Місто

Влада Житомира та ЄБРР підписали гарантійну угоду по кредиту на 50 нових тролейбусів

14 June 2019, 13:20

14 червня міський голова Сергій Сухомлин та заступник директора Європейського банку реконструкції та розвитку Денис Гайовий підписали гарантійну угоду по кредиту, за рахунок якого Житомир зможе придбати 50 нових тролейбусів.

«Перш за все хотіли б подякувати місту за активну роботу над даним проектом. В даному випадку ми говоримо про оновлення тролейбусного парку та розширення тролейбусної мережі. В рамках проекту передбачено кредит Європейського банку реконструкції та розвитку з окремим траншем «Фонду чистих технологій» загальною сумою в 10 мільйонів євро. Плюс грант від наших колег з Європейського союзу, яким ми хотіли б подякувати. Грант загальною сумою в 2 мільйони євро. Зараз ми приступаємо до підписання договору гарантії, що дозволить нам перейти до безпосередньо фізичної реалізації проекту. Наскільки нам відомо, паралельно місто провело закупівлі. Тому, я думаю, десь з третього-четвертого кварталу можливі перші поставки тролейбусів для жителів міста Житомира», - розповідає заступник директора ЄБРР в Україні Денис Гайовий.


Наразі визначаються переможці тендеру на поставку нових тролейбусів в Житомир. Участь у торгах взяли дві компанії: український виробник “Богдан” та білоруські машинобудівельники. Кожна з цих компаній висловила свої пропозиції. Зараз фахівці вивчають технічну документацію та комплектацію транспортних засобів і вже за кілька тижнів зможуть оголосити, чиї тролейбуси будуть їздити вулицями Житомира.

«Після підписання угоди, по графіку, частина тролейбусів має бути поставлена ще в цьому році, основна частина тролейбусів буде в новому році вже на вулицях Житомира. Що дійсно важливо - це 50 нових тролейбусів, які дійсно посилять комунальне підприємство, це тролейбуси, які споживають в середньому на 30% електроенергії менше, ніж наш старий електротранспорт, це комфорт для наших житомирян і перш за все - це безпека. Також дуже важлива складова цієї угоди - це грантова складова 2 мільйони євро. Ми розробляємо декілька нових тролейбусних маршрутів, це і Мальованка, це і Глибочиця, це й інші мікрорайони нашого міста. Після підписання угоди саме по грантовим коштам у нас буде можливість почати будівництво цих тролейбусних ліній. Таким чином, із новими тролейбусними лініями та тролейбусами ми будемо посилювати вплив комунального підприємства на житомирському ринку перевезень. Для міста і для житомирян, я думаю, це дуже і дуже важливо», - сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Мер Житомира та заступник директора ЄБРР в Україні також розповіли, впродовж якого часу та за якими відсотковими ставками місто повертатиме цю немалу суму грошей.

«Це кредит, який надається фактично на 13 років з урахуванням пільгового періоду. Це кредит під 5,75%. Але частина кредиту видається під меншу відсоткову ставку до 1%. Тому сумарні відсотки будуть трішки менші. З урахуванням гранту 2 мільйони євро це також зменшує навантаження на бюджет міста, коли ми будемо повертати цей кредит», - запевнив Сергій Сухомлин.

«Насправді зараз ми підписали гарантію, ми підпишемо грант. З моменту, коли підписані будуть всі угоди (кредитна, грант, гарантія), кредит може вступити в дію, ви можете розпочинати вибірки коштів і тоді перше погашення відбувається за три роки. Після цього погашення відбувається впродовж 10 років з моменту першого погашення», - додав Денис Гайовий.

Нагадаємо, тендер на закупівлю 49 одиниць електротранспорту для Житомирського ТТУ був оголошений 9 квітня 2019 року.

Як повідомляв Житомир.info, 12 грудня 2018 року під час звітування про результати роботи за рік Житомирського міського голови Сергій Сухомлин казав, що у 2019 році в рамках проекту модернізації тролейбусного парку КП «ЖТТУ» збираються придбати 50 нових тролейбусів за кошти ЄБРР. Проте місто не отримає усі 50 одиниць техніки у 2019-му.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тролейбус кредит Сухомлин ЄБРР  
Матеріали по темі