Влада

​У Житомирі розробили нове положення та створили комісію, яка розглядатиме заяви щодо нічної торгівлі

24 September 2019, 12:51

У Житомирі розробили нове положення про порядок встановлення режиму роботи об’єктів торгівлі, закладів ресторанного господарства та сфери послуг, оскільки попередній регуляторний акт був скасований у судовому порядку.

Про це на засіданні виконкому 18 вересня повідомив директор департаменту економічного розвитку Микола Костриця.

«Попереднє рішення про встановлення, так званих, денних і нічних режимів для закладів торгівлі, ресторанного бізнесу та сфери послуг був скасований в судовому порядку, тому департаментом економічного розвитку розроблялось нове положення з дотриманням усієї регуляторної процедури», - повідомив Микола Костриця.

За його словами ініціаторами скасування попереднього положення виступили представники закладів грального бізнесу.

«Вони скасували весь регуляторний акт, мотивуючи тим, що орган самоврядування встановив режим роботи в нічний час всім закладам грального бізнесу без їх погодження», - пояснив Микола Костриця, чому виникла потреба у розробці нового положення.

«Даним проєктом рішення пропонується встановлення денного режиму роботи, з 8 до 22 години, який погоджується протягом 5 днів і є адмінпроцедурою, яка потребує буквально трьох документів від суб’єктів господарювання. Аби працювати в інший час доби, суб’єкти господарювання мають отримати дозвіл на нічний режим роботи, тут вже більше вимог до суб’єктів господарювання, в тому числі мають бути камери відеоспостереження та призначена особа, яка відповідатиме за збереження записів впродовж 30 днів, а також прописані гарантійні умови щодо зберігання таких матеріалів. Ці суб’єкти господарювання мають подати відповідні документи до ЦНАПу і отримати рішення виконкому – погодження на нічний режим роботи. Якщо об’єкт знаходиться у житловому секторі, додатково до таких документів суб’єкт господарювання має подати письмову згоду власників приватизованих суміжних квартир про те, що вони не проти роботи такого закладу в нічний час. Також суб’єкт господарювання має надати копію протоколу шумового навантаження з санепідемслужби», - пояснив основні аспекти нового положення Микола Костриця.

За його словами, дане рішення поширюватиметься лише на нові звернення від суб’єктів господарювання.

«Усі інші заклади, які працюють в нічний час і у них є відповідне погодження, продовжують працювати за діючими дозволами», - додав Микола Костриця.

Члени виконкому поцікавились у керівника профільного департаменту щодо порядку скасування наданих погоджень.

«Скасування встановленого режиму здійснюється або по заяві самого суб’єкта господарювання, або в разі надходження колективних скарг, зафіксованих відповідним чином і підтверджених відповідними контролюючими органами. Тобто якщо поліція підтверджує виклики, вони нам направляють відповідний лист по конкретному суб’єкту про те, що зафіксовані скарги, і тоді виконком вирішуватиме, чи скасовувати їхнє погодження на нічний режим роботи», - пояснив Микола Костриця.

За словами заступниці мера Житомира Світлани Ольшанської, в рік в середньому надходить близько 50 скарг на заклади торгівлі, переважно це скарги на роботу нічних магазинів, у яких продають алкоголь і люди споживають усе придбане поряд з закладом торгівлі. Щодо нічних гральних закладів керівник департаменту економічного розвитку пояснив, що дане нове положення фактично не має впливу на вирішення проблеми з такими суб’єктами господарювання.

«Якщо говорити про заклади грального бізнесу, то вони насправді взагалі не підпадають під цю регуляцію, на превеликий жаль, бо їх діяльність регулюється окремим законодавством України. І це теж є правова колізія, яка не вирішує проблему діяльності закладів, які ми всі знаємо, в нічний час. Попередній регуляторний акт був скасований саме цими суб’єктами господарювання», - розповів Микола Костриця.

Днями на сайті міської ради було оприлюднено розпорядженням міського голови від 20 вересня 2019 щодо створення комісії, яка надалі розглядатиме відповідні заяви від суб’єктів господарювання, що надходитимуть до виконкому, стосовно встановлення режиму роботи об’єктів торгівлі, закладів ресторанного господарства та сфери послуг у нічний час. У розпорядженні зокрема зазначається, що метою створення даної комісії є «прийняття рішень з максимальним забезпеченням балансу інтересів суб’єктів господарювання, громадян та держави під час встановлення режиму роботи об’єктів у нічний час».

Як повідомляв Житомир.info, у листопаді 2018 року члени Житомирського виконкому просили запросити представників поліції, які б прояснили ситуацію щодо магазинів і кафе, які працюють вночі без дозволів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: нічний режим нічна торгівля ДЕР Костриця виконком дозвіл  
Матеріали по темі