Місто

​У чому житомирським школярам дозволили ходити на навчання та хто має право встановлювати дрес-код

12 September 2019, 19:01

Для цього навчального року справжньою несподіванкою стало скасування шкільної форми. З першого вересня 2019 пройшло майже два тижні, і журналісти Житомир.info вирішили дізнатися, у якому одязі ходять житомирські школярі.

У житомирській гімназії №23 розповіли, учні мають приходити у школу в одязі, який відповідає діловому стилю. Запевнили: жорстких обмежень немає.

«У цьому навчальному році шкільна форма скасована. Можливо, це на краще, тому що відповідно до змін погодних умов діти повинні почувати себе комфортно. Одяг має бути безпечним, зручним, коректним та відповідати зовнішньому вигляду учня. Чи має право фарбувати волосся дівчина, якій 16 років, або носити одяг, який не личить її віку, у цьому випадку ми також маємо дотримуватися ділового стилю»‎, - переконана в. о. директора гімназії № 23 Валентина Гуменюк.


Самі ж учні говорять, що цього року у школі за недотримання дрес-коду зауважень дійсно не отримують.

«Раніше сварили, наразі не сварять»‎,- каже учень гімназії №23 Данііл.

«У цьому році ні, але раніше робили зауваження. Говорили, що не такі джинси або футболка. Щодо макіяжу говорять, щоб не дуже яскраво було»‎,- говорить учениця гімназії №23 Ліля.

«Не звертають увагу на пірсинг. Одного разу запитали, чи змінила я стиль. Говорила, що макіяж має бути неяскравий»‎, - ділиться Настя.

«Якщо прийдеш нафарбований, ніхто не свариться, а навпаки, усі дивуються»‎, - розповідає Саша.

Заступник директора школи №27 розповіли: у їх навчальному закладі є чіткі вимоги щодо вигляду учнів.

«Немає суворих обмежень, окрім спортивної форми, джинсів. Існує діловий стиль, який обмежується певними кольорами. Це костюми, брюки, спідниці, піджаки, жилети чорного або синього, також рубашки світлих кольорів. Звичайно, ми будемо нагадувати, що у школі існує такий дрес-код діловий. Щоб не відволікати від учбового процесу, щоб діти мали рівні права та не відволікалися на зайве підчас освітнього процесу»‎, - розповідає заступник директора школи №27 Наталія Федор.

За словами учнів, у школі № 27 надто суворий дрес-код. Діти говорять, що хочуть мати вільнішу шкільну форму, адже для них це не лише спосіб самовираження, а й питання комфорту.

«Нам не дозволяють носити прикрас. Якщо у нас є ланцюжок, то він має бути лише з хрестиком. Фарбоване волосся взагалі не дозволено. Макіяж має бути неяскравий. Роблять зауваження. Звичайно, це неприємно слухати, попередження не зовсім м’які. Не хочеться ходити у піджаку. Наразі спекотно, ми не військові, хочемо ходити вільно. Я вважаю, що вільна форма нам взагалі не заважатиме навчатися»‎, - каже Альона.

«Все повинно бути у міру. Тобто, якщо ти прийдеш з легким макіяжем, нічого не скажуть. Повинен бути піджак та чорно-білий дрес-код. Хотіла б трохи вільнішу форму, аби можна було одягнути блузку, яка подобається»‎, - говорить Лєра.

«Хоча б змінити саму шкільну форму. Хочеться носить плаття, іноді одягнути штани»‎,- розповідає Настя.

«Не дозволяють прикраси, лише релігійні персні та ланцюжки з хрестиками»‎, - ділиться Оля.

«Волосся не дозволяють фарбувати в будь-який колір. Був випадок, коли пофарбувала у рожевий волосся, і телефонували мамі»‎, - розповідає Яна.

У департаменті освіти роз'яснили, хто може встановлювати дрес-код у школі. Зокрема, за словами заступниці директора департаменту освіти Житомирської міськради Раїси Кошевич, рішення, у чому ходити дитині до школи, залишається за батьками.

«Безпосередньо усі новації, які впровадилися з нового навчального року, вони пов'язані з захистом прав дітей та їх батьків на право здобуття освіти та на право вільного вибору в тому числі одягу, у якому відвідувати навчальний заклад. Якщо батьки приймають рішення щодо єдиної форми у класі, але не нав`язане будь-ким, то це їх рішення. Якщо такого колегіально рішення не має, то кожна родина вирішує окремо»‎, - говорить Раїса Кошевич.

Мер Житомира Сергій Сухомлин зауважив, що тиск на дітей щодо обов'язкової шкільної форми недопустимий, та пообіцяв, що з такими випадками буде особисто розбиратися.

«Скасували обов'язкове носіння форми, тому потрібно виконувати це рішення. Якщо хтось тисне на дітей, це неприпустимо, це обмежує їх свободу, і з цим ми будемо розбиратися. Моя задача та департаменту освіти - контролювати рішення, які були прийняті»‎, - говорить міський голова Сергій Сухомлин.

Як ставляться житомиряни до скасування шкільної форми, дивіться тут.

Раніше заступниці директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко розповідала Житомир.info, що у школах Житомира й до офіційної відміни ніхто не вимагав «суворої» шкільної форми та поінформувала, який дрес-код вимагатимуть від школярів з нового навчального року.

Як повідомляв Житомир.info, на свято першого дзвоника, більшість учнів були одягнені у вишиванки та білі блузи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шкільна форма школа учень  
Матеріали по темі