Суспільство

У житомирському управлінні Держпродспоживслужби розповіли, як після 6 серпня мають змінитися етикетки на харчових продуктах

6 August 2019, 17:16

Відсьогодні, 6 серпня, вводяться нові вимоги до інформування споживачів щодо харчової продукції. Зокрема етикетка від продукту має стати зрозумілою, чіткою та достовірною. Інформація щодо продукту повинна бути усюди: якщо продукт нефасований, то склад має бути вказано на ціннику або на окремому стенді поруч.

У головному управління Держпродспоживслужби Житомирської області пояснили, що етикетки на товарах у магазинах будуть змінюватися поступово.

«Закон має перехідний період – три роки. Протягом цих років будуть «ходити» етикетки як старого, так і нового зразка. Є зміни у шрифті – він має бути більшим, будуть вказані інгредієнти у порядку їх зменшення. ‎З одного боку, об'єкт господарювання може використовувати свої етикетки, але потрібно розуміти, що законом передбачені певні терміни. Наші інспектори будуть слідкувати, наприклад, якщо молочна продукція протягом року з порушенням етикетки, то будуть застосовані санкції», – розповіли у Держпродспоживслужбі.


На етикетці обов'язково має бути розміщена інформація про перелік інгредієнтів, небезпечних для здоров'я людини, наявність ГМО та піддавання харчового продукту термообробці.

«Обов'язковою вимогою даного закону є вказування компонентів, які мають алергічну дію на людину. Наприклад, пилок рослин. Буде обов'язковою вказівка писати слова «натуральне ‎» на молочних продуктах. Дуже багато маємо льоду на креветках, в даному випадку буде вказуватися загальна вага та вага чистого продукту», – пояснює перший заступник начальника управління Держпродспоживслужби Житомирської області Ігор Волківський.

Власники етикетки, яка не відповідає дійсності або вводить в оману споживача, будуть змушені сплатити штраф.

«Сьогодні за невиконання закону об'єкт господарювання буде нести певні штрафні санкції – від 30 мінімальних заробітних плат, якщо це юридична особа, до 10 – якщо це фізична особа», – зазначив Ігор Волківський.

Як повідомляв Житомир.info, 12 червня 2019 року пресслужба головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформувала про небезпечні дитячі іграшки, в яких вміст свинцю більш як у 100 разів перевищував допустимі норми. Підприємця, що їх розповсюджував, оштрафували та зобов’язали знищити свій товар.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба продукт харчування етикетка  
Матеріали по темі