Суспільство

​У Житомирській області диких тварин вакцинують від сказу, розкидаючи брикети з літаків

12 September 2019, 18:13

Вони заходять на посадку, щоб заправитись, завантажитись і знову піднятись у повітря. Із цих чотирьох літаків АН-72, на яких встановлено спеціальне обладнання, розкидають вакцину, яка має захистити від сказу диких тварин.

Упродовж кількох днів пілоти та фахівці Держпродспоживслужби розповсюдять майже 650 тисяч доз вакцини на 25 тисячах квадратних кілометрів. Чотири авіатори мають детальну карту польотів, а вакцину розкидають за межами населених пунктів та автомагістралей. Усі ці заходи спрямовані на те, щоб сформувати в диких тварин імунітет до хвороби, яка є небезпечною й для людей.


«У зв’язку з тим, що в Україні і в області є таке вірусне антропозоозне захворювання, яке спільне для тварин і людей, як сказ м’ясоїдних, одним із рекомендованих методів вакцинації диких м’ясоїдних (бо їх неможливо всіх зловити) є пероральна вакцинація. Найефективнішим методом такої вакцинації є розкидання вакцини за допомогою авіатранспорту. Вакцина складається з двох компонентів. В середині блістер, який містить послаблений штам вакцини. І вона також містить антибіотик тетрациклінової групи. Для чого це робиться? Антибіотик тетрациклінової групи - це маркер для того, щоб дізнатись в подальшому - чи було поїдання, чи не було поїдання. Який відсоток тварин отримав імунітет, чи, навпаки, не отримав імунітет», - розповідає перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Ігор Волківський.

Подібна практика вакцинації за допомогою авіатранспорту впроваджується вже вдруге. За словами фахівців, такий спосіб є абсолютно безпечним навіть для домашніх тварин. Втім, у Держпродспоживслужбі закликають не підбирати брикети із вакциною та не забирати їх додому, адже найголовніше завдання – це сформувати імунітет в диких тварин. Загалом польоти тривають декілька днів, і робота виконана майже на 70%.

«Авіатранспортом ми в минулому році робили осінню обробку. І в цьому році робимо вже вдруге. Їх робота залежить від того, скільки вони встигають розкидати. В минулому році було два літаки, в цьому році вже чотири. В середньому за картою польотів ми розкидаємо 96-97 тисяч доз в день. При нормі 637 тисяч доз ми вже справились, без сьогоднішніх даних, на 65%. У середньому ми повинні покрити 25 тисяч квадратних кілометрів в області, при щільності розкладки 25 вакцин, які містять блістер, на квадратний кілометр», - каже Ігор Волківський.

Після завершення польотів через місяць в мисливських угіддях Житомирщини буде проведено контрольний відстріл лисиць, і за допомогою лабораторних досліджень фахівці визначать ефективність проведеної вакцинації.

Нагадаємо, у 2018 році кампанія з вакцинації шляхом приманок почалася 10 вересня. Тоді зазначалося, що на 1 кв. км площі потрапляє близько 20 брикетів-приманок. Принада безпечна для людей і тварин, має вигляд брикетів розміром із сірникову коробку із різким запахом м'ясокісткового борошна. Всередині приманки знаходиться капсула з вакциною проти сказу.

Як повідомляв Житомир.info, з 5 по 20 вересня 201 року в Житомирській області триває осіння кампанія пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин: вовків, лисиць та безпритульних собак.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сказ вакцина брикет Держпродспоживслужба  
Матеріали по темі