Місто

У Житомирі виберуть чотири ЗОШ, де реалізовуватимуть проєкт «TUMI: шлях до школи»

15 July 2019, 11:30

У Житомирі розпочинають реалізовувати проєкт «TUMI: шлях до школи», ціль якого – стимулювати пересування школярів пішки, а також велосипедами і тролейбусами.

На сайті Житомирської міської ради 12 липня був опублікований проєкт рішення виконавчого комітету «Про підтримку реалізації проєкту «TUMI: шлях до школи».

У концепції проєкту описано проблему, на вирішення якої він спрямований.

Зазначено, що автомобільний транспорт з двигунами внутрішнього згорання є однією з основних причин утворення парникового ефекту за рахунок викидів вуглекислого газу (СО2) в наслідок спалювання пального. Гази, які виділяються внаслідок спалювання палива у двигунах внутрішнього згорання, містять більше 200 найменувань шкідливих речовин, у тому числі канцерогени.

Вихлопні гази накопичуються у нижніх шарах атмосфери, тобто шкідливі речовини знаходяться в зоні дихання людини. Тому автомобільний транспорт належить до категорії найнебезпечніших джерел забруднення повітря.

У 2018 році компанією Dornier Consulting International GmbH в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» було проведено дослідження мобільності міста Житомир. За результатами дослідження визначено, що 61,0% пересувань мешканцями міста здійснюються моторизованими видами транспорту (власні автомобілі, громадський транспорт, таксі). Рівень автомобілізації становить 116 автомобілів на 1000 жителів, 26,1% сімей міста Житомир мають власний автомобіль, і цей показник щороку зростає.

«У 2018 році, під час Європейського тижня мобільності, в двох загальноосвітніх навчальних закладах міста Житомира, що розташовані неподалік один від одного (з загальною кількістю учнів 2350 учнів) було проведено дослідження мобільності. В результаті дослідження виявлено, що 18% учнів привозять до навчальних закладів автомобілем, 56% учнів ходять до школи пішки, 25% дістаються на громадському транспорті, 1% – на велосипеді. При цьому 72% учнів мають велосипед або мають до нього доступ. Це означає, що понад 400 автомобілів, що приїжджають до загальноосвітніх навчальних закладів в один і той же час, щодня, крім забруднення повітря навколо відповідних навчальних закладах, викликають високу концентрацію неорганізованого руху, що призводить до затримок, дискомфорту та погіршення безпеки дітей та їх батьків», – йдеться у концепції проєкту.

Зазначено також, що більш глибокий аналіз показав, що пішохідна та велосипедна інфраструктура навколо досліджуваних загальноосвітніх навчальних закладів є незадовільною і не заохочує людей обирати сталі способи пересування і бути активнішими. Зауважується, що це досить типова проблема для українських міст, де зростання рівня моторизації та небезпека вуличного середовища змушує батьків частіше відвозити дітей автомобілем до школи.

Метою проєкту є розвиток локальної інфраструктури та спроможностей окремих загальноосвітніх навчальних закладів Житомирської міської об’єднаної територіальної громади щодо переходу до сталого та безпечного способу пересування дітей та батьків до таких навчальних закладів.

Тож комунальна установа «Агенція розвитку міста» міської ради, яка виконавцем проекту, має організувати та провести відкритий конкурс щодо відбору 4 (чотирьох) загальноосвітніх навчальних закладів Житомирської міської об’єднаної територіальної громади для участі в проєкті.

Планується, що буде проведено дослідження мобільності закладів-учасників проєкту, розробка рекомендацій щодо модернізації/реконструкції навколишньої транспортної інфраструктури та дворів загальноосвітніх навчальних закладів.

Також мають бути здійснені такі кроки:

- реалізація інфраструктурного компоненту проєкту: реконструкція одного двору загальноосвітнього навчального закладу, до 4 (чотирьох) критих парковок в закладах-учасниках проєкту та 4 (чотирьох) елементів транспортної інфраструктури навколо таких закладів;
- організація та проведення табору мобільності для членів комітетів мобільності закладів-учасників проєкту;
- розробка рекомендацій, керівних принципів та форм оцінки мобільності, які дозволять будь-якому загальноосвітньому навчальному закладу міста розробити власний план мобільності;
- розробка та запуск веб-сайту проекту.

Загальна вартість проєкту становить 183,3 тис. євро, в тому числі безповоротна фінансова допомога TUMI Global Urban Mobility Challenge в розмірі 150,6 тис. євро.

«Джерелами фінансування заходів в рамках проєкту є кошти місцевого бюджету, безповоротна фінансова допомога TUMI Global Urban Mobility Challenge та інші не заборонені законодавством джерела фінансування», – зазначено у проєкті рішення.

Безповоротна фінансова допомога залучена від TUMI Global Urban Mobility Challenge буде спрямована на виконання всіх заходів проєкту, крім розробки проєктної документації для інфраструктурного компоненту, веб-сайту та адміністративного супроводу проєкту, що мають бути профінансовані за рахунок коштів місцевого бюджету в межах бюджетних асигнувань, передбачених на фінансування відповідних заходів в рамках міської цільової програми «Впровадження стратегічних ініціатив міста Житомира на 2018-2020 роки» або інших не заборонених законодавством джерел фінансування.

Зазначено, що з метою загального керівництва та контролю за реалізацією проєкту має бути створений Керівний комітет з питань реалізації проєкту «TUMI: шлях до школи» (надалі – «Керівний комітет Проєкту»).

Керівний комітет проєкту створюється у складі 5 (п’яти) осіб.

«Персональний склад Керівного комітету Проєкту затверджується розпорядженням міського голови. До складу Керівного комітету Проекту повинен входити один представник виконавчого комітету Житомирської міської ради, радник міського голови з питань мобільності, один представник депутатського корпусу Житомирської міської ради, один представник Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та директор комунальної установи «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради. Керівний комітет Проєкту очолює Голова, представник виконавчого комітету Житомирської міської ради», – йдеться у проєкті рішення.

Нагадаємо, Житомир став одним із десяти переможців престижного міжнародного конкурсу Transformative Urban Mobility Initiative. Місто отримало відзнаку за проєкт, який був презентований міжнародним партнерам, та грант на його реалізацію у розмірі 150 тисяч євро. Основна мета проєкту - підвищення сталих видів пересування в школах: пішки, велосипедом та громадським транспортом. 29 травня 2019 року учасник делегації від міста директор комунального підприємства «Житомиртранспорт» Іван Фурлет передав відзнаку меру Сергію Сухомлину.

Як повідомляв Житомир.info, 22 травня 2019 року Іван Фурлет у соцмережі повідомив, що місто Житомир отримає грант розміром150 тисяч євро на стимулювання пересувань школярів пішки, на тролейбусах і велосипедах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: проєкт рішення виконком «TUMI: шлях до школи» школяр учень  
Матеріали по темі