Влада

На сесії голова Житомирської ОДА Бунечко виступав за «формулу Штайнмаєра» та нагримав на активістів, які були проти

8 October 2019, 15:49

На позачерговій сесії Житомирської обласної ради 8 жовтня розглядали звернення до керівництва держави щодо неприпустимості імплементації «формули Штайнмаєра».

«Ми, депутати Житомирської обласної ради, заявляємо про те, що анонсовані 1 жовтня наміри реалізації так званої «формули Штайнмаєра» є на нашу думку неприпустимими та такими, що шкодять національним інтересам України. Внаслідок реалізації «формули Штайнмаєра» Україна отримає саме легітимізацію та тривале консервування терористичних, окупаційних адміністрацій в ОРДЛО через проведені вибори. Пізніше плануватиметься і номінальне повернення вказаних територій до складу України. Враховуючи поведінку окупаційних військ та дій офіційного Кремля, немає жодних причин вважати, що відбувається встановлення реального контролю над усією ділянкою україно-російського кордону. Ми, депутати Житомирської обласної ради рішуче заперечуємо спробам реалізації так званої «формули Штайнмаєра» та надання особливого статусу окупованим територіям та розміну перспектив української держави на примарний мир ціною приниження країною-агресором. Звертаємось до президента України: запровадити практику прийняття доленосних для держави рішень з урахуванням думки суспільства шляхом проведення всенародного референдуму», - зачитав звернення один з його ініціаторів депутат Остап Маланюк (фракція Об’єднання «Самопоміч»).


До депутатів також звернулись і представники громадськості, які прийшли на сесію із плакатами «Ні капітуляції» та «Ні відведенню військ».

«Давайте не допустимо федералізації, давайте не допустимо того, щоб вибори були фейком, як в Криму. Справедливо висловився Сидір Кізін, що ніхто притомний не піде туди депутатом балотуватися. Зараз у нас є унітарна держава. Від того, що порушені кордони, які були встановлені в 1945 році, накладені санкції. Якщо відбудеться федералізація – це змінить світовий порядок, це потягне за собою події як політичні, так і економічні. І Україна від цього не виграє. Я хочу, щоб ми всі відчули, я також звертаюсь до пана Володимира (Ширми, голови облради - ред.) та пана Віталія (Бунечка, голови ОДА - ред.), які зараз керують нашою областю, щоб вони теж відчули і зрозуміли свою відповідальність за долю України», - звернулась до присутніх громадська активістка Вікторія Артеменко.

Після цього голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко виклав свою позицію та позицію президента України щодо «формули Штайнмаєра» і та зачитав свою заяву, яку озвучив на пресбрифінгу перед сесією.

«Чи варто лякатись «формули Штайнмаєра»? Ні. Вона не передбачає, що Україна визнає анексію Криму, вона не відмовляється від Донбасу ні в якому разі, вона не передбачає, що вибори на Донбасі пройдуть вже завтра, вона не передбачає, що вибори на Донбасі пройдуть під дулами автоматів. «Формула Штайнмаєра» каже лише про одне: коли має запрацювати закон про особливий статус Донбасу – після проведення місцевих виборів, які відбудуться лише за Конституцією України, лише за законодавством України. І тим, хто каже: хто побоїться туди йти (брати участь у виборах), відповідаю – я не побоюся, я поїду, я там був», - вигукував з трибуни Віталій Бунечко.

Під час цієї промови хтось із громадських активістів спробував висловити репліку. Голова Житомирської ОДА гримнув на людей із плакатами й вигукнув: «Помовчіть, будь ласка».

Потім Бунечко розповів про подальші дії влади, себто, про зустріч в Нормандському форматі (в цьому форматі передбачена зустріч президента України, Франції, канцлера Німеччини та президента Російської Федерації – ред.). За словами очільника ОДА, позиція президента співпадає із позицією українців, і вона полягає у виведенні іноземних військових формувань, відновленні контролю українськими прикордонниками над україно-російським кордоном, в обміні полоненими та проведенні виборів за українським законодавством.

Наприкінці свого виступу Віталій Бунечко нарікав на попередників, які, за його словами, «здали Крим» та допустили війну на сході України.

«Останні 9 місяців я теж був на Донбасі, був в Маріуполі, і я вас запевняю, що люди хочуть миру, всім набридла війна. А те, що відбувається зараз на майданах – це просто маніпуляції минулої влади, які здали Крим в 2014 році, які не зробили жодної дії для того, щоб не розгорнулась війна на Донбасі, які не імплементували «формулу Штайнмаєра», а тільки маніпулюють», - сказав Бунечко.

Після виступів голова обласної ради Володимир Ширма поставив на голосування звернення, але за його прийняття не вистачило голосів: «за» - 25 , «проти» - 5, «утримались» - 4, а п’ять депутатів вирішили не голосувати. На позачерговій сесії були присутні 39 депутатів з 64.

Нагадаємо, у порядку денному позачергової сесії було два питання – звернення депутатів до президента, Верховної ради та Кабінету міністрів щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення та щодо неприпустимості імплементації «формули Штайнмаєра». За звернення щодо продовження мораторію на продаж землі проголосували 35 депутатів.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 2 жовтня 2019 року у Житомирі кілька десятків людей протестували проти імплементації «формули Штайнмаєра». 4 жовтня біля драмтеатру в очікування приїзду президента Володимира Зеленського організували кілька акцій з тематичними плакатами: проти «капітуляції» та на захист «свободи слова». Учасники акції протесту проти «формули Штайнмаєра» палили фаєри, які з рук виривали працівники поліції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада сесія капітуляція Бунечко звернення  
Матеріали по темі