Здоров'я

За 5 місяців хворобу Лайма виявили у 12 житомирян, двоє з них – діти

2 July 2019, 11:52

У Житомирській області протягом 5 місяців зареєстровано 34 випадки захворювання на бореліоз (в порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість виявлених випадків хвороби збільшилася у 2 рази). Переносниками та природним резервуаром хвороби Лайма, як ще називають цю недугу, є кліщі. Оскільки пора літніх прогулянок та пікніків на природі в самому розпалі, особливої актуальності набуває небезпека заразитися «кліщовою» хворобою. Зустріти кліща можна скрізь – в лісі, сквері чи парку, на березі річки або озера.

Про «кліщову» недугу 2 липня розповіли у Державній установі «Житомирський обласний лабораторний центр» Міністерства охорони здоров’я України.

Заввідділом епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Тетяна Лутай у коментарі Житомир.info зазначила, що серед 34 випадків бореліозу, зареєстрованих в області за 5 місяців, 12 було виявлено у Житомирі, двоє з хворих – діти до 17 років.

У лабораторному центрі зазначають: інкубаційний період хвороби Лайма може тривати до одного року: скажімо, паразит присмоктався ще восени, а недуга виявилася влітку наступного року. Фахівці припускають, що ріст захворюваності, який відбувається останні роки, пов’язаний як з активністю переносників хвороби (кліщів), так і з покращенням діагностики захворювання.

Обласний лабораторний центром проводить значний обсяг роботи задля виявлення хвороби Лайма шляхом проведення лабораторних досліджень.

«Так, за минулий період поточного року лабораторією особливо небезпечних інфекцій вже проведено дослідження 710 проб сироваток крові, з позитивним результатом виявлено 24% проб. Обстежено 690 працівників лісових господарств області, серед них 166 осіб з позитивним результатом (24%). Серед обстежених працівників 466 осіб (19% позитивних) з Олевського району, 16 осіб (37% позитивних) – Ємільчинського району, 25 (24% ) – Хорошівського району, 15 (26%) – Черняхівського району, 37 (35%) – Пулинського району, 46 (33%) – Новоград-Волинського району, 70 (40%) – м. Коростень та 25 (56% ) – м. Житомира», – інформує лабораторний центр.

Науковці стверджують, що на бореліоз хворіють від 43 до 58% лісників, що також підтверджується аналізами лабораторного центру.

«Якщо вчасно не виявити хворобу та не провести лікування на ранній стадії, захворювання може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової і серцево-судинної системи і навіть до інвалідності», – застерігають у лабораторному центрі.

А щоб відпочинок був вдалим та безпечним, людям радять використовувати акарициди та інсектицидно-репелентні препарати. Обов’язково під час перебування на природі кожні 2 години необхідно проводити огляд одягу і відкритих частин тіла. Також бажано відповідно одягатись (сорочки, блузи з щільно прилягаючими манжетами, заправленими у штани, штани – в шкарпетки, туго пов’язана косинка).

Якщо все ж таки виявили кліща на тілі, необхідно якнайшвидше видалити його самостійно з дотриманням необхідних правил або звернутися до лікувального закладу для отримання кваліфікованої медичної допомоги.

Дізнатися, чи є заразним кліщ, можна, здавши його на дослідження до лабораторного центру.

У травні 2019 року житомирські лікарі розповіли, як самостійно витягнути кліща та чого варто боятися після укусу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хвороба Лайма бореліоз кліщ лабораторний центр  
Матеріали по темі