Новини компаній

Як паління під час вагітності впливає на здоров’я дитини

19 September 2019, 16:56

Коли вагітна жінка палить, ніщо не може захистити її дитину від небезпечного впливу нікотину. «Паління матері, ймовірно, є причиною №1 несприятливих наслідків для дітей», — зазначають лікарі. До можливих ускладнень відносять передчасні пологи, критично низьку вагу дитини при народженні, мертвонародження.

Клуб турботливих матусь «Нестле Бебі»зібрав корисну інформацію на тему паління та вагітності. Далі ми розповімо, який негативний вплив на ембріон має шкідлива звичка матері.

Чому палити під час вагітності небезпечно?

Цигарковий дим містить понад 4000 хімічних речовин, у тому числі небезпечні речовини, такі як ціанід та свинець. Під час паління токсичні сполуки потрапляють у кровотік жінки – єдине джерело кисню й поживних речовин для дитини в утробі.

Особливо небезпечні дві сполуки — нікотин та чадний газ. Найсерйозніші ускладнення можна пояснити тим фактом, що поєднання нікотину та окису вуглецю зменшує кількість кисню, що потрапляє до дитини. Нікотин поглинає кисень, звужуючи кровоносні судини по всьому тілу, в тому числі у пуповині.

Це все одно, що змушувати дитину дихати через вузьку соломинку. Еритроцити, які переносять кисень, починають поглинати молекули чадного газу. Тому ця вузька соломинка може навіть не пропускати необхідний обсяг кисню.

Як шкідлива звичка впливає на плід?

Брак кисню має руйнівні наслідки для розвитку дитини. Куріння під час вагітності подвоює шанси передчасних пологів та ризик появи на світ малюка вагою меншою за 2,5 кг. Паління також вдвічі збільшує ризик мертвонародження.

Організм курця особливо чутливий до перших доз нікотину. Навіть кілька цигарок значно звужують кровоносні судини. Ось чому паління час від часу також завдає шкоди здоров’ю дитини.

Як куріння впливає на розвиток малюка:

  1. Занадто маленькі вага та зріст. Затримка росту може зберегтись назавжди.
  2. Проблеми з легенями, що унеможливлюють дихання немовляти без респіратора на перших тижнях життя.
  3. Вада серця. Особливо у зоні ризику малюки, чия мати палила у першому триместрі.
  4. Головний мозок. Діти курців особливо схильні до поведінкових проблем та мають відносно низький рівень IQ.

Як кинути палити?

Краще кинути палити ще до запліднення. По-перше, так легше завагітніти. Паління знижує вірогідність зачаття приблизно на 40%. По-друге, під час вагітності потрібно думати про правильне харчування, фізичні вправи й підготовку до пологів, а не про боротьбу з палінням.

Звичайно, не всім вдається планувати вагітність наперед. Сумлінна мати обов’язкове кине шкідливу звичку, коли побачить дві смужки на тесті. Мами, які припиняють палити в першому триместрі, підвищують свої шанси народити здорову повноцінну дитину до того ж рівня, як такі, що не палять взагалі.

Після 14-16 тижнів плід швидко набирає вагу. Паління на цьому етапі спричиняє відставання у рості дитини в утробі. Але щойно жінка припинить палити, дитина почне отримувати кисень, необхідний для росту. Навіть якщо на календарі вже 25 тиждень вагітності, малюк встигне набрати здорову вагу.

Навіть якщо ви знаєте про небезпеку паління, не завжди легко відмовитися від цієї звички. Залежність від нікотину може придушити добрі наміри матері. Ось чому не можна намагатися кинути палити самостійно. Поговоріть зі своїм лікарем про різні способи боротьби зі звичкою. Попросіть про підтримку партнера та близьких родичів. Це буде нелегко, але потрібно пам’ятати про те, що хтось маленький дуже сильно розраховує на вас.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі