задовольнити частково. Постанову Апеляційного суду Житомирської області від 11 квітня 2018 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції. Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття. З моменту прийняття постанови судом касаційної інстанції скасоване рішення суду апеляційної інстанції втрачає законну силу та у подальшому виконанню не підлягає. Постанова суду касаційної інстанції є остаточною і оскарженню не підлягає», - таке рішення ухвалив Верховній суд 14 листопада 2018 року, але на той час, як зараз з’ясувалося, Даринки Макарчук вже не було серед живих.

Втім, суди продовжувалися. В січні 2019 року кілька суддів Житомирського апеляційного суду заявили про самовідвід: Галацевич О.М., Шевчук А,М., Микитюк О.Ю, і врешті 16 січня суд ухвалив призначити справу до розгляду.

14 лютого 2019 року Житомирський апеляційний суд у складі: головуючої - судді Талько О.Б., суддів: Коломієць О.С., Григорусь Н.Й., вдруге задовольнив апеляцію біологічних батьків і вирішив повернути дівчинку, яка на той час вже майже півроку була вбита рідним батьком. Подробиці жахливого вбивства 29 травня у суді розповідала мати Даринки.

Але в лютому публічної інформації про вбивство ще не було, і місцевий «активіст» Олександр Коцюбко відверто радів, що «Даринка залишиться у рідній сім’ї з рідними татом, мамою та братами».


Нагадаємо, ввечері 29 травня стало відомо, що прокуратура відкрила провадження за фактом службової недбалості працівників служби у справах дітей та Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Овруцької райдержадміністрації та Словечанської ОТГ, які не проконтролювали виконання батьківських обов’язків. 30 травня почався суд над батьком Даринки, якому обирають міру запобіжного заходу.

Редакція буде слідкувати за перебігом справи щодо покарання всіх, причетних безпосередньо чи опосередковано, до вбивства Даринки Макарчук та оперативно інформуватиме читачів

Як повідомляв Житомир.info, 28 травня 2019 року стало відомо про убивство в одному із сіл Овруцького району батьками своєї 5-річної доньки. 41-річну жінку, матір 5-ти дітей (стосовно двох старших її позбавлено батьківських прав) та непрацюючого чоловіка 50 років затримали. Під час допиту матір зізналася, що в серпні 2018 року її співмешканець, рідний батько спільної доньки, під час сварки вдарив її кулаком, від чого дівчинка втратила свідомість і впала. Виявивши, що дитина померла, наступного дня «батько» розпалив у будинку вогонь у печі, спалив тіло доньки, а попіл і рештки виніс і викинув у річку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вбивство суд Макарчук  
Матеріали по темі