Влада

​Волинський суд ухвалив рішення про зупинку виробництва Понінківської фабрики, яка забруднювала річки в Житомирській області

24 July 2019, 15:05

Суд зупинив виробництво ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика Україна», яка роками забруднює своїми скидами місцеві річки.

Про це 23 липня повідомили в Міністерстві екології та природних ресурсів України.

«Суд зупинив виробництво ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика Україна», яка роками забруднює своїми скидами місцеві річки. Таке рішення сьогодні було ухвалено Волинським окружним адміністративним судом, який задовольнив позов Державної екологічної інспекції України у Хмельницькій області», - йдеться у повідомленні міністерства у соцмережі.

Пресслужба міністерства екології та природних ресурсів нагадує, що у квітні 2019 року після масового замору риби на річках Случ та Хомора держава вкотре подала до суду на «Понінківську картонно-паперову фабрику Україна» через систематичне забруднення місцевих водойм. Екологи неодноразово відбирали проби в річках Хомора та Случ та зробили висновки, що вода забруднена хімічними та завислими речовинами, які потрапили у воду в результаті неодноразових скидів Понінківською паперовою фабрикою.

«Спочатку цю справу розглядав Хмельницький окружний адміністративний суд, який передав її згодом на розгляд до Волинського окружного адміністративного суду. Хоча раніше цей суд з незрозумілих причин безпідставно відмовив у задоволенні іншого адміністративного позову з вимогою анулювання дозволу цього підприємства на спеціальне водокористування на підставі припису Державної екологічної інспекції України. Окрім того, в другій декаді квітня екологи в порядку статей 45,49 Водного кодексу України звернулися до Державного агентства водних ресурсів України щодо прийняття рішення про зміни умов спеціального водокористування для ТОВ "ПКПФ-Україна" в частині зменшення лімітів скидання забруднюючих речовин у річку Хомора», - йдеться у повідомленні міністерства.

Хмельницький сайт «Є» наводить коментар представника Держекоінспекції в суді Олега Сліпчука з приводу 5-тигодинного судового засідання у справі щодо забруднення річок Хомора та Случ Понінківською фабрикою.

«Суд задовольнив позивні вимоги Держекоінспекції застосувати заходи реагування держнагляду і контролю шляхом призупинення виробництва Понінківської картонно-паперової фабрики в частині скиду зворотних вод з забруднюючими речовинами в річку Хомора. Це означає, що крім того, що закон прямо зобов’язує підприємство дотримуватись гранично допустимих норм скидів, тепер їх зобов’язує і рішення суду. А за його невиконання наступає кримінальна відповідальність. Повний текст рішення буде готовий до 25 липня включно, з цього дня відраховується 30-денний термін на подання апеляційної скарги. Тобто рішення набере чинності 25 липня. Якщо підприємство не подасть апеляцію, то, коли рішення набере законної сили, відповідний лист отримає виконавча служба. Державна виконавча служба має приходити на підприємство і забезпечувати виконання рішення суду. Та наскільки я розумію, апеляційна скарга в будь-якому випадку буде від фабрики. Тоді вже будемо розбиратися у 8-му апеляційному суді Львова», - розповів кореспонденту сайту «Є» представник Держекоінспекції області в суді Олег Сліпчук.

Нагадаємо, 27 травня 2019 року керівник ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» Сергій Прудкий заявляв, що готовий мітингувати у Новограді-Волинському та їхати до президента, аби відстояти підприємство. Кількома днями раніше, 23 травня, на сесії Житомирської облради депутати підтримали звернення людей, які вимагали закрити фабрику, що забруднює річки Хомора та Случ.

Як повідомляв Житомир.info, 12 квітня 2019 року в місті Баранівка з річки Случ виловили десятки мертвих сомів, коропів та лящів. Рибоохорона нарахувала понад 25 тис. екземплярів загиблої риби та звернулася до поліції. 30 квітня мер Баранівки Анатолій Душко написав у своєму фейсбук, що біля берегів річки Случ піна і риба зверху, раки лізуть із води. 2 травня 2019, аби привернути увагу до забруднення Случі, люди перекрили трасу Київ-Чоп в Новоград-Волинському районі. 10 травня в Новограді-Волинському відбулося народне віче «СТОППОНІНКА» в знак протесту проти масового забруднення річок Хомора та Случ.

16 травня 2019 у Верховній раді розглянули проєкт постанови «Про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей», яка передбачає оголошення басейну річок Хомора та Случ зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Понінка фабрика забруднення Случ Хомора ДЕІ  
Матеріали по темі