Місто

​Де паркувати своє авто в Житомирі та що ускладнює процедуру штрафування порушників

10 September 2019, 17:49

У Житомирі офіційно існує 22 ділянки для паркування. Найбільша розташована на вулиці Небесної сотні, 12 і розрахована на 98 авто. За нею за кількістю паркомісць — ділянка на Львівській, розрахована на 76 транспортних засобів.

У поліції розповідають: попри існування таких парковок проблема з паркомісцями у Житомирі все-таки існує, особливо в центральній частині міста.

«Як показує практика, недостатньо місць для паркування у центрі міста. Вулиці не були розраховані на такий транспортний потік, і з часом ця проблема буде ставати ще гострішою», – розповів 10 вересня прес-офіцер патрульної поліції Житомирської області Ігор Іванюк.


По-друге, в нашому місті налічується чимало порушників, яким ліньки залишити свою автівку на парковці та пройти кілька десятків метрів пішки. Штраф для людини, яка залишила своє авто у забороненому місці - 255 грн.

У поліції зауважують, що іноді саме законодавство ускладнює процедуру штрафування порушників, та сподіваються, що суттєво змінити цю ситуацію можуть системи фото- та відеофіксації.

«Якщо автомобіль залишений з порушенням правил дорожнього руху, а водій довгий час не з'являється, то патрульні не можуть скласти адміністративні матеріали на власника транспортного засобу. Адже, відповідного до нашого законодавства, на місці повинен бути водій-порушник. Неможливо винести адміністративну постанову на транспортний засіб. Також не впроваджується фото та відеофіксація порушень ПДР через те, що немає нормативної бази, з часом вона буде. Чим швидше це відбудеться, тим швидше буде наведений порядок на вулицях», – стверджує прес-офіцер патрульної поліції.

За словами заступника Житомирського міського голови Дмитра Ткачука, політика міста направлена на те, щоб зменшити транспортне навантаження в центрі Житомира. Саме через це кілька років тому заборонили залишати своє авто на центральних вулицях та розробили схему організації паркування.

«Ми аналізували центральну частину міста і знайшли на прилеглих, центральних вулицях міста більше 1,5 тисячі паркомісць. Частина з них організовані, з розміткою, навігаційними знаками. Але всі вони принципово були організовані на нецентральних вулицях. На центральних, наприклад, Бердичівській та Київській, встановлені знаки, які забороняють паркуватися, тому що автомобіль, запаркований у крайній смузі, обмежує рух для іншого транспорту», – розповідає заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

«Політика міста має направлена на те, щоб транспортні засоби залишили у другому, третьому кільці до центру міста, а до центру люди пересувалися пішки чи громадським транспортом», – додає Дмитро Ткачук.

Раніше у місті діяли платні парковки, однак таку практику з декількох причин називають невигідною.

«Інспекція з благоустрою дійсно брала плату на кількох паркувальних майданчиках, але потім були внесені зміни у законодавство, яким заборонили брати кошти готівкою, і все на тому завершилося. Інвестувати у паркомати місто не було готове. На сьогодні є новий закон про паркування, який спрощує ці процедури, але залишається питання утримання служб, які контролюватимуть порушення. Якщо поставити паркомат, то розуміємо, що поки що у нас не таке ідеальне суспільство, тому потрібна відповідна служба. Проблема тут полягає в тому, що плата не йтиме до міського бюджету, тому немає мотивації взагалі у цій служби сформувати фонд штрафів та бюджету», – говорить Дмитро Ткачук.

Нагадаємо, у березні 2019 року в соцмережі житомиряни створили «фотопідбірку» невдалого паркування авто, а патрульні нагадали про штрафи.

Як повідомляв Житомир.info, у 2018 році в патрульній поліції інформували, що за 10 місяців в Житомирі за паркування на місцях для осіб з інвалідністю було складено 24 постанови. За зупинку-стоянку на місцях осіб з інвалідністю склали ще 13 постанов. За вказаний період було виписано постанов-штрафів на 37 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: парковка стоянка Ткачук Іванюк  
Матеріали по темі