Події

В Житомирській області СБУ розслідує справу про держзраду гранатометника 26-ї бригади, якому ФСБ доручила здійснити вибух

6 September 2019, 18:41

Слідчий відділ управління СБУ в Житомирській області з 25 липня 2019 року здійснює розслідування за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 111 КК України (Державна зрада). Досудове розслідування у кримінальному провадженні розпочато за результатами заяви військового 26-ї окремої артилерійської бригади, якого завербували співробітники російської ФСБ та доручили здійснити вибух на території військової частини.

Про це зазначається в ухвалах Корольовський районний суд м.Житомира від 19 липня, якими суд задовольнив клопотання слідчих щодо доступу до даних мобільних операторів «Лайфселл» та «Київстар» про телефонні дзвінки підозрюваного.

«Громадянин України, уродженець м. Мена Чернігівської області, який проходив військову службу у в/ч А3091 (м. Бердичів, Житомирської області) на посаді гранатометника 2 відділення 2 взводу 4 роти батальйону охорони 26 окремої артилерійської бригади, 15.04.2019 самовільно залишив місце несення військової служби та з метою уникнення за це встановленої законодавством кримінальної відповідальності. В подальшому, 24.04.2019 незаконно перетнув державний кордон України з Російською Федерацією, де був затриманий представниками ФСБ РФ. В подальшому під загрозою застосування відносно нього насильства, надав згоду на співпрацю з представниками ФСБ РФ та отримав від них завдання здійснити вибух на території в/ч А3091», - йдеться у матеріалах суду.

Повернувшись на територію України, військовослужбовець завдання ФСБ не виконав і звернувся із заявою в правоохоронні органи.

Скріншот ухвали Корольовського райсуду, оприлюдненої 2 вересня 2019 року

Частина 2 статті 111 Кримінального кодексу передбачає, що громадянин України звільняється від кримінальної відповідальності, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ними та про отримане завдання.

Нагадаємо, в травні цього року СБУ інформувала, що російські спецслужби завербували працівника військового арсеналу, який знаходиться у Житомирській області, й готували теракт.

Як повідомляв Житомир.info, в квітні 2019 року у Московській області співробітники ФСБ затримали колишнього члена громадської ради при Житомирській ОДА Ігоря Пірожка, якого в Житомирі засудили до трьох років позбавлення волі за зберігання зброї та боєприпасів, але в січні 2018 року він виїхав за межі України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд держзрада СБУ 26 бригада ФСБ  
Матеріали по темі