Місто

Балансоутримувач інклюзивного спортмайданчику в центрі Житомира обіцяє встановити новий безпечний пандус біля каруселі

3 June 2019, 16:25

Новина про те, що на новому інклюзивному спортмайданчику в Житомирі невідомі зрізали пандус з гойдалки, завантажили на авто та поїхали геть, вмить розлетілась по соцмережах та інформаційних сайтах. Зібравши масу негативних коментарів та відгуків на адресу ймовірних зловмисників. Втім, як виявилось, злочином тут і не пахне. Пандус демонтували працівники міського культурно-спортивного центру, які поки хоч і формально, але відповідають за його утримання. Пояснюючи: отримали повідомлення про травмування через нього дитини.

«Прямо 31 травня мені, поки в усному порядку, наказали взяти під обслуговування даний майданчик. Я прислав сюди робітників, які мали подивитися, що потрібно для його обслуговування і прибрати. При спілкуванні із головою ОСББ «Київська-15» стало відомо, що ця карусель є травмонебезпечна. ЇЇ власна дитина отримала травму. Ось фотографія цієї каруселі з пандусом. Діти сідають на цю лавочку, пандус був зроблений так, що ноги потрапляють між пандусом і самим колесом. Якби швидше крутилася карусель, дитина б відрізала собі пальці на нозі. Тому, ми зняли його», - розповідає директор міського культурно-спортивного центру Анатолій Фільчук.


Натомість, директор підприємства, яке виконувало будівельні та підрядні роботи запевняє: майданчик сертифікований, а обладнання на ньому має паспорти якості. Показуючи копії акту готовності об’єкта до експлуатації та реєстру технічної документації.

«Вони сертифіковані звичайно, є гарантія. Все зроблено по технологічним нормам, усі закладні деталі, зварювальні кріплення, монтажні вузли», - запевняє підрядник Микола Козачок.

На його думку, пошкодження дитина могла отримати через елементарне недотримання правил безпеки.

«Ви бачите як діти його використовують, і де дивляться батьки. За своїми дітьми, звичайно, потрібно дивитися. Тому що є розміри між якими потрібно проходити, щоб карусель не зачепила. Правила поведінки і безпеки мають бути як у дітей, так і дорослих. Якщо все робити правильно, то буде мінімум травмувань», - розмірковує Микола Козачок.

Запитуємо думки й відвідувачів спортмайданчика.

«Я не розумію, як можна було травмуватися. Мені здається, мабуть, дітки мають бути з батьками, і батьки трішки мають дивитися за ними. Нам дуже подобається, гарний майданчик і як на мене, неперевершено те, що ним можуть користуватися дітки з обмеженими можливостями», - додає Зоя.

Однак, щоб і як не сталось – здоров’я та безпека дітей на першому місці, - наостанок зауважує балансоутримувач майданчику. Тому, каже: знайшли вихід із ситуації, аби вгодити усім.

«Вже замовлений легкий, дерев’яний, приставний пандус. Тобто, він буде стояти в стороні. Якщо приїде візочник, то можна його буде підставити, а потім можна буде його знову відсунути й інші діти знову будуть займатися. Тобто, ніяких обмежень прав інвалідів ми тут не робимо. А той пандус можна буде використати в іншому якомусь місці, де потрібно для людей з інвалідністю, для спуску, приміром, на рівні тротуару», - зазначив директор міського культурно-спортивного центру Анатолій Фільчук.

Встановити безпечний дерев’яний пандус обіцяють в найближчі кілька днів.

Як повідомляв Житомир.info, 31 травня 2019 року двоє чоловіків зайшли на територію інклюзивного спортмайданчика в Житомирі, зрізали пандус, погрузили в автомобіль та поїхали геть. У поліції зазначили, що розпочали перевірку. Через деякий час з’ясувалося, що пандус ніхто не крав. Його забрали робітники міського спортивно-культурного центру через те, що він, за словами житомирян, є небезпечним.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Фільчук інклюзивний майданчик пандус  
Матеріали по темі