Місто

Куди у Житомирі здавати копійки, вилучені з обігу, та за які монети можна отримати чималі гроші

8 October 2019, 16:31

З 1 жовтня в Україні вилучили з готівкового обігу монети номіналом одна, дві та п'ять копійок. Це означає, що відтепер вони перестали бути платіжним засобом. Однак обміняти їх на монети та банкноти інших номіналів можна буде у відділеннях банків упродовж наступних трьох років.

«Ці монети можна обміняти у відділеннях будь-якого банку протягом року. Монети, які приносить клієнт, мають бути кратні десяти. Коли клієнт принесе 7 копійок, то ми йому 10 копійок видати не зможемо. Якщо одного року, до 1 жовтня 2020 року, клієнту буде недостатньо, то в нього ще залишиться два роки, щоб обміняти монети номіналом 1, 2 та 5 копійок у відділеннях Ощадбанку, ПриватБанку або Райффайзен Банк Аваль. Тобто, термін протягом якого можна обміняти неплатіжні монети на платіжні, фактично три роки», – розповідає заступник начальника Житомирського обласного управління АТ «Ощадбанк» Микола Шульга.


З обігу поступово також виводяться монети номіналом 25 копійок. Ними поки що можна розрахуватись, а банк поступово їх вилучатиме.

«Коли ми отримуємо виручку від підприємств, юридичних осіб, то ми маємо слідкувати, щоб була не одна монета 25 копійок, щоб були дві. Тобто, сума, яка здається має бути кратною 50 копійкам», – каже Микола Шульга.

Перед тим, як здавати монети у відділення банку, варто перевірити, чи немає серед них рідкісних, за які колекціонери можуть віддати кругленьку суму.

«Не слухайте байок, що ці монети зроблені з дорогих металів. Вони зроблені з тих самих металів, але вони обмежені тиражами. Найдорожчою на сьогоднішній день вважається 2 копійки 1992 року. Вона виготовлена з алюмінію, офіційного тиражу в неї немає, але є приблизний тираж – біля 150 штук», – говорить засновник ГО «Громадське об'єднання колекціонерів та краєзнавців Житомира» Василь Мозолевський.

У місцевих антикварних крамницях 2 копійки 1992 року можна продати за 5000 грн, в інтернеті її оцінюють більше ніж у 10 тисяч грн. Ціни на такі монети залежить від тиражу та її стану, і з роками можуть зростати.

Також любителі рідкісних монет припускають, що усі копійки, які нещодавно вийшли з обігу, у майбутньому не будуть цінними.

«Ті монети, які зараз є рідкісними, залишатимуться рідкісними і потім, а ті, яких зараз багато, вони і потім будуть нікому не потрібні», – зауважує Василь Мозолевський.

Якщо ви знайшли рідкісні монети у себе вдома, радимо звертатися до антикварних крамниць чи колекціонерів.

Як повідомляв Житомир.info, 25 червня 2019 року Національний банк України повідомив про упорядкування номінального ряду банкнот і монет шляхом виведення з обігу «білих» копійок та введенням банкноти номіналом 1000 гривень. В 2019 році планували ввести в обіг монету номіналом 5 гривень, в наступний період – монету 10 гривень. У подальшому банкноти 1, 2, 5 і 10 гривень будуть випускатися в обмеженій кількості – лише для колекціонерів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: монета Нацбанк  
Матеріали по темі