Суспільство

В Житомирській області 28% населення є користувачами Facebook, а Instagram не дуже популярний. Дослідження

26 September 2019, 10:07

Facebook та Instagram продовжують нарощувати свою аудиторію в Україні.

Про це йдеться у черговому дослідженні агенції PlusOne.

«Після того як кількість користувачів Facebook та Instagram досягла піку в лютому 2019, адміністрація FB здійснила масове видалення фейкових акаунтів. Кількість українських користувачів Facebook скоротилася з 13 до 12 мільйонів, а Instagram – з 11 до 10. Станом на вересень чисельність аудиторії відновилася. Загалом Facebook в Україні користується 31% населення, а Instagram - 26%. В регіональному розрізі спостерігається тенденція – розрив між рівнем проникнення двох соцмереж найменший в областях, де раніше панували російські ВКонтакте та Одноклассники. Єдина область (окрім Донбасу та Криму), де Instagram популярніший за Facebook, – Харківська. Натомість в західноукраїнських областях і в центральній частині країни Facebook значно популярніший, що більше схоже на ситуацію в Західній Європі», - йдеться у дослідженні.

Facebook найбільш популярний у Київській (55%), Львівській (39%) та Дніпропетровській (35%) областях. Найнижче проникнення у Чернігівській та Запорізькій – по 27%. Instagram досяг найвищого проникнення в Київській (42%), Одеській (32%) та Дніпропетровській (29%) областях. Найменш популярна соцмережа – у Чернігівській (17%), Черкаській (18%) та Житомирській (19%) областях. А проникнення Facebook у Житомирській області становить 28%.

Ситуація з проникненням в обласних центрах дещо відрізняється від регіонів. Facebook найбільш популярний в Івано-Франківську (89%), Львові (88%) та Ужгороді (87%), Instagram – у Чернівцях (71%), Одесі (61%) та Києві (61%). Найнижче проникнення Facebook у Запоріжжі (39%), Харкові (46%) та Миколаєві (46%). Instagram користується найменшою популярністю у Запоріжжі (34%), Чернігові (35%) та Сумах (36%). У Житомирі проникнення Facebook – 68%, Instagram – 45%.

Facebook та Facebook Messenger найбільш популярні серед користувачів у віці 25-35 років, дещо менше у молоді у віці 18-24 та найменш поширені серед юзерів віком 36-45 років. Але загалом відмінності не надто великі: Facebook – 48-55%, Facebook Messenger – 29-33%. Натомість Instagram неймовірно популярний у молоді – 99% українців у віці 18-24 роки мають тут свої профілі. В Instagram зареєстрований кожен другий (56%) громадянин у віці 25-35 років й лише чверть (27%) тих, кому між 36-45. В українській аудиторії Facebook та Instagram тотально переважають жінки (приблизно 61% проти 39% чоловічої аудиторії).

У 2019 році посилилася тенденція переходу на мобільні пристрої користувачів Facebook. Соцмережею зі смартфону або планшету користується вже понад 12,3 млн юзерів. Дорогими телефонами (флагманські моделі 2018 року від Apple та Samsung) у відсотковому відношенні більше користуються юзери Instagram, ніж Facebook. Така тенденція в усіх обласних центрах окрім Ужгорода, Львова та Івано-Франківська. Загалом же вона коливається між 0,7% та 4% у користувачів обох соцмереж, що мешкають в найбільших містах країни. Простежується тенденція, що окрім Києва та Одеси, дорогі смартфони більше поширені у обласних центрах на заході (навіть більше, ніж у мільйонниках Дніпрі та Харкові). Найменше представлені – у північних Чернігові та Сумах. На третьому місці знизу знаходиться Житомир.

Також українська аудиторія Facebook має вищі показники активності, ніж середні по світу: українці значно охочіше взаємодіють з рекламними оголошеннями та дописами, які просуваються рекламними інструментами. В середньому за 30 днів українець клікає на 18 рекламних постів.

Як повідомляв Житомир.info, станом на початок 2019 року Facebook користувалось 13 млн українців. За рівнем проникнення Facebook Житомир знаходився на 15 місці серед обласних центрів з показником трохи більше 50%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Facebook соцмережа Instagram дослідження  
Матеріали по темі