Місто

Нардепи-мажоритарники просять з держбюджету 360 млн грн на відновлення аеропорту «Житомир»

3 October 2019, 10:41

Шість народних депутатів від Житомирської області, обрані в одномандатних виборчих округах, 10 вересня 2019 року направили звернення міністру інфраструктури Владиславу Криклію щодо житомирського аеропорту.

«Житомирський аеропорт заснований у 1937 році. Технічна пропускна спроможність 300 тис. чоловік та 5 тис. тонн вантажу. З 1990 до 2014 року аеропорт не використовувався. Починаючи з 2014 року його відбудовою займається приватний інвестор. На даний час відновлено термінал, адміністративні, обслуговуючі приміщення та готель аеропорту», - йдеться у зверненні.

Нардепи зазначають, що для повноцінного функціонування аеропорту необхідно: подовжити та розширити злітно-посадкову смугу та рульову доріжку; встановити світлосигнальне обладнання та систему посадки; побудувати перон тощо.

«Звертаємося до Вас з проханням сприяти у виділенні у 2020 році коштів з державного бюджету в сумі 360,0 млн грн на завершення робіт по об’єкту «Реконструкція аеродромного комплексу ДП «Міжнародний аеропорт «Житомир» ім. С.П. Корольова» ТОВ «Акорд», - пишуть депутати.



Міністр інфраструктури відповів, що Мінінфраструктури всіляко підтримує зусилля Житомирської міської об’єднаної територіальної громади щодо модернізації та розвитку аеродрому «Житомир», але в проєкті держбюджету на наступний рік не передбачені кошти на його реконструкцію.

«У разі внесення поправки до зазначеного проєкту Закону України (про державний бюджет на 2020 рік – ред.) щодо виділення коштів на реконструкцію аеродромного комплексу аеропорту «Житомир», Мінінфраструктури підтримає таку ініціативу», - відповів нардепам міністр Владислав Криклій.

a1

a2

Нагадаємо, аеропорт «Житомир» є базовим для авіакомпанії YanAir. 13 червня 2018 року на сайті YanAir у переліку аеропортів вильоту з’явився Житомир, а пропонований аеропорт прильоту лише один – Батумі (Грузія). Згодом мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що в аеропорту працює комісія Кабінету міністрів по прийомці та присвоєння аеропорту статусу міжнародного і лише після цього Державіаслужби може видати ліцензію на пасажирські перевезення з Житомира. Перший рейс мав відбутися 30 липня, але в авіакомпанії повідомили, що рейси у цьому напрямку скасовані.

На сайті Державіаслужби є інформація про сертифікацію аеродромів України: станом на 20.08.2019 аеропорт «Житомир-Смоківка» має сертифікат «без права пасажирських перевезень (тільки вдень)».

Як повідомляв Житомир.info, 26 січня 2016 року в оновленому житомирському аеропорту приземлився перший літак – пасажирський Saab 340 без пасажирів. Тоді ж голова правління компанії Yanair Олексій Янчук анонсував перші рейси з Житомира на Одесу та Батумі. 29 серпня 2017 року депутати міської ради проголосували за прийняття благодійної пожертви від ДП «Аеропорт Житомир» ТОВ «Акорд»: до комунальної власності територіальної громади міста Житомира прийняли штучне покриття злітно-посадкової полоси та рульової доріжки балансовою вартістю 28 286,00 грн. В жовтні 2017 року мер Сергій Сухомлин говорив, що Житомир може отримати по урядовій програмі 100 млн грн на реконструкцію злітної смуги аеропорту.

Звітуючи за 2017 рік мер Житомира анонсував реалізацію два масштабних проєкти у 2018 році – будівництво сонячної електростанції та відновлення роботи аеропорту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аеропорт нардеп Мінінфраструктури  
Матеріали по темі