Місто

На ярмарку в Житомирі пасічник з 50-річним стажем розповів, як вибрати справжній мед

9 August 2019, 15:40

Понад 30 бджолярів долучилися до цьогорічного ярмарку меду. Тут можна придбати мед з акації, соняшника, липи, а також гречаний та квітковий. Ціни порівняно з минулим роком дещо відрізняються.

На що варто звернути увагу, коли обираєте мед, журналістам Житомир.info розповів пасічник з 50-річним стажем Віктор Вальчук.

Чоловік розповів, що з 5 років має справу з бджолами. У його родині вже кілька поколінь мають власну пасіку. У свої 84 роки Віктор Вальчук продовжує займатися бджолярством та вчить цьому онука. Пасічник запевняє поганого меду не продає, це можна зрозуміти за кольором, запахом та консистенцією.

«Чи він зрілий: коли ми наливаємо мед з відра у банку, він має йти суцільним струменем й складатися у «книжечку». Друга – запах, якщо він буду цукровий, він не буде мати запаху, якщо з різнотрав'я – має бути запах. Одні мають сильний, другі – менший, але обов'язково медовий запах. Має бути однорідність цього медку»‎, – розповів Віктор Вальчук.


Мед має багато корисних речовин, необхідних людському організму. Бджолярі впевнені: мед лікує від усього, варто лише знати, який різновид треба вживати.

«‎Липовий – при застуді, соняшниковий – для печінки, весняний – для серця. Взагалі увесь мед корисний», – говорить Володимир Палій.

За словами пасічників, особливих умов зберігання для меду не потрібно. Важливо вибрати натуральний, а при зберіганні різко не змінювати температуру.

«Дуже погано, коли мед не кристалізується, коли він рідкий. То вже не зрілий мед. Мед має властивість кристалізуватися, це нормальне явище. Якщо він зрілий, тоді при кімнатній температурі може зберігатися 3 роки. Якщо мед незрілий він починає бродити»‎, – розповідає пасічник.

Крім меду, бджолярі продають різні настоянки, медовуху, маточне молочко, пилок квітів, пергу та інші продукти бджільництва.

«Це може бути мило, косметика, бальзам для губ, крем для обличчя. ‎Туди додається віск та мед, може додаватися маточне молочко. Можна багато чого цікавого зробити», – розповідає учасник ярмарку Олена Шевчук.

Поліська бджола гарно переносять холодну зиму та добре використовує медозбір із липи, малини, вересу та гречки, розповідають організатори ярмарку.

«Поліська бджола «проростає» ближче до ‎Півночі України. Вони трохи агресивні, не потрібно охорони на пасіці. Ми маємо цю бджолу, вона гарно збирає мед. Наш мед поліфлорний, з лісів, насичений різними корисними речовинам, на Півдні не зрівняти мед з тим, що є у нас»‎ – розповів голова спілки пасічників Житомирської області Юрій Івашина.

Фоторепортаж з ярмарку меду дивіться – тут.

Як повідомляв Житомир.info, за інформацією департаменту агропромислового розвитку та економічної політики облдержадміністрації від 6 серпня 2019 року, Житомирська область є лідером з виробництва меду та різноманітної продукції бджільництва. Середня продуктивність пасік в регіоні більш як у півтора раза вища, аніж по Україні. У розрахунку на одного жителя області припадає 6,3 кг меду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мед бджолярство ярмарок Михайлівська пасічник  
Матеріали по темі